Wandelen bij de Seceda in de Dolomieten

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Wandelen bij de Seceda in de Dolomieten

De Seceda top is een van de mooiste plekken van de Dolomieten en zeker mijn persoonlijke favoriet! Deze spitse bergtop ligt op 2500 meter hoogte en heeft daardoor een fantastisch uitzicht op de omgeving. De top is makkelijk te bereiken met de (ski)lift. In de winter is het een skigebied maar in de zomer is het een heuse speeltuin voor wandelaars. Als je gaat wandelen in de Dolomieten dan mag je een wandeling bij de Seceda zeker niet overslaan. In dit blog lees je hoe je bij de Seceda top komt en alles over de verschillende wandelroutes en welke fijne plekjes je niet mag missen tijdens je zomervakantie in de Dolomieten.

Wandelen in de Dolomieten

Vanuit waar bezoek je de Seceda top?

Je kunt de Seceda top vanuit twee plekken bezoeken: Ortisei en Santa Cristina.

Ortisei

De meeste mensen bezoeken de Seceda top vanuit Ortisei, dit is de gemakkelijkste en snelste optie. Je stapt uit de lift en hebt direct uitzicht op de Seceda top. Als je een stukje verder omhoog loopt heb je een nóg beter uitzicht op de top en een fantastisch uitzicht op de top. Een ander voordeel is dat vanuit hier de meeste wandelingen starten.

Je neemt vanuit Ortisei de lift Ortisei – Furnes EN Furnes – Seceda.
Kosten: € 39,50 per volwassene (retour). kinderen 8 t/m 15 jaar € 21,- (retour).
€ 30,- per volwassene (enkel). kinderen 8 t/m 15 jaar € 15,50,- (enkel).

Santa Cristina

Een bezoek naar de Seceda top vanuit Santa Cristina kan een goed alternatief zijn. Deze route is vaak wat minder druk en in prijs scheelt het niet veel (€ 41,-). Let er wel op dat je vanuit de eerste lift (Col Raiser) wel nog een kwartiertje moet lopen voordat je de Fermeda stoeltjeslift naar de Seceda top kunt nemen. Je kunt de klim naar boven natuurlijk ook wandelen in plaats van met de lift, in dat geval is deze optie het goedkoopst.

Je neemt vanuit Santa Cristina de Col Raiser lift en de Fermeda stoeltjeslift.
Kosten Col Raiser: € 28,- (retour) of € 19,- (enkel) per volwassene. kinderen 8 t/m 15 jaar € 17,- (retour) of € 13,- (enkel).
Kosten Fermeda stoeltjeslift: € 13,- (enkel) per volwassene. Kinderen zijn iets voordeliger en de allerkleinste mogen gratis mee.

Hotel tip Ortisei: Hotel Garni Snaltnerhof

Dit hotel ligt midden in het centrum van Ortisei waardoor je alle bezienswaardigheden te voet kunt bezoeken. Het hotel heeft wat speeltoestellen voor de kinderen en op het dakterras staat een bubbelbad. In de winter kun je tot aan de deur van het hotel skiën. Je kunt tweepersoonskamers boeken voor € 250,- of een familiekamer voor zo’n € 350,-.

De wandelingen

Een wandeling bij de Seceda top mag zeker niet ontbreken als je gaat wandelen in de Dolomieten. De Seceda top bereik je via een kleine wandeling, maar daarnaast zijn er nog veel meer wandelroutes. Je kunt de langere wandelroutes in korten of meerdere routes aan elkaar kunt knopen. Je kunt je wandeling zo lang of kort maken als jij wilt. Ik deel hier onze route inclusief short cut ;). Op onderstaand kaartje heb ik de mooiste routes aangegeven. Om het makkelijk te maken heb ik de routes zelf een kleur gegeven, deze zie je dus op locatie niet terug.

Wandelen Dolomieten
Groen = de lange route Paars = short cut naar stoeltjeslift Geel = enkel de hoogtepunten

1. De Seceda top

350 meter / 10 minuten.

Ben je nou niet zo’n wandelaar dan kun je natuurlijk ook alleen de Seceda top bezoeken en daarna lekker genieten van een drankje bij een van de hutten op de top. Als je de lift uit komt dan loop je links om het gebouw heen en je loopt dan via een makkelijk grindpad stevig omhoog naar het uitzichtpunt om de Seceda top te bekijken.

2. De lange route (groen)

10 km / 4,5 uur

Deze wandelroute is bij veel wandelaars populair vanwege de prachtige groene bergen, uitstekende rotspartijen en fantastische uitzichten. Het eerste deel van de route is gemakkelijk en loopt comfortabel, vanaf de Regensburger Hut begint de klim (zo’n 400 meter) naar de Seceda top.

Wil je liever niet klimmen dan kun je de short cut (paars op de kaart) nemen door met de Fermeda stoeltjeslift terug naar de Seceda top te gaan.

3. De korte route (geel)

5,3 km / 2 uur

Deze korte wandelroute bevat de mooiste plekjes van de lange route en heeft niet zo’n groot hoogteverschil waardoor de paden niet zo steil zijn. Je loopt net voorbij de Malga Pieralongia hut vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op een aantal rotspartijen. Vanuit hier loop je over hetzelfde pad terug tot aan de splitsing. Daarna loop je via de andere hutten terug naar de Seceda top.

Onze wandeling: De lange route + shortcut

Wij liepen de lange route met de shortcut. Als je de lift uit loopt heb je al meteen een fantastisch uitzicht op de bergen én je ziet direct de Seceda in de verte liggen. Via een makkelijk pad loop je omhoog naar het uitzichtpunt vanwaar je de Seceda top van dichtbij kunt bekijken.

Vakantie Dolomieten
Dolomieten Vakantie
Wandelen-in-de-Dolomieten

Nadat je hebt genoten van het adembenemende uitzicht, deze spitse bergtop van dichtbij hebt bewonderd en er meerdere foto’s van hebt gemaakt loop je verder in de richting van de Malga Pieralongia hut. Het pad loopt zigzaggend naar beneden en is op sommige plekken wat smal, maar het pad is goed te belopen. Er verschijnen steeds meer rotsen in het landschap.

Hiken met kinderen
Vakantie in de Dolomieten

Bij de Malga Pieralongia hut kun je even uitrusten, wat eten en van de omgeving genieten. Voor de kinderen is er zelfs een kleine speeltuin! Officieel is dit het eind punt voor de korte route, maar ik raad je zeker aan om nog een stukje verder te lopen om het uitzicht op twee gigantische rotspartijen te bekijken en daarna terug te lopen. De lange route komt sowieso langs deze plek.

Er zijn mensen die op de linker rots naar boven klimmen, maar dat hebben wij niet gedaan. Na deze stop vervolg je de route naar de Regensburger Hut. Met een beetje geluk kom je een aantal koeien tegen die op de weide aan het grazen zijn. Het makkelijke pad wat je volgt loopt geleidelijk aan naar beneden en je hebt de hele tijd een fantastisch uitzicht.

Seceda Wandeling

Bij de Regensburger Hut kun je eventueel nog wat drinken voordat je begint aan de route terug naar de lift bij de Seceda top. Vanaf hier loopt het pad vrijwel de hele tijd omhoog. Wil je de klim omhoog liever niet doen, neem dan net als wij de shortcut en ga met de Fermeda stoeltjeslift (€ 13,- p.p.) terug naar de top. Je neemt hiervoor de afslag naar de Fermeda stoeltjeslift (pad 2C). Vanuit de lift heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving.

Hiken bij Seceda

Wandelen bij Seceda met kinderen

Een wandeling bij de Seceda kun je heel goed met kinderen doen. Zeker de korte wandeling naar de Seceda top en de korte route (geel) is voor kinderen prima te doen. Het grindpad naar het uitzichtpunt dat uit kijkt op de Seceda top is ook te doen met een stevige offroad kinderwagen, let op: het pad loopt wel stevig omhoog. Het uitzichtpunt heeft op sommige plekken steile afgronden, houd je kinderen dus goed in de gaten. Bij de lange en korte route kom je verder geen gevaarlijke situaties tegen.

De lange route is voor kleine kinderen best wel pittig, zeker wanneer je de klim omhoog ook wilt lopen. Als alternatief kun je met de stoeltjeslift omhoog. Voor kleine kinderen die nog niet zo veel zelf kunnen lopen of voor baby’s kun je het beste een draagzak meenemen. Bij veel hutten is wel iets van een speeltoestel te vinden.

Hiken in de Dolomieten
Wandelen bij de Seceda

Praktische informatie over de Seceda top

  • Het beste bezoek je de top vanuit Ortisei met de lift (Ortisei – Furnes EN Furnes – Seceda). Kosten: € 39,50 p.p. retour. kind 8 t/m 15 jaar € 21,- retour.
  • Reken een dagdeel voor je bezoek als je de korte route wandelt en trek een hele dag uit voor de lange route, zeker als je met kinderen gaat wandelen.
  • Zelfs in de zomer is het op de top koud! Neem een jas mee en kleed kinderen warm aan.

Have fun en reis je vrij ,
Esther

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Esther & Booking.com.
esther blogger reisjevrij

Esther Jacobs

Tijdens mijn eerste backpack reis in 2011 ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en ga zo maar door! Voor een reisje midden in de natuur mag je mij 's nachts best wakker maken. En weet je wat top is? Je hoeft niet eens ver weg om te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft, want in Europa kun je ontzettend veel mooie plekjes vinden! Ik deel graag mijn reistips met jou! Lees je mee?

Meer over Esther Jacobs

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *