Walvissen spotten in IJsland | Whale watching tour vanuit Reykjavik

Op zoek naar walvissen met Elding!

Het zien van deze geweldige dieren staat op menig bucketlist. Zo ook op de mijne! En yes, ik heb het af mogen vinken in IJsland! Wist je dat binnen Europa, je in IJsland de meeste kans hebt om walvissen te spotten? Grijp dus zeker je kans om mee te gaan op een walvistour in Reykjavik!

walvis tour

Walvissen in IJsland

Er zijn zo’n 85 soorten walvissen in de wereld. Daarvan zijn er 23 soorten te vinden in de zee rondom IJsland. Er zwemmen onder andere bultruggen, dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen, orka’s, bruinvissen en gewone vinvissen.

bultrug ijsland

Aanrader: wist je dat er in Reykjavik een tentoonstelling te zien is waarbij je 23 walvissen in ware grootte kunt bekijken? Heel tof om te doen voor of na je walvistocht. Koop je kaartje voor Whales of Iceland hier!

Verantwoorde walvistour met Elding

Wij zijn met Elding mee gegaan op onze walvistocht. Het mooie is dat Elding zich houdt aan de ‘Code of Conduct’. Dit betekent dat ze op een verantwoorde manier omgaan met de dieren in het wild en ze niet opjagen. De motor gaat zacht en constant draaien als je dicht bij een walvis komt. Natuurlijk proberen ze je zo dicht mogelijk bij de walvis te brengen maar altijd met respect voor het dier, wat natuurlijk op nummer één staat! Een voordeel hiervan is dat de walvissen de boot zo niet als een bedreiging zien en daardoor juist dichter bij de boot kunnen komen. Elding heeft een Earth Check certificate, dat houdt in dat ze een ecologisch en natuurvriendelijk bedrijf zijn. Wij hebben een geweldige ochtend gehad met Elding dus ik zou zeggen, boeken die tour!

Onze tour – walvissen en meer!

Om 9.00 uur was het zover, onze walvissentocht zou beginnen! Op de boot krijgen we uitleg over de boot zelf, waar we pakken kunnen vinden voor extra warmte als we het koud hebben, en er worden nog zeeziekte pilletjes aangeboden aan degenen die willen. Top geregeld! Ook wordt er het een en ander verteld over de dieren die vaak gespot worden. Gelukkig is de zee vandaag redelijk rustig, dus we hebben nergens last van gehad.

We varen de haven uit en na een tijdje op zee zien we onze eerste dieren; witsnuitdolfijnen (white-beaked dolphins)! Ze zwemmen om de boot heen en laten soms een mooie sprong zien. Super gaaf! Wist je dat dolfijnen ook een soort walvissen zijn? Ook zien we bruinvissen (harbour porpoises), die vaak wat verlegen zijn maar zich toch even laten zien. En ja hoor, even later is het zover: de bultrug walvis (humpback whale)! Wat een geweldig mooi dier! Wel vier keer komt ie boven en zwiept met zijn staart weer de zee in. Fantastisch! De gids op de boot helpt ons goed door steeds aan te geven waar we moeten kijken (12 o’clock, 9 o’clock etc) en wat er te zien is. Na een tijdje zien we ook nog wat papegaaiduikers (puffins) vliegen. Een hele goede score dus! Super tevreden varen we uiteindelijk weer terug naar de haven waar de tour eindigt.

walvissen spotten reykjavik
puffin ijsland

Super leuk: op de website van Elding wordt een ‘whale diary’ bijgehouden van elke tour ze die uitvoeren, zo kun je terug lezen wat er gespot is op jouw tour. Of je kunt al vooruit lezen als je binnenkort een tour doet, om een idee te krijgen van wat je misschien zou kunnen zien. Natuurlijk heb je nooit garantie, maar de kans om walvissen te spotten in IJsland is wel erg groot. Ook netjes: mocht je geen walvissen of dolfijnen zien, dan krijg je een return ticket dat twee jaar geldig is. Als je slim bent, plan je het walvis spotten aan het begin van je trip. Zo heb je eventueel nog een tweede kans, mocht je ze de eerste keer niet zien.

Wat kost walvis spotten?

Je hebt de keuze uit verschillende tours om walvissen te spotten. De klassieke walvistour kost ongeveer €85. Een kind tot en met 6 jaar mag gratis mee en voor een kind tussen de 7-15 jaar betaal je ongeveer €43.

Een premium walvistour is ook een mogelijkheid! Dan ga je met een zogenoemde ‘RIB boat‘ in een kleinere groep op een rubber boot waarmee je dichter bij de dieren kunt komen. Hiervoor betaal je zo’n €160 per persoon.

Ook kun je diverse combi-tours boeken, bijvoorbeeld walvissen spotten in combinatie met puffins spotten of in combi met een noorderlicht-tour. Kijk op de website van Elding wat ze allemaal aanbieden en wat de kosten zijn.

noorderlicht ijsland
puffin ijsland

Meer informatie en tips

Nog wat handige dingetjes om rekening mee te houden als jij ook walvissen wil spotten in IJsland. Want wanneer is het nu de beste tijd om deze prachtige dieren te zien? De allerbeste tijd is de zomerperiode, van eind april tot oktober, dan heb je bijna 100% kans om de dieren te zien. Maar toch kun je het gehele jaar door walvissen zien in IJsland, zelfs in de winter is er nog 60% kans om de dieren te spotten. Dan zijn er nog orka’s, dwergvinvissen en dolfijnen te zien. De bultrug gaat na de zomer naar andere oorden.

En wat is nu handig om mee te nemen? Nou, warme kleding sowieso! Zowel in de winter als in de zomer kan het aardig koud zijn op zee, vooral door de wind. Vaak hebben touroperators ook warme pakken die je kunt lenen, maar zorg zelf zeker voor een warme jas, sjaal, handschoenen en muts.

Neem ook een goede camera mee als je mooie foto’s wilt maken, het liefst een met een flinke zoom. Probeer op de boot de beste plek te bemachtigen, een plek waar je zoveel mogelijk een 360 graden zicht hebt.

walvissen ijsland

En de beste tip: GENIET! Het is geweldig om deze dieren in het wild te zien. Ga niet alleen voor het beste shot, maar beleef het ook echt met eigen ogen. Ik heb een super ochtend gehad en heb mooie herinneringen aan de walvistour met Elding.

Boek hier jouw ticket voor een walvistour met Elding!

Meer IJsland?

Lees dan ook de volgende artikelen:

Have fun en reis je vrij,
Laura

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Laura, Unsplash
Reisjevrij blogger Laura

Laura de Greef

Reizen is voor mij een feestje! Het begint al bij de voorpret en het plannen, en eenmaal op de plek van bestemming is het helemaal genieten! Nieuwe geuren en smaken, verschillende culturen leren kennen en de mooie natuur opzoeken.. ik word er blij van! Ik hou vooral van actieve vakanties en ga er dan ook graag op uit in een land. Naast reizen ben ik ook gek op fotografie, interieur, festivals en katten! Mijn motto? Don't let your dreams be dreams!

Meer over Laura de Greef

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *