Wandelen op Waddeneiland Texel: 7 tips!

7x mooie wandelingen op Waddeneiland Texel

Afgelopen zomer hebben wij gewerkt en gewoond op het Waddeneiland Texel. Reden genoeg om eens een keertje niet te schrijven over verre, exotische oorden maar juist over onze eigen woonomgeving. Zeker in tijden van het corona-virus gaan veel mensen in eigen land op vakantie. Texel is dan een goede keuze. Het is een groot eiland, waar van alles te doen is, zoals wandelen. In deze blog delen we onze favoriete wandelingen.

Praktische tips

Parkeren

Texel is een behoorlijk groot eiland. Je verplaatst je het makkelijkst met de auto, maar er zijn uiteraard ook andere mogelijkheden, zoals de (elektrische) fiets of met de Hopper bus. Voor het gemak gaan we in deze blog ervan uit dat de meeste mensen met de auto het eiland verkennen. We voegen daarom bij elke wandeling toe waar je het gemakkelijkst kan parkeren. Soms heeft de parkeerplaats geen naam, dan linken we door naar de coördinaten in Google Maps, zodat je dit gemakkelijk kan instellen op je navigatie. Vrijwel overal op Texel is het betaald parkeren. Je kunt daarom het gemakkelijkst een Texel e-vignet aanschaffen. Je betaalt €10 voor een dag, €20 voor een week en €30 voor een jaar.

Restaurants

In deze blog zullen we ook wat restaurants tippen, waar je normaliter lekker even kunt uitrusten na je wandeling. Helaas is de horeca vanwege het corona-virus momenteel nog steeds gesloten. Desalniettemin hebben veel restaurants, ook op Texel, mogelijkheid tot afhalen. Vandaar dat we doorlinken naar de webpagina’s van de restaurants, zodat je kunt checken of en wanneer het restaurant open is voor afhaal, mocht je Texel bezoeken in deze periode.

1. De Slufter

Het gebied de Slufter mag niet ontbreken in deze lijst. De Slufter staat in open verbinding met de Noordzee, waardoor het een uniek gebied met veel vogels is. Via de trap of het rolstoeltoegankelijke pad kom je op een uitkijkpunt. Er lopen diverse paden door het gebied heen, waaronder het hoofdpad dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en een pad met een speurtocht voor kinderen (2km). Een strandrolstoel kun je lenen bij het Sluftercafé. Parkeren kun je het beste doen langs de Zanddijk of bij het Sluftercafé. Hier kun je ook na afloop een lekker drankje drinken en wat eten. Handig is om niet je nieuwste witte gympen aan te doen, want soms kunnen de paden wat drassig zijn.

Texel Slufter wandelen tips activiteiten

2. Het strand bij de vuurtoren

Vanuit de Slufter kun je verder naar het noorden rijden richting de vuurtoren. Dit is sowieso al een eyecatcher van het eiland die je gezien moet hebben, maar het strand eromheen leent zich ook uitstekend voor een lekkere strandwandeling. Het strand is ontzettend breed en bij goed weer kun je zelfs Vlieland zien liggen. Mocht je dit eiland willen bezoeken dan is dit ook de plek waar de boot naar Vlieland vertrekt. Moe van je strandwandeling? Dan kun je uitrusten bij restaurant Faro of restaurant Kaap Noord. Parkeren kan op de parkeerplaats of langs de weg.

Texel vuurtoren wandelen tips

3. De Hors en de Mokbaai

Aan de andere kant van het eiland vind je helemaal in het zuidelijkste puntje, daar waar je met de boot aankomt, de Hors en de Mokbaai. Ook hier vind je een ontzettend breed strand, waar je uitzicht hebt op Den Helder en de boten die varen. Er is voor iedereen wat! Voor de wat meer gevorderde wandelaar is er de Moksloot wandeling van 20 kilometer. De vogelliefhebber kan naar het vogel uitkijkpunt. Voor wie houdt van een strandwandeling kun je parkeren op de parkeerplaats aan de Mokweg, waarna je via het verharde pad door de Horsmeertjes naar het strand loopt. Te vroeg voor de boot terug? Als je via de parkeerplaats bij de veerboot over de duinen klimt, vind je een mooi wandelpad langs de Mokbaai. Ideaal als je moet wachten voor de terugreis of juist meteen even je benen wilt strekken bij aankomst.

Texel wandelen Mokbaai Hors tips

4. Den Hoorn

We blijven nog even in de strand- en duinsferen. Aan de westkant van het eiland vind je namelijk de duinen bij Den Hoorn. Je kunt hier de uitgezette wandeling volgen van Staatsbosbeheer die 3 kilometer lang is. Wij zijn zelf absoluut fan van uitgestippelde wandelroutes, maar houden er ook van om halverwege een ander pad in te slaan omdat we denken dan op Google Maps gezien hebben dat er iets tofs in de buurt is. In dit geval deden we dit ook en kwamen we uit bij de Batterij, twee bunkers die hier staan vanuit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. In plaats van een ronde route volgen, hebben we er daarmee een heen en weer wandeling van gemaakt. Niet verkeerd toch? Parkeren kan langs de kant van de Hoornderslag.

Texel bunker wandelen tips

5. Uitkijktoren

Een route zelf samenstellen gaat uiteraard makkelijker als je de omgeving kent, maar ook als je op vakantie bent kan dit prima! Je hebt immers de tijd toch? Een leuke bezienswaardigheid op het eiland is uitkijktoren de Fonteinsnol. Hiermee krijg je een kijkje op een ander deel van het eiland, namelijk het bos! Vanaf het punt waar je je auto of fiets kunt parkeren, loop je via een pad omhoog naar de uitkijktoren. Als je vervolgens weer beneden bent, loop je rechts de heuvel af waarna je op een pad door het bos komt. Wij kozen als eindpunt van deze wandelroute bospaviljoen het Turfveld, een heerlijke plek in het bos waar je iets kunt drinken. Vanaf hier liepen we vervolgens dezelfde route terug naar de auto. Als je heen het Turfveld aanhoudt en terug de uitkijktoren, wijst Google Maps je de weg!

Texel uitkijktoren tips wandelen

6. Sommeltjespad

Dit pad is speciaal aangelegd voor kinderen. Het is niet lang, namelijk 1,6 kilometer, en langs de route vind je allerlei ‘sommeltjes’, oftewel een soort stenen figuren, die erg leuk zijn voor kinderen. Hoewel deze route bedoeld is voor kinderen, hebben wij het pad meerdere keren zelf gewandeld. Juist omdat het niet zo’n lang pad is, leent het zich uitstekend voor een korte wandeling tussendoor, in het prachtige bos de Dennen van Texel. Aan de volwassenen de taak om goed op te letten waar het pad loopt, want de eerste keer hebben wij niet helemaal goed de route gevolgd en raakten we ietwat verdwaald.. Parkeren kan langs de Pelikaanweg.

Texel sommeltjespad wandelen tips kinderen

7. Oosterend

Last but not least, onze eigen woonplaats in de tijd dat we op Texel woonden: het schattige, historische centrum van Oosterend. Dit dorp ligt aan de oostkant van het eiland en heeft een prachtige dorpskern die vol staat met mooie monumentale panden. Vanwege dit monumentale karakter, is de Leitjesroute zeer aan te raden voor mensen die van cultuur houden. De huizen met een speciale geschiedenis, hebben op hun gevel een leitje met daarover informatie over het pand en de mensen die hierin woonden. Parkeren in Oosterend kan het langs de Achtertune. Voor wie geen Texel Vignet heeft, is hier een parkeerplaats waar je €1 in de bus gooit en er vervolgens de hele dag mag staan.

Texel Oosterend centrum dorp wandelen

Hopelijk hebben we je tips kunnen geven over wandelen op dit mooie eiland! Wil je weten hoe je op Texel komt en wat er nog meer te doen is? Lees dan de blog van blogger Selma.

Have fun en reis je vrij ,
Maaike en Nienke

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Profielfoto Maaike en Nienke

Maaike en Nienke

Al sinds we elkaar ontmoet hebben, delen we een passie voor reizen. Met het motto ‘je geld komt ooit terug, je tijd niet’ in gedachten, kochten we een backpack en gingen we op wereldreis. Benieuwd naar onze verhalen en ervaringen? Je vindt ze hier!

Meer over Maaike en Nienke

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *