Waarom een groepsreis naar Spitsbergen?

6 redenen voor een groepsreis naar Spitsbergen

Spitsbergen is niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een vakantie. Maar als je op zoek bent naar een avontuurlijke en unieke reis met spanning en sensatie dan mag een trip naar Spitsbergen niet ontbreken.

Je kunt de reis alleen maken, met je partner of met vrienden, maar wat dacht je van een groepsreis? Ontdek Spitsbergen biedt gedurende het hele jaar groepsreizen aan naar Spitsbergen. En nee dit zijn geen reizen waar je vanaf de ochtend tot in de avond vast zit aan een planning en op pad gaat met een grote groep.

Mijn keuze voor deze groepsreis

Groepsreis Spitsbergen
Groepsreis Spitsbergen

Normaal ben ik gewend om alleen op reis te gaan en alles zelf uit te stippelen. Spitsbergen stond al een aantal jaren op mijn lijstje maar omdat ik alleen maar hele dure reizen tegenkwam had ik deze ver vooruit geschoven.

Totdat ik Ontdek Spitsbergen tegenkwam. Ik werd meteen enthousiast toen ik de groepsreis zag voor de maand februari. Een week lang nauwelijks daglicht, extreme kou en samen met een groep avontuurlijke activiteiten beleven. Samen bijzondere momenten meemaken en ervaringen delen. Daarnaast vond ik het ook wel eens fijn om niets te hoeven voorbereiden voor een reis.

Hier lees je op basis van mijn ervaring de voordelen van een groepsreis naar Spitsbergen.

1. De reis naar Spitsbergen

Vlucht Tromso naar Spitsbergen
Vlucht naar Spitsbergen
Onderweg naar Spitsbergen

Met een beetje geluk reis je in één dag en maximaal twee vluchten naar Longyearbyen. Er is altijd een tussenstop in Oslo omdat er geen directe vluchten gaan naar Longyearbyen. Daarnaast kan het zo zijn dat er nog een extra tussenstop is in Kopenhagen en bij sommige vluchten wordt er nog een tussenstop gemaakt in Tromso voor een paspoortcontrole. Dit is niet altijd het geval. Ook kan het zo zijn dat de reis verspreid is over twee dagen, waardoor je moet overnachten in Kopenhagen of Oslo.

Als je zelf een vlucht boekt naar Spitsbergen dan is er een redelijke kans dat deze boeking nog gaat wijzigen. Er kan een extra vlucht bijkomen en zelfs een overnachting. Het kan ook zo zijn dat je eerst een overnachting zou hebben en opeens alle vluchten op één dag zijn. Hierdoor verblijf je een dag langer op Spitsbergen. Kies je voor een groepsreis dan hoef je zelf de boeking niet in de gaten te houden. Als het nodig is dan wordt er een hotel in Oslo of Kopenhagen geregeld of een extra overnachting in Spitsbergen.

2. Zorgeloos op reis

Longyearbyen Spitsbergen

Een voordeel van een groepsreis is dat deze voor je georganiseerd wordt. Je bent zelf dus weinig tijd kwijt aan het voorbereiden van de reis. Voor Spitsbergen moet je allereerst de keuze maken in welke periode je wilt gaan. Er zijn groepsreizen in de maanden oktober, februari, mei en augustus. Vervolgens kun je kiezen waar je die week wilt verblijven. In het Radisson Blu Polar hotel of bij Coal Miners Cabins, hier zijn gedeelde faciliteiten. Ten slotte krijg je voordat je op reis gaat de lijst met activiteiten doorgestuurd. Je kunt zelf bepalen aan welke activiteiten je wilt deelnemen. Dit zijn de keuzes die je vooraf moet maken en voor de rest wordt alles voor je geregeld.

3. Activiteiten

Uitzicht Tempelfjorden Spitsbergen
Huskytocht met noorderlicht Spitsbergen
Sneeuwscootertocht Longyearbyen

Je kunt dus zelf van te voren bepalen aan welke activiteiten je wel of niet wilt deelnemen. Twijfel je over een bepaalde activiteit dan kun je bij Ontdek Spitsbergen altijd om advies vragen. Zij geven een zo goed mogelijk beeld over de activiteit, nemen je zorgen weg, maar zijn ook eerlijk of de activiteit wel of niet geschikt is voor jou. Je kunt altijd je wensen doorgeven en er wordt meegedacht in mogelijkheden om jouw droomreis zo compleet mogelijk te maken. Daarnaast gaat de gids met een groot deel van de activiteiten mee. Dan heb je altijd een Nederlands aanspreekpunt mocht er tijdens de activiteit iets zijn. Tijdens de reis kun je nog altijd activiteiten bijboeken. Vanwege de extreme weersomstandigheden op Spitsbergen kan het wel eens zo zijn dat een activiteit niet kan doorgaan.

4. Groepssfeer

Groepsreis Spitsbergen
Groepsreis Spitsbergen
Groepsreis Spitsbergen

Ja het is een groepsreis maar je bent zeker niet verplicht om alles met de groep samen te doen. Doe vooral waar jezelf zin in hebt en geniet, alles mag en alles kan!

Toch is een reis naar Spitsbergen met een groep extra bijzonder. Buiten dat het gezellig is, ga je hier samen unieke momenten meemaken en ervaringen beleven die je met elkaar kunt delen. Dit zijn momenten waar je jaren later nog steeds op terug kijkt. Je voelt je tijdens een groepsreis nooit alleen en je kunt zelfs vrienden voor het leven overhouden aan de reis. Je gaat op reis met maximaal 10 personen. Het zijn gevarieerde groepen met zowel jongere als oudere die alleen op reis zijn, maar ook koppels. Daarnaast is het voor sommige deelnemers een eerste groepsreis en andere hebben al eens een groepsreis meegemaakt.

Een ander voordeel van een groepsreis is dat je andere reizigers in een korte tijd echt leert kennen, waardoor de gesprekken niet oppervlakkig blijven. Als je alleen op reis gaat, dan kom je vrijwel dagelijks nieuwe mensen tegen, waardoor je steeds hetzelfde gesprek blijft voeren.

5. Begeleiding gids

Sneeuwscootertocht Spitsbergen
Groepsreis Spitsbergen

Naast de begeleiding tijdens het boeken van de reis en de activiteiten, hoef je tijdens de reis ook nergens naar om te kijken. Zijn er bijvoorbeeld problemen bij het inchecken van de vlucht of bij de verblijfplaats dan hoef je dit alleen maar aan te geven en de gids zorgt dat het geregeld wordt. Daarnaast is het fijn dat er een gids meegaat omdat diegene vele ins en outs kan vertellen over Spitsbergen en de activiteiten. De gids weet de leukste plekjes om een hapje te eten en een drankje te doen. In de winterperiode hoef je de voorspellingen voor het Noorderlicht zelf niet in de gaten te houden, dit wordt voor jou gedaan. Bij de gids merk je al snel hoe groot de passie is voor Spitsbergen en het enthousiasme wordt ook goed overgebracht naar de groep.

6. Vrijheid

Groepsreis Spitsbergen

Je kiest zelf de activiteiten waaraan je wilt deelnemen en vervolgens wordt er voor de hele groep een planning gemaakt. Hierop kun je zien op welke dag en hoe laat een activiteit gepland staat. Alles buiten de activiteiten om kun je zelf plannen. Het kan namelijk zo zijn dat je een dag geen activiteiten hebt en daardoor volledig je eigen plan kunt trekken. Iedere dag of een dag van te voren wordt kenbaar gemaakt bij welk restaurant de gids gaat reserveren. Je kunt dan zelf bepalen of je mee gaat of niet. Verblijf je bij Coal Miners Cabins dan heb je ook de mogelijkheid om zelf te koken.

Is je interesse gewekt voor een groepsreis naar Spitsbergen? Neem dan een kijkje op de website van Ontdek Spitsbergen.

Meer over Spitsbergen

Heb je nog vragen over een georganiseerde groepsreis naar Spitsbergen? Stel ze gerust hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Anne

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

anne reis blogger

Anne Claessens

In 2017 heb ik mijn eerste solotrip gemaakt en sindsdien grijp ik elke kans aan om te kunnen reizen. Het plannen en maken van reizen geeft mij veel energie en daarbij maakt het voor mij niet uit of dit verre reizen, korte reizen, weekendjes weg of dagtripjes zijn. Daarnaast heb ik mijn passie voor fotograferen ontdekt. Mijn foto’s deel ik al geruime tijd met anderen maar nu wil ik ook niets liever dan mijn verhalen en reistips met jullie delen. Ik hoop dat ik jullie net zo enthousiast kan maken.

Meer over Anne Claessens

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *