Voorbereidingen wereldreis: over geld sparen & tips

Geld (be)sparen om een wereldreis te maken | Tips & tricks

Wie wil dat nou niet? Meerdere keren per jaar op reis of een grote wereldreis maken? Ik in ieder geval wel! Maar bij het maken van een grote reis, komt natuurlijk wel veel kijken. Er moet een hoop geregeld worden en het kost natuurlijk een heleboel geld. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg gespaard hebt om je droom waar te kunnen maken? En welke voorbereidingen moet je nog meer treffen? Lees gauw verder voor al mijn tips!

Hoeveel geld heb je nodig voor je wereldreis: stel jezelf een doel!

Ga je 6 maanden naar Azië? Of ga je een jaar de wereld rond reizen? Natuurlijk is het ene continent een stuk duurder dan het andere. Zo kun je in Zuid-Oost-Azië rekenen op een maandbedrag van €750 en ben je in Oceanië al gauw €1750 per maand kwijt. Ga dus na hoeveel geld jij nodig denkt te hebben. Bedenk ook dat er vooraf al kosten bij komen. Stel jezelf een doel en zorg ervoor dat je dit doel bereikt hebt, zodat je zonder zorgen kunt genieten op reis!

Tip: bij de bank kun je tegenwoordig vaak (gratis) spaarpotjes openen; een extra rekening waarop je geld kunt storten voor je reis. Eventueel kun je ook een bepaald eindbedrag invoeren zodat je bij kunt houden hoe ver je bent met sparen en hoeveel geld je nog nodig hebt. 
Zet iedere maand een vast bedrag opzij. Je kunt instellen dat dit automatisch gebeurt. Ook extra’s zoals belastingteruggave en vakantiegeld zet je op deze rekening.

wereldreis plannen voorbereiden

Bespaartips

Wanneer je (extra veel) geld wilt sparen, zul je op bepaalde dingen moeten bezuinigen. Hieronder wat voorbeelden waar je aan kunt denken:

Ga minder vaak uit eten / op het terras zitten

Natuurlijk, uit eten gaan is heerlijk! Je hoeft het natuurlijk niet altijd te laten, maar wat minder zou misschien wel kunnen. Nu zijn er genoeg leuke alternatieven; hou een tapas avondje met vrienden bij iemand thuis; iedereen neemt wat lekkers mee.. gezelligheid gegarandeerd! En vele malen goedkoper dan een restaurant bezoeken.
En oke, natuurlijk is het heerlijk om in de zomer op het terras te gaan zitten. Maarrrr, nog leuker is het om te gaan picknicken! Haal allerlei lekkers bij de supermarkt en ga in het park zitten. Scheelt je weer een paar euro’s!
Ook dat broodje in de kantine van het werk kan best overgeslagen worden, neem in plaats daarvan je eigen brood mee. Prioriteiten stellen!

Neem geen duur telefoonabonnement, maar ga voor een sim only!

Dit kan je een heleboel geld besparen! Voorheen had ik vaak een telefoonabonnement van wel €50 per maand of meer. Sinds kort ben ik overgestapt op een sim only abonnement, waardoor ik vele tientjes per maand over houd. Mijn ‘oude’ telefoon werkt nog hartstikke goed, dus dan is dat echt een hartstikke slim idee! Ik red het makkelijk met mijn bundel van maar €11 per maand. Op de website van Ben kun je gemakkelijk jouw eigen sim only bundel samenstellen, dus precies kiezen wat jij nodig hebt. Ga maar eens na wat je in een jaar kunt besparen hiermee!

Ga ook andere abonnementen na

Maak je echt gebruik van je abonnement van de sportschool, of ben je meer een sponsor? Betaal je niet te veel aan je energieleverancier? En heb je dat abonnement op dat tijdschrift echt nodig? Wat je niet of nauwelijks gebruikt, kun je misschien beter opzeggen. Dat geld kun je mooi op je spaarrekening zetten!

Bespaar op je boodschappen

Als je eens nagaat hoeveel geld je per maand besteedt aan boodschappen, kan je best wel eens schrikken! Hou maar eens een maand bij wat je precies koopt… Tips om hierop te besparen zijn o.a. het bijhouden van de aanbiedingen van supermarkten, niet altijd voor A-merken gaan maar ook eens het huismerk proberen (die zijn vaak echt meer dan prima)!

Tip: Download de app ‘Scoupy’! Hiermee kun je veel cashback krijgen op producten, of zelfs sommige producten gratis aanschaffen! Ik heb al bijna €200 bespaard! Let wel op dat je niet dingen gaat kopen die je anders ook niet zou kopen.

Niet meer kopen, kopen, kopen

Oh kijk, het is sale in de stad! NEE, niet doen! Het beste kun je de stad gewoon zoveel mogelijk ontlopen. Want heb je dat ene jurkje of die extra paar sneakers nu écht nodig? Denk voortaan drie keer extra na voordat je iets koopt.

Kijk eens op zolder, en zet wat spullen of kleding op marktplaats!

Een keer in de zoveel tijd ga ik eens door mijn kledingkast, of ruim ik de zolder op. Dingen die nog prima zijn maar die ik zelf niet meer gebruik, zet ik dan op marktplaats. Zo kun je prima wat bijverdienen!

Geld ipv cadeaus

Ben je binnenkort jarig en sta je weer eens voor het dilemma wat je dit jaar moet vragen? Vraag geld in plaats van cadeaus! Kan dat meteen weer op je spaarrekening! En als mensen liever geen geld willen geven maar toch graag een cadeau willen kopen; vraag dan iets waar je op reis wat aan hebt, zoals een leuke toilettas of een powerbank!

sparen voor wereldreis

Kosten voorafgaand aan je reis

Ook voor vertrek heb je al verschillende kosten. Denk aan een backpack, vliegtickets, vaccinaties, of je een visa nodig hebt voor bepaalde landen en kijk of je paspoort nog lang genoeg geldig is. Check ook je reisverzekering. Bij sommige doorlopende reisverzekeringen kun je tot 180 dagen aan een stuk op reis, maar als je langer weg gaat, heb je een speciale ‘lang op reis’ verzekering nodig. 

Hoeveel kost een wereldreis nu eigenlijk?

Helaas kan ik je niet vertellen hoeveel een wereldreis precies kost. Dit is namelijk van verschillende factoren afhankelijk. Ben je tevreden met slapen in hostels en wat vaker streetfood eten? Of hou je toch meer van luxere accommodaties en vaak eten in restaurants? De backpacker zal met €10.000 makkelijk een half jaar kunnen reizen, terwijl een ‘flashpacker’ hiervoor al snel tegen de €20.000 nodig heeft. Zorg er dus voor dat je jouw wensen goed in kaart brengt, zodat je weet wat voor jou de kosten ongeveer zullen zijn.

Denk bij de kosten dus aan:

  • vliegtickets
  • reisuitrusting
  • visa
  • vaccinaties
  • doorlopende kosten thuis
  • dag-/maandbudget per land
  • activiteiten die je zeker wilt ondernemen
  • reis- en zorgverzekering
  • camera

Gemiddeld genomen moet je voor een half jaar reizen zo’n €10.000 euro rekenen, en voor een jaar reizen zal dat tussen de €15.000 en €25.000 zijn. Hoe langer je op reis bent, hoe beter je wordt in het besparen op kosten! 😉

Mijn wereldreis en budget

Ikzelf ga in 2020 voor 6 maanden op reis, de volgende landen staan op de planning; Singapore, Myanmar, Australië, de Filipijnen en Japan. Dit is een globaal plan, wie weet verandert er nog iets! Ik wil zorgen dat ik minimaal €10.000 heb gespaard, maar liever nog €12.500. Ik begin nu al met het verzamelen van allerlei spullen zodat ik de voorafgaande kosten een beetje kan verspreiden.

Sitenote: Het is nu 2022 en zoals jullie al kunnen raden, is door de C-crisis onze wereldreis niet doorgegaan. Bummer! Maar het sparen is niet voor niets geweest; vorig jaar kochten wij ons koophuis en dit jaar gaan we alsnog voor langere tijd op reis! Yes!

geld sparen wereldreis

Ik heb nu al zin om jullie over mijn nieuwe avonturen te vertellen, maar tot die tijd kunnen jullie genoeg lezen over de reizen die ik al gemaakt heb. Succes met alle voorbereidingen en enjoy your travels!

Have fun en reis je vrij ,
Laura

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Reisjevrij blogger Laura

Laura de Greef

Reizen is voor mij een feestje! Het begint al bij de voorpret en het plannen, en eenmaal op de plek van bestemming is het helemaal genieten! Nieuwe geuren en smaken, verschillende culturen leren kennen en de mooie natuur opzoeken.. ik word er blij van! Ik hou vooral van actieve vakanties en ga er dan ook graag op uit in een land. Naast reizen ben ik ook gek op fotografie, interieur, festivals en katten! Mijn motto? Don't let your dreams be dreams!

Meer over Laura de Greef

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *