Wandeling naar Gola di Gorropu | Kloof Sardinië
Route naar Gola di Gorropu

Gola di Gorropu, ook wel Su Gorropu genoemd, is één van de highlights van Sardinië. Trek gerust de hele dag uit om de kloof te bezoeken. Het is écht de moeite (en spierpijn) waard. Gola di Gorropu is één van Europa’s diepste kloven, met steile wanden tot wel 500 meter hoog. Erg indrukwekkend. Voor mij was de canyon zelf niet zo zeer het hoogtepunt, maar de wandeling ernaartoe! Je kunt geheel zelfstandig naar de canyon hiken. Ik leg je graag het een en ander uit!

Uitvalsbasis voor Gola di Gorropu

Een leuke plaats dichtbij de Gorropu kloof is Cala Gonone. En dan bedoel ik Cala Gonone aan het strand. Het is de perfecte uitvalsbasis om de kloof te ontdekken. Wij sliepen in Hotel Pop, een mooi hotel dichtbij de haven van Cala Gonone en het strand. Hotel Pop is in het hoogseizoen iets aan de prijzige kant met €100 per nacht. Echt goedkoop wordt het in het hoogseizoen – midden juni t/m half september – ook niet. Reis je buiten het seizoen, dan liggen de prijzen over het algemeen een stuk lager!

Cala Gonone ligt op 35 tot 45 minuten rijden van het startpunt naar de Gorropu kloof.

Hoe kom je bij de kloof?

Er zijn drie manieren om de ingang van Gorropu kloof te bereiken. 1) De mooiste maar zwaarste route. 2) De makkelijke maar langste route. Of get the best of both worlds: 3) de mooiste route met de makkelijke terugweg (met de jeep)!

1. De mooiste maar zwaarste route

Gola di Gorropu hoe kom je er?
Startpunt naar de kloof, de mooiste route!

Als je houdt van een flinke wandeling en niet vies bent van een beetje klauterwerk, dan is dit dé route voor jou. De hele tocht naar de kloof toe geniet je van een geweldig uitzicht! Met enkele drinkstops en vele fotomomentjes, doe je er 2 uur over om de ingang van Gola di Gorropu te bereiken. Ik beschouw mezelf als iemand met een normale conditie en ik vond de afdaling prima te doen (en mijn mama ook).

Het startpunt
Het startpunt voor deze route is Casa Cantoniera di Ghenna Silana. Vanuit Cala Gonone is het 35 minuten rijden met de auto (er gaat ook een bus). Bij de tunnel van Cala Gonone ga je naar links. Je rijdt over de SS125 en na een slingerweg van 18 km, zie je aan je rechterzijde Casa Cantoniera en links Bar Silana en Hotel Gorropu. Deze drie accommodaties liggen allemaal bij elkaar en er is een gratis parkeerplaats. Je zult dit startpunt niet snel missen omdat er veel auto’s en motors langs de weg zullen staan.

Bar Silana & hotel gorropu

Route 1 gorropu
Startpunt: Route 1 Gorropu kloof

Bij Bar Silana kun je lekkere broodjes kopen voor onderweg, maar ook het toilet bezoeken en een drankje doen.

Praktische info over de mooiste route:

 • 700 meter afdalen
 • 4 kilometer lang ( 1,5 tot 2 uur lopen)
 • Prachtig uitzicht & berggeiten
 • Pittige route met pad van grind, stenen en keien
 • Terugweg omhoog (2 uur lopen)
 • Optie om terug te gaan met de jeep (hieronder meer hierover)!
Trekking Gola di Gorropu
Hoe mooi is dit? Trekking naar Gola di Gorropu
Hiken naar de kloof
Wandeling naar de kloof

2. De makkelijke maar langste route

Als geen zin hebt om continu te moeten kijken waar je loopt én om 700 meter af te dalen en te klimmen, neem dan de makkelijke route. De makkelijke route is inderdaad een eitje maar ook véél minder mooi. Eigenlijk een beetje saai zelfs. Het pad is vlak en ik had het gevoel alsof ik door een bos liep. Je doet er ongeveer 2 tot 2,5 uur over om de ingang van de kloof te bereiken.

Het startpunt
Het startpunt voor deze route is de Sa Barva brug (Ponte Sa Barva). Het weggetje naar deze brug is moeilijk te vinden en je rijdt er best snel langs. Ik spreek uit ervaring :-). Bij de tunnel van Cala Gonone ga je weer naar links. Vervolgens rijd je één kilometer door. Dan kom je bij een punt waar je een smal weggetje in moet slaan (er zijn geen borden vreemd genoeg). Dit is de eerste straat rechts naar beneden. Als je beneden bent, houd je links aan. Volg de borden naar Gola di Gorropu. Het parkeerterrein is gemarkeerd met een duidelijke ‘P’. Vanaf de parkeerplaats loop je de Sa Barva brug over. Volg nu het pad naar de canyon.

Route Gorropu via Sa Barva
Hier dus de rechter weg nemen!

Route naar Ponte Sa Barva

Sa Barva Brug
Sa Barva Brug (foto van www.panoramio.com)

Praktische info over de makkelijke route:

 • 100 meter hoogte verschil tijdens je trekking
 • 6,5 kilometer lang (2 tot 2,5 uur lopen tot de ingang)
 • Vlak pad met weinig tot geen uitzicht
 • Niet mogelijk om met de jeep terug te gaan
makkelijke route naar Gorropu
De makkelijke route naar Gorropu vanuit de Sa Barva brug

3. De mooiste route en de makkelijkste terugweg (met Jeep)

Als je het beste van twee werelden wil combineren, dan is dit mijn tip! Combineer de mooiste route met de makkelijke terugweg! Als je de zware trekking doet vanuit Casa Cantoniera di Ghenna Silana (optie 1) dan heb je de mogelijkheid om bij de ingang van de kloof een kaartje te kopen voor de jeep (€15 cash!)! Deze optie wordt alleen geboden aan mensen die de moeilijke route lopen. Heb je geparkeerd bij de Sa Barva brug, dan kun je géén gebruik maken van deze optie!

Praktische info over de route met jeep:

 • Parkeer je auto bij Casa Cantoniera di Ghenna Silana
 • 700 meter afdalen naar de kloof (1,5 tot 2,5 uur – 4 KM)
 • Terug via de makkelijke en vlakke route (45 minuten lopen – 2,5 km)
 • De jeep staat klaar en brengt je terug naar je auto (€15 per persoon in cash!)
 • De jeep vertrekt één keer per dag, rond 16.30u (dit was in het laagseizoen). In het hoogseizoen vertrekt de jeep vaker!
 • De medewerkers bij de ingang van de kloof verkopen de kaartjes en informeren je over de vertrektijden van de jeep
Gorropu met Jeep
Terug met de Jeep

Het boeken van de jeep is een beetje vaag. Je kunt dit pas bij de ingang van de kloof doen, dus nadat je het hele stuk gelopen hebt. Ik ben in het laagseizoen (juni) geweest, maar een lezer gaf aan dat de jeep in het hoogseizoen vaker rijdt. Zelfs om het uur. Houd echter altijd een scenario in je hoofd dat de jeep niet rijdt. In dat geval moet je de moeilijke route terug lopen, óf loop je de makkelijke route terug en hoop je dat iemand op de parkeerplaats je terug wil brengen naar je auto.

Bij de ingang van Gola di Gorropu

Na een flinke wandeling bereik je ein-de-lijk de ingang van de kloof. Er zijn medewerkers die je kort informeren over de kloof. In de kloof is maar één route en deze is opgedeeld in een groen, geel en rood deel. Het ‘groene deel’ wordt gezien als het toegankelijke deel van de kloof. Het zijn de eerste 100 meter in de kloof en de groene route loopt tot aan het smalste deel van de kloof. Daarna gaat deze route over in het ‘gele deel’. De gele route is voor iemand met een goede conditie al zeer moeilijk begaanbaar. De meeste mensen houden het snel voor gezien. De gele route gaat over in de rode zone en dit is eigenlijk echt voor professionele klimmers met het juiste gereedschap.

Gola Di Gorropu
Groene deel in Gola di Gorropu

Praktische info Gola di Gorropu:

 • Entreetickets bij de ingang van de kloof – €5 per persoon
 • Tickets voor de jeep zijn ook hier te koop – €15 per persoon
 • Trek zeker één uur uit voor de kloof zelf (30 minuten heen, 30 minuten terug)
 • Er is een waterbron dichtbij de ingang van de kloof
 • Er zijn geen toiletten
 • Kloof is niet geschikt voor kleine kinderen en mensen die slecht ter been zijn

Wat neem je mee naar de Gorropu kloof?

 • Water! 1,5 liter per persoon. Vergeet de flesjes niet opnieuw te vullen onderaan bij de kloof
 • Goede wandelschoenen
 • Bescherming tegen de zon (zonnebrand, petje, zonnebril)
 • Iets te eten, broodjes bijvoorbeeld
 • Geld! Entree kost €5 per persoon en (eventueel) de jeep nog €15 p.p.
 • Fotocamera, duh!

Ook interessant voor jou!

Heb je nog vragen over het bezoeken van Gola di Gorropu? Stel ze hieronder!

evy-reisjevrij-reisblog

Over de auteur

client-photo-1
Evy van Kan
In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Reacties en vragen

Nathalie
9 juni 2018
Hallo Bedankt voor de mooie uitleg en praktische info van de Gorropu kloof. Ik vraag mij juist nog af of wij op zondag de kloof kunnen doen?
Evy van Kan
9 juni 2018
Hey Nathalie, De kloof is alle dagen geopend (wellicht op enkele feestdagen niet, maar doorgaans wel op zondag). Groetjes, Evy
Wendy Kleykens
26 juli 2018
Beste, Weet u toevallig hoe laat de jeep in het hoogseizoen vertrekt? Als je kiest voor de moeilijke tocht naar de ingang, heb je dan de garantie dat je meekan met de jeep? Vriendelijke groeten, Wendy Kleykens
Evy van Kan
27 juli 2018
Hoi Wendy, De jeeps is volgens mij alleen bij de ingang te boeken. Daar zitten medewerkers die kunnen helpen. Hij vertrekt rond 16u - 16.30u. Dus dan moet je zeker rond 15.15u beginnen met lopen (terug naar de jeep, via een vlakke route). Op weg naar de kloof, vanuit Cala Gonone, kom je nog langs een soort toeristen centrum (langs de SS125), waar je ook meer informatie krijgt over de verschillende looproutes. Wellicht kun je bij hun nog eens navragen hoe laat de jeep vertrekt. Groetjes, Evy
1 augustus 2018
Hoi! Ik ben twee keer op Sardinië geweest, maar aan de kloof zijn wij tot op heden helaas niet toegekomen. Heb wel het uitzicht vanaf het startpunt gezien. Ik vroeg mij af of de moeilijke route (met jeep terug, dat wel) ook met honden te doen is. Ik heb twee honden met een goede conditie en als het even kan neem ik ze mee op vakantie. Ik las dat er rotsige stukken zijn op de route. Zouden wij onze honden hier overheen kunnen tillen? Ze zijn niet erg zwaar. Of is er zoveel rots dat dat geen doen is? Groetjes Truusje
Evy van Kan
1 augustus 2018
Hoi Truusje, Het is moeilijk om te zeggen of je je honden mee kan nemen. Ik heb wel mensen met een kersverse baby de moeilijke route zien lopen, maar honden kan ik me niet herinneren. Ligt er ook een beetje aan hoe groot de honden zijn denk ik. Formaatje Labrador zal makkelijker zijn dan Jack Russel...(niet om te dragen haha). Tijdens de moeilijke route moet je inderdaad een stukje over keien lopen en ik was blij dat ik allebei mijn handen vrij had. Ik denk dat het overigens wel te doen is voor grotere honden. Mijn tip is om het in Sardinië ter plaatse te vragen aan de lokals. Zij kunnen je vast beter adviseren hierover. Groetjes, Evy
1 augustus 2018
Dank je wel voor je vlugge antwoord. Ik ga me er nader in verdiepen.
Edwin
1 augustus 2018
Hi Evy, Dank voor je uitvoerige verslag. Van alle reviews op TripAdvisor werd ik niet veel wijzer. Jouw verhaal is super helder en geeft duidelijke keuze en de juiste richting! Vandaag met mijn dochter (15) de mooie route plus jeep gedaan en was echt een super dag! Hoe het allemaal met die jeeps werkt is niet helemaal duidelijk. In het hoogseizoen rijden ze duidelijk vaker, om het uur. Maar vooraf boeken ofzo kan niet. Beetje first come first served volgens mij. Als het dan niet lukt dan zit er weinig anders op dan terug wandelen :-) Groet, Edwin
Evy van Kan
1 augustus 2018
Hoi Edwin, Dankjewel en super dat je deze informatie met mij (en andere lezers) deelt. De jeep is inderdaad een beetje vaag, maar fijn om te weten dat hij in het hoogseizoen vaker rijdt! Ik ga het toevoegen aan mijn artikel. Nogmaals bedankt voor de tip! Groetjes, Evy
MacSchulte
4 september 2018
Ik snap ff iets niet. De mooie route betekent 700m dalen en dan zou je via de makkelijke route in 45min terug kunnen. Maar dat is dan toch 700m stijgen?
Evy van Kan
5 september 2018
Hey Mac, Je kunt je auto op twee plekken parkeren: bij de ingang van de mooie route of bij de ingang van de makkelijke route. Deze parkeerplaatsen liggen een paar kilometer uit elkaar. De mooie route is 700 meter dalen. Op de terugweg loop je een andere route. Je loopt dan naar de jeep en die rijdt je weer omhoog en zet je af bij de parkeerplaats van de mooie route. Een andere optie is om inderdaad weer 700 meter terug omhoog te lopen (trek hier zo'n 2,5 tot 3 uurtjes voor uit). Je loopt dan gewoon hetzelfde pad terug omhoog om weer bij je auto te komen. Bij de makkelijke route rijd je met je eigen auto een flink stuk naar beneden. Dan parkeer je de auto en moet je zeker 2 uur lopen tot aan de kloof. Terug hetzelfde. Groetjes, Evy
Rosita
6 januari 2019
Hoi Evy Ik wil graag de moeilijke route gaan doen en vroeg me af hoe die is aangegeven? Spreekt het voor zich hoe de route verloopt of is het aangegeven met markeringen onderweg. Groetjes Rosita
Evy van Kan
7 januari 2019
Hoi Rosita, Als je naar die parkeerplaats rijdt zoals ik beschreven heb, dan staat het pad vervolgens aangegeven. Kan eigenlijk niet missen. Als je eenmaal het pad gevonden hebt, dan zijn er geen markeringen en die zijn ook niet nodig. Het pad is heel duidelijk en er zijn geen splitsingen ofzo. Heel veel plezier! Trek wel goede wandelschoenen aan! Groetjes, Evy
evi smeets
14 januari 2019
Hally Evy, dank je voor jou mooie reisverslag. Het is voor mij echt nuttig om als leiddraad te gebruiken. Ik heb niet zoveel ervaring met zelf alles te plannen, dus vandaar. Ik vraag me nog iets af als je zelf hotels boekt of alguritmo's is dat altijd betrouwbaar , ben je altijd zeker dat je boeking zeker in orde is en hoe boek jij deze best zelf? En die alguritmo's hoe boek je die best? ik boek normaal altijd via een reisbureau daarmee, via een reisbureau gaan boeken lijkt me erg duur als ik meerdere hotels wil boeken. Wij gaan sowieso maar 8 dagen gaan dus ik ga de reis iets moeten inkorten. Welke dingen zou jij dan weglaten of vond jij minder? groetjes, evi

Stel hier je vraag of geef een reactie.