Wanneer is een last-minute het goedkoopst?

Last minute goedkoopst 4 weken voor vertrek

22 augustus 2022 – Een last minute boeken is pre corona het goedkoopste 4 weken voor vertrek. Dit blijkt uit onderzoek van vakantie vergelijker Last-minute-vakanties.nl, die de afgelopen weken de prijzen van drie marktleiders in de reiswereld heeft onderzocht. In het onderzoek is gekeken naar de verschillen tussen 3 tot 5 sterren accommodaties in de 6 weken voor de vertrekdatum van de vakantie.

Prijzen stijgen 3 weken voor vertrek

De meeste prijsstijgingen begonnen 3 weken voor vertrek met uitzondering van de 3 sterren accommodaties. 61% van alle nog beschikbare kamers met boekingsdatum 1 week voor vertrek waren gestegen in prijs. Te lang wachten lijkt daarom niet te lonen bij het boeken van een last minute vakantie.

Grootste verschillen bij 5 sterren resorts

Het grootste prijsverschil is gemeten bij de 5 sterren accommodaties zowel in euro’s als in percentage. Waarbij het verschil tussen de goedkoopste meting 15,9% lager lag dan de duurste meting, in euro’s 133,83 per persoon meer. Hier is voor de vakantieganger het meeste te winnen.

last minute echt goedkoper

Opvallend hoge beschikbaarheid

55% van de accommodaties bleven tot 2 week voor de vakantiedatum nog kamerbeschikbaarheid te hebben. In hetzelfde onderzoek in 2020 was dit slechts in 15% van de hotels het geval, waarbij dit onderzoek wel is uitgevoerd in een zomer waarin corona een grotere rol speelde en de hotels hun kamercapaciteiten niet volledig hebben kunnen benut. Deze zomer lijkt de capaciteit weer op het normale niveau te zitten aangezien de meeste landen deze zomer geen grote corona beperkingen hanteren.

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *