Vrijwilligerswerk doen tijdens je reis in Costa Rica

Vrijwilligerswerk Costa Rica: werken op een boederij

Hallo lezers! Mijn naam is Lianne en ik ben gastblogger voor Reisjevrij.nl. Schrijven en reizen altijd twee grote passies van mij geweest. Schrijven heb ik ook altijd gedaan tijdens mijn reizen. Deze winter ben ik op reis geweest in Costa Rica. Een prachtig land! Ik had 3 maanden de tijd om door het land te backpacken. Tijdens deze maanden wilde ik vanaf het begin aan ook graag wat vrijwilligerswerk doen op een boerderij om zo het buitenleven te ervaren en te werken met dieren.

Lianne vrijwilliger costa rica

Lianne in haar boerderij kloffie

Vrijwilligersproject vinden

Op de website www.workaway.info kun je zoeken naar verschillende vrijwilligersprojecten in Costa Rica. Hier vind je van alles: Van werken in hostels, tot oppaswerk, tot werken op een boerderij zoals ik heb gedaan. Je kan van elk land zien wat voor soort projecten er worden aangeboden door verschillende hosts. Vervolgens kun je voor een klein bedrag een account aanmaken en een bericht sturen naar een host van het project waarin je geïntereseerd bent. Ik vind het een heerlijke website en kan uren door alle projecten heen scrollen. Als je meerdere plekken leuk vind, kun je deze apart zetten in je host list zodat je deze later nog eens kan bekijken.

Hoe het werkt

Bij het merendeel van de hosts krijg je in ruil voor een paar uur werk een slaapplek en eten. En ook dit kan per host weer heel verschillend zijn. Van een bedje in een kamer met 6 personen tot een privé kamer inclusief ventilator en ocean view. Oftewel, het is belangrijk om met een open mind elke plek tegemoet te gaan (en dit maakt het juist leuk vind ik!). Zorg ervoor dat je een host altijd een persoonlijk bericht stuurt. Hosts vinden het belangrijk dat er iemand komt die ook echt gemotiveerd is om hen te komen helpen. Maak duidelijk waarom je juist voor die plek wilt gaan in plaats van een standaard bericht die je naar 10 plekken tegelijk stuurt.

Als je het vrijwilligerswerk hebt afgerond, kun je een review schrijven op de website over de plek waar je bent geweest. Daarnaast kun je ook van hen een review krijgen en dit is natuurlijk weer goede reclame voor jezelf in de toekomst als je met andere vrijwilligersprojecten contact hebt. Zij kunnen namelijk deze reviews op je profiel zien.

2 weken werken op een boerderij

Costa rica boerderij
De boerderij

Ik kon voor 2 weken aan de slag bij een boerderij vlakbij het plaatsje Tuccurique. Ik had deze boerderij gemaild toen ik al in Costa Rica was en zij bleken op korte termijn iemand nodig te hebben, omdat een andere vrijwilliger had afgezegd. Doordat ik een heel flexibel reisschema had, kon ik alles zo aanpassen dat ik zo snel mogelijk naar de boerderij kon gaan.

De boerderij heet Planet Costa Rica en is van 2 Amerikanen, Allan en Patti, die jaren geleden naar Costa Rica zijn verhuisd en de zorg voor zieke en/of verlaten dieren op zich nemen. Het zijn vooral honden die op de boerderij wonen, omdat men in deze omgeving helaas niet heel tof met hun huisdier omgaan. Honden lopen los rond en het gebeurt regelmatig dat ze worden aangereden door een auto en vervolgens aan hun lot worden overgelaten. De mensen van Planet Costa Rica nemen de dieren die ze vinden mee en lappen ze weer op. Hopelijk worden deze dieren dan weer geadopteerd en krijgen ze kans op een nieuw leven bij een lief baasje.

Werken met dieren costa rica
Werken met dieren

Ik koos voor deze boerderij, omdat ik gek ben op honden en daarnaast nieuwsgierig was naar de veganistische lifestyle die ze hier hebben. Tuccurique zelf zei mij niet zo veel van te voren maar ik wist dat het weg was van de grote steden en meer in de bergen en natuur. En dat wilde ik graag; Zo veel mogelijk genieten van de natuur die Costa Rica heeft!

Hoe ziet je dag eruit als vrijwilliger?

Werken boerderij costa rica
Dieren voeren

Ik werkte samen met vijf andere vrijwilligers op de boerderij en we zorgden voor 9 honden, 2 varkens, een geit, een paard en katten. Elke ochtend begon het werk al om 6.00 uur! We gaven alle dieren hun ontbijt en de stallen werden schoon gemaakt. Om 7.00 uur was het dan tijd voor ons eigen ontbijt. Daarna gingen we de honden uitlaten, werkten we in de tuin en meestal moest er ook iets worden gebouwd of gerepareerd. Na de lunch was vrije tijd en die werd vaak gevuld met spelletjes, wandelen, muziek maken en de dieren knuffelen. En dan weer samen (veganistisch) koken en eten. 24/7 samen zijn met mensen die je van te voren niet kent is natuurlijk super intens maar bij ons zat de sfeer er goed in en was het mega gezellig!

bouwproject, rolstoel voor 1 van de honden
Project rolstoel voor 1 van de honden

Er was regelmatig tijd voor een uitstapje in de middag en vrijwilligers die er langere tijd verbleven, kregen soms een paar dagen vrij om door het land te reizen.

In en rondom Tuccurique

Er zijn een aantal bussen in deze omgeving maar ze rijden niet vaak dus het is goed deze tijden van te voren op te zoeken of een auto te huren. Er zijn een aantal websites die je kan gebruiken, zoals www.horariodebuses.com. Wij hadden geluk dat Allan ons graag rondbracht of gezellig met ons meeging.

Tuccurique

Tuccurique zelf is erg klein en er valt weinig te doen maar rondom het dorpje kun je prachtig in de bergen wandelen. De rivier zie je overal terug en daar kan je ook mooi langs wandelen of op bepaalde plekken zwemmen. Daarnaast is raften een populaire activiteit in deze omgeving. Ikzelf heb het niet gedaan, omdat het buiten mijn backpackers budget viel maar het schijnt vooral in deze omgeving erg tof te zijn! Vlakbij de boerderij konden we ook een tour doen bij een cacaoplantage en eigen chocolade maken. Ook was er een tour bij een suikerrietplantage. Allan kent de locals die daar werken goed en regelt speciaal voor de vrijwilligers deze tours.

Omgeving Costa Rica
De omgeving

Turriabla

Turriabla is een stadje niet ver van de boerderij. Hier zijn genoeg winkels en een plaatselijke markt te vinden voor al je boodschappen. Dit is ook een erg goede plek om te verblijven als je geen vrijwilligerswerk doet. Allan wees ons een hostel aan met Nederlandse eigenaren: Hostel Casa de Lis. Het schijnt dat de stroopwafels klaarstaan op de balie als je binnen komt. Super leuk!

Orosi

Het stadje Orosi ligt niet ver van Tuccurique vandaan. Hier heb je zwembaden met natuurlijk heet water, ze noemen het hot springs maar zien er uit als gewone zwembaden. En vanuit dit stadje kan je ook naar het Orosi National Parc. Zelf heb ik helaas geen tijd gehad om dit te doen, omdat ik na de boerderij de afspraak had om 2 andere reizigers te zien die ik eerder had ontmoet, maar ik heb van meerderen gehoord dat het een erg mooi park is!

Cartago en Volcan Igazu

Je kan ook een bezoek brengen aan Cartago, wat 5 kwartier met de bus is. Het is een stadje waar aardig wat winkels zijn en daarnaast kan je ook een bezoek brengen aan Volcán Igazu. Deze vulkaan ligt op 3.432 meter hoogte dus kleed je goed warm aan als je besluit de bus naar boven te pakken. Er is niet mega veel te doen maar het is mooi om de krater te zien en je hebt echt het gevoel alsof je boven de wolken zit! Daarnaast is er in Cartago een knus koffietentje met hele goede koffie genaamd Boutique Cafe.

Er zijn geen hostels in Cartago maar een nachtje in een hotel kan natuurlijk ook heerlijk zijn, of je reist door naar San José wat maar 25 minuten met de bus van deze stad af is (mits er geen file is natuurlijk en die zijn er helaas vaak rondom de hoofdstad).

Oftewel, er is genoeg te doen in deze omgeving!

Een unieke ervaring tijdens je reis!

vrijtijdsbesteding op de boerderij
Tijdens je vrije uurtjes

Vrijwilligerswerk voelt voor mij als iets teruggeven aan het land dat ik bezoek. Ik raad het dan ook iedereen aan om minstens 1 keer vrijwilligerswerk te doen tijdens een reis: Uit je comfortzone en met een open mind de ervaring in stappen! Je leert hoe andere mensen leven en leert veel van hun gewoonten. Ik had hiervoor nog nooit veganistisch gegeten en heb zo veel nieuwe recepten geleerd en geluisterd naar de redenen van deze mensen om zo te eten. Ik ben bijvoorbeeld heel anders naar de bio industrie gaan kijken. En doordat je langer op 1 plek blijft, krijg je een soort thuisgevoel wat ook prettig kan zijn tijdens reizen waarbij je normaal om de zoveel dagen weer je rugzak op je rug moet hijsen en de volgende plek op gaat zoeken. Het brengt even een bepaalde rust in je reisschema. Ik voelde mij zelfs zo thuis op deze plek dat ik voor Kerst weer terug ben gereisd naar de boerderij om het samen met hen te vieren!

Hond adopteren?

Mocht je toevallig een hond zoeken en deze lieverds een tweede huis willen geven, ga dan vooral naar de website www.planetcostarica.com. En vanaf daar kan je je ook direct aanmelden voor vrijwilligerswerk bij deze plek wat ik zeker aanraad.

Vragen? Stel ze hieronder!

Groetjes,
Lianne

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *