Tips Maasvallei: wat doen en de mooiste bezienswaardigheden

Ontdek de Maasvallei in België: natuur en wijn, shoppen en stijlvol verblijven!

België, wat een leuk land voor een kort verblijf! Een verlengd weekendje of een midweek, je verveelt je hier nooit en het is dan ook een heerlijk land als je (weer) even nood aan een korte break hebt. Als we denken aan België, dan denken we natuurlijk meteen aan bier, chocolade en lekker eten. Maar dat er in België ook fantastische wijnen worden geproduceerd, dat is nog niet zo bekend. Net zoals we allemaal wel weten dat België barst van de kastelen en toffe steden als Brugge, Gent en Leuven. Maar België heeft ook verrassend veel mooie en diverse natuurgebieden. En, last but not least: België is ook trendy. Hippe shoppingcentra en stijlvolle hotels staan zij aan zij op jou te wachten! Onlangs verbleef ik enkele dagen in de Maasvallei in België, waarbij ik mocht genieten van al het moois wat deze streek te bieden heeft. Dit deel ik natuurlijk graag met jullie en in dit blogs vinden jullie dan ook de mooiste bezienswaardigheden en de leukste dingen om te doen!

De Maasvallei in België

Mijn trip kwam tot stand in samenwerking met Toerisme Vlaanderen. Op een paar dagen tijd kreeg ik een overzicht van deze mooie streek en dat was genoeg om dit dringend bovenaan mijn lijstje van toekomstige weekendjes dichtbij te zetten 🙂

De Maasvallei ligt in Belgisch Limburg. Het is het gebied aan Belgische zijde van de Maas, die de grens met Nederlands Limburg vormt. De dichtstbijzijnde Belgische stad is Genk, maar ook Hasselt is niet veraf. Aan Nederlandse zijde ben je zo in Maastricht. Het mooie Haspengouw ligt ten zuiden van de Maasvallei en is hiermee prima te combineren.

Vervoer naar en in de Maasvallei

De trein, altijd een beetje reizen

De Maasvallei kan je bereiken met de auto of met de trein. Met de auto rijd je gemakkelijk van A naar B en is wellicht het kortste, tenzij je in een file verzeild geraakt. Ik koos deze keer voor de trein. Zo begon de reis lekker thuis, zonder de stress voor de files op de ring van Antwerpen én dit is goed voor het milieu. Als je met de trein komt, rijd je het beste tot het station van Genk en vandaar ga je met taxi of bus verder.

Nog een reden waarom je de auto kan thuis laten: in de Maasvallei red je je uitstekend, te voet en met de fiets, eventueel aangevuld met een taxi. Je kan of je eigen fiets meenemen (achterop op de auto of in de trein) of huur ter plekke een fiets. Een fiets kan je huren op verschillende plekken, kijk even rond op Fietsparadijs Limburg. Je hebt keuze uit heel veel ophaalpunten! Bovendien is deze fietsverhuur echt niet duur: je hebt al een stadsfiets voor €14/dag en een elektrische fiets voor €28/dag.

Ik huurde mijn fiets via Fietsverhuurder Maro. Je kan met hen een punt voor levering van de fietsen afspreken. Ik had erg veel plezier van mijn e-bike!

Doen en zien in de Maasvallei

Zo, nu je een idee hebt van de ligging van de Maasvallei en hoe je je er best (naartoe) verplaatst, volgt hier mijn lijstje met tips voor de leukste activiteiten en bezienswaardigheden. De Maasvallei is een streek met indrukwekkende natuur. Die leent zich dan weer uitstekend voor een actieve vakantie. Daarnaast vul je dit aan met heerlijk wijn proeven, shoppen en eventueel een wellness 🙂

Hieronder de allerleukste dingen, in willekeurige volgorde.

1. Ontdek Nationaal Park Hoge Kempen met een echte ranger

Bij het betreden van het Nationaal Park Hoge Kempen, vat ranger Nadine het nog eens samen: ‘Wist je dat dit park jarenlang het enige Nationaal Park van België was?’ Ik vind het wel een beetje bizar, er is namelijk heel wat mooie natuur te vinden, maar Nationaal Park Hoge Kempen mocht zich 17 jaar lang het enige nationale park in België noemen.

Nationale parken en landschapsparken

Ondertussen zijn er drie nationale parken in Vlaanderen: Nationaal Park Hoge Kempen, Nationaal Park Bosland en Nationaal Park Scheldevallei. Bij al deze Nationale Parken ligt de nadruk op natuur, biodiversiteit en internationale uitstraling. Verder kent Vlaanderen nog vijf landschapsparken, waar de nadruk ligt op erfgoed en wisselwerking tussen mens en natuur, die het landschap uiteindelijk vorm gegeven heeft. De landschapsparken zijn: de Zwinstreek, de Vlaamse Ardennen, de Maasvallei, het Hart van Haspengouw en het grenzeloos Bocageland. In Landschapspark Grenzeloos Bocageland komen drie geografische streken samen: de Vlaamse Voerstreek, het Waalse Land van Herve en het Nederlandse Heuvelland, en daarom is het niet helemaal ‘Vlaams’.

Het eerste nationale park van België

Toegegeven, als je de achtergrond van Nationaal Park Hoge Kempen kent, dan is het terecht dat men hier dus een nationaal park van gemaakt heeft. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal. Er zijn negen toegangspoorten van waaruit je het park kan gaan ontdekken. Elke poort werkt een beetje rond een eigen thema. Zo focust toegangspoort Lieteberg op insecten en bijen, terwijl toegangspoort Mechelse Heide focust op …. juist de Heide en de grindplassen die her en der verspreid in het landschap liggen. Terhills is de hoofdtoegangspoort en hier vind je ook het bezoekerscentrum.

Het park heeft een rijke natuur, maar die is er niet altijd zonder slag of stoot gekomen. Sommige delen zijn vrij recentelijk terug aan de natuur ‘gegeven’. Denken we maar aan de hoofdtoegangspoort Terhills met het bezoekerscentrum. Een dikke kwarteeuw geleden draaide de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren. Je kan hier nog steeds de schachtbok van de mijn beklimmen, 24 meter hoog. Van hieruit heb je een geweldig zicht! Met de sluiting van de mijnen, claimde de natuur al snel het gebied terug, geholpen door de mens. De vroegere terrills, eigenlijk niks meer dan afvalhopen met steenafval die mee uit de mijnen werden gehaald, bleken een vruchtbare bodem te vormen voor allerlei bomen, planten en dieren. Je merkt meteen waar de naam Terhills vandaan komt 🙂

Overal in het landschap vind je getuigen van het mijnverleden, hier in Beringen

Ik ging met een ranger wandelen vanaf toegangspoort Terhills en ontdekte zo meer over het mijnverleden van deze streek, maar ook over de weerbaarheid van de natuur die na zovele jaren steenkoolontginning en vervuiling, terug centraal staat. Net daarom vind ik het heel terecht dat dit gebied de status van Nationaal Park heeft gekregen.

Wat kun je er doen?

Naast de korte wandeling die ik deed, ligt er nog 440 km aan wandelpaden in dit park, maar ook fietsen, mountainbiken en paardrijden behoren tot de mogelijkheden. Er zijn speciale thema-gebieden als je met kinderen het park wil verkennen. Tenslotte kan je met een ranger mee (zoals ik), die je héél véél weet te vertellen. Voor mij kreeg het park daardoor ook echt een geschiedenis, een betekenis en kon ik de natuur hier nog meer appreciëren.

2. Ga met een Maasverkenner op pad in Rivierpark de Maasvallei

Het ontstaan van Rivierpark de Maasvallei: een korte geschiedenis

De reden dat dit stuk van de rivier nooit bevaarbaar is gemaakt, gaat terug tot de Belgische onafhankelijkheid en de moeilijke verstandhouding tussen het jonge België en Nederland. Koning Willem van Nederland had immers een kanaal aangelegd naast de Maas. Dit kanaal lag na de onafhankelijkheid plots niet meer in het Koninkrijk der Nederlanden, maar in België! Bovendien stonden met de Belgische onafhankelijkheid in 1830 de grenzen tussen Nederland en België op deze plek nog niet helemaal vast. Men voelde zich vooral Limburger, zowel langs Belgische als Nederlandse zijde en er zijn nog gedurende bijna 10 jaar schermutselingen geweest om terug bij elkaar te horen.

Pas in 1839 werden de grenzen vastgelegd, maar toen waren de politieke gemoederen al zeer verhit. De Maas zou de grens gaan vormen tussen de twee landen, maar er werd vastgelegd dat deze wild moest blijven. Omdat België al een bevaarbaar kanaal had, hadden zij er niet zozeer een probleem mee. Koning Willem moest echter langs Nederlandse zijde opnieuw aan het graven en zo ontstond het Wilhelmina-kanaal. Nu beide landen een eigen kanaal hadden, vond niemand het nog nodig om te overwegen de Maas bevaarbaar te maken en daarin ligt nu natuurlijk de aantrekkingskracht.

Het rivierpark vandaag

Met Maasverkenner André op weg

Doordat de rivier wild is gebleven, niet getemd werd, ontstond er een gevarieerd landschap met een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindbanken enzovoort. Vandaag de dag is dit een habitat voor tal van water-en waadvogels. Maar ook de ooievaar en de bever zijn hier opnieuw present. Kuddes semi-wilde runderen en paarden houden de vegetatie gezond.

Het ideale startpunt voor de verkenning van dit stukje natuur is het gloednieuwe bezoekerscentrum De Wissen. Van hieruit ontdekte ik dit stukje natuur met Maasverkenner André, die volop vertelde over de geschiedenis van de Maasvallei en daarnaast ook nog eens heel veel wist over de planten en de dieren die er vandaag de dag leven. Om op korte tijd een goed beeld te krijgen, vond ik de gids wel echt een toegevoegde waarde. Elke tweede zondag van de maand kan je als individuele bezoeker aansluiten bij zo’n geleide wandeling door een Maasverkenner voor maar €3. Je kan dit park natuurlijk ook op eigen initiatief verkennen en naar hartenlust fietsen en wandelen.

3. Proef echte kwaliteitswijn

Naast het uitgebreide wandel-en fietsnetwerk in deze streek, staat dit gebied ook nog bekend om iets heel anders: wijn! Bij wijndomeinen, wijnboeren en wijnproeven denk ik niet meteen aan België. Mijn eerste gedachte gaat uit naar de uitgestrekte wijngebieden in Bourgondië in Frankrijk en gezellige wijnproeverijen in de Moezel. En jawel, dat zijn natuurlijk erg bekende wijngebieden, met glooiende wijngaarden zover het oog reikt.

De Maasvallei bewijst dat je helemaal niet ver hoeft te reizen en dat je in België prima wijn kan proeven! In dit gebied zijn drie wijndomeinen, die wijn produceren en waar je effectief wijn kan proeven en kopen. Twee ervan liggen in België, eentje in Nederland. Samen vormen ze de wijnen van ‘Maasvallei Limburg’. Dit is een beschermde oorsprongsbenaming, een BOB dus 😉 Het enige wijnherkomstgebied ter wereld dat grensoverschrijdend is.

Ik bezocht de twee wijndomeinen aan Belgische zijde van de grens. Het fijne is dat beide wijndomeinen geheel anders zijn: Wijndomein Aldeneyck bestaat al dik 20 jaar en is ondertussen een gevestigde waarde. Wijndomein Thilesna bestaat sinds 2014 (eerste wijn sinds 2017) en is relatief jong, maar maakt een oh zo lekker wijntje!

Wijndomein Aldeneyck: een gevestigde waarde….

Wanneer ik op wijndomein Aldeneyck kom, blijkt dat wijnboer Karel het goed voor elkaar heeft. Reeds meer dan 20 jaar heeft hij een wijndomein en, ooit klein begonnen, is dit nu serieus uitgebouwd en helemaal geprofessionaliseerd. Karel is de drijvende kracht geweest achter het proces om ‘Maasvallei Limburg’ als beschermde oorsprongsbenaming te laten registreren en heeft ondertussen 10 hectaren wijngaard in zijn bezit.

Ik wandel langs de druiventrossen en ook langs wijnstokken die reeds geplukt zijn. Zo leer ik heel veel over de verschillende soorten druiven. Daarnaast kom ik te weten dat de wijnboer zelf bepaalt of een wijn droog of zoet wordt. Riesling is dus niet persé zoet, het is omdat we hem kennen als zoete Moezelwijn, dat de meeste wijnboeren dit procedé van zoete wijn volgen.

Samen met Lieve, de gids, wandel ik het heiligdom van het wijndomein binnen, de grote hal waar het proces van wijn maken plaats vindt en waar wijn in eikenhouten vaten ligt te rijpen. Lieve vertelt honderduit over hoe wijn wordt gemaakt en na een klein uurtje hebben de termijn ‘pigeren’, ‘batonneren’ en ‘massereren’ geen geheimen meer voor mij. Dit zijn allemaal termen uit het Frans, die vernederlandst zijn.

Tot slot ga ik wijn proeven in het proeflokaal. Vijf wijntjes proef ik, mét deskundige uitleg. Voor een leek als ik, die af en toe wel eens graag een wijntje drinkt, is het super interessant, want hier leer ik écht hoe ik wijn moet proeven. Op vrijdag en zaterdag is het mogelijk om aan te sluiten bij een rondleiding met degustatie (5 proefglazen) voor de zeer democratische prijs van 20. Helemaal enthousiast neem ik dan ook een paar flesjes mee om thuis verder te proeven 🙂

Eindeloze wijngaarden!

Wijndomein Thilesna: een opkomende wijnboer!

De wijngaard van wijnboer Johan

Wanneer ik de wijngaard van Johan en Carmen betreed, komt Johan me enthousiast tegemoet gefietst. Eerst maak ik een wandeling door de wijngaard, prachtig gelegen aan een oude Maasarm. Johan vertelt waarom juist de Maasvallei zo’n goede plek is om aan wijnbouw te doen. Daarna leer ik over de seizoenen op de wijngaard en wat er per seizoen dient te gebeuren om uiteindelijk een frisse, fruitige wijn voort te brengen.

Ik wandel naar het wijndomein en daar proef ik opnieuw drie qua smaak uiteenlopende wijntjes. Ook hier koop ik weer een flesje. Het enthousiasme waarmee Johan vertelt en de passie die hij heeft voor het wijn maken, doen mij vermoeden dat Wijndomein Thilesna alleen maar zal uitbreiden de komende jaren!

4. Fiets een deel van de Maasroute

Al wandelend heb ik Nationaal Park Hoge Kempen en Rivierpark Maasvallei ontdekt. In deze twee gebieden kan je ook fietsen: tal van routes slingeren zich door de prachtige landschappen. Ik kies echter een andere fietsroute: de Maasroute, of althans, een deeltje ervan. De volledige Maasroute is een internationaal bewegwijzerde route, die loopt van de bron van de Maas, in Langres (Frankrijk), tot de monding van de Maas in Hoek van Holland, vlakbij Rotterdam.

Het stukje route, wat ik ga afleggen, loopt vanuit Maaseik naar Kinrooi. Vanuit Kinrooi gaat het dan langs Maasdorpje Kessenich en de prachtige weidse Maasplassen terug naar het beginpunt. Je kan deze route heel gemakkelijk zelf volgen, want deze werkt met fietsknooppunten: 25 => 27 => 28 => 19 => 20 => 21 => 22 => 25.

In totaal is deze route een kleine 27 km lang. Deze kan dus met een gewone fiets afgelegd worden, maar ook met een e-bike, hoe je dat zelf wenst en afhankelijk van jouw fiets-ervaring. Onderweg zijn er wel wat punten om te stoppen en mooie foto’s te nemen. Ook fiets je langs een café, wat heel goed gelegen is en veel fietsers en motorrijders aan trekt. Op een voormiddag ben je rond, inclusief stops, en dat geeft je de gelegenheid om in de namiddag wijn te proeven of je te laten verwennen in de wellness.

5. Nog meer tips

Nogmaals, naar de Maasvallei ga je voor de natuur, de landschappen en de wijn! Wandelen en fietsen zijn hier belangrijke activiteiten. Wijn proeven ook 🙂 Natuurlijk is het leuk om een weekendje in het teken van natuur en wijn af te wisselen met een andere activiteit. Goed nieuws: in de Maasvallei zijn er nog een aantal erg leuke dingen te doen die jouw getaway helemaal ‘af’ maken. Hieronder drie erg leuke tips!

5.1 Laat je verwennen in een wellness van wereldniveau

Dichtbij Terhills ligt een wellness-centrum met een groot aanbod van wereldklasse: Elaisa Wellness. In het prachtige decor van Nationaal Park Hoge Kempen, kan je hier een dagje naar de wellness: lekker baden zweten in de sauna, tot rust komen tijdens een massage of een heel wellness-arrangement boeken, het kan hier. Je kan dit zelf zo goedkoop of duur maken als je wil (vanaf €49,5 pp). Boek je beleving op Elaisa Wellness.

5.2 Met kinderen: ga een dagje naar Terhills Resort

Ben je in de Maasvallei met kinderen? Leuk! Je kinderen zullen zich helemaal uitleven in de mooie natuur. Voor hen is het ook heel leuk om een dagje uit te trekken om met hen naar Terhills Resort te gaan. Terhills Resort wordt uitgebaat door Center Parcs, maar het is een park dat zich richt naar de meer exclusieve natuurbeleving, met cottages/villa’s aan het water (mét eigen aanlegsteiger). De prijzen zijn dan ook wel iets anders dan wat ik normaal gezien gewend ben als ik aan Center Parcs denk. Kortom, in zo’n cottage verblijven is niet voor iedereen zomaar weggelegd.

Wat wél leuk is, is gewoon met je kinderen een dagje hier doorbrengen. De kids kunnen spelen op de vele speeltoestellen, een kijkje nemen op de kinderboerderij, of een balletje slaan op de mini-golf. Houden je kids wel van een spannende activiteit, dan kan je ook een escape game boeken. Daarnaast heb je ook dagtickets voor de Aqua Garden, een kleinschalig zwembadje aangelegd als een tropische rivier. Laat je meedobberen en voel je helemaal relaxt! Meer informatie vind je op de website van Terhills Resort.

5.3 Shop till you drop in Maasmechelen Village

Voor shopaholics: look no further! Op enkele 100’den meters van de Terhills-toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, ligt shoppingcenter Maasmechelen Village. Meer dan 100 boetieks wachten hier op jou. Veel meer uitleg behoeft dit niet, denk ik 😉

Lekker eten

Een bezoek aan België is niet compleet zonder lekker eten en drinken. Hieronder vind je drie superlekkere tips!

Terland

Heerlijk eten in een heerlijke setting!

Restaurant Terland ligt middenin de prachtige natuur van Terhills. Om dit restaurant te bereiken, wandel je een stukje over het Terhills Resort. Je hebt hier dan ook de prachtigste uitzichten. Binnenin is het restaurant prachtig vorm gegeven. Maar, nog belangrijker: lekker eten kan je hier ook. Dat begint al bij het ontbijt tot lunch en avondeten. Op elk moment van de dag serveert dit restaurant de lekkerste en gezondste gerechten. Ik lunchte hier heerlijk!

Giuliano

Giuliano ligt in Maasmechelen Village, op 300 meter wandelen van Terhills Hotel en toegangspoort Terhills. Je wandelt hier dan ook te voet naartoe als je in Terhills Hotel verblijft, of na je wandeling in Nationaal Park Hoge Kempen. De naam zegt het zelf: dit is een Italiaans restaurant. De kaart die je hier voorgeschoteld krijgt, is zeer uitgebreid: pasta, pizza, vlees-en visgerechten, maar ook veggie. De keuze is reuze, maar daarom is het nog niet gemakkelijk kiezen. Ik at er een overheerlijk vispannetje. Dit zag er niet alleen geweldig uit, maar smaakte ook erg lekker.

De Sjieven Dorpel

De Sjieven Dorpel is een restaurant langs de fietsroute de Maasroute. Je kan hier terecht voor lunch en diner. Daarbij kan je uit de hele kaart kiezen. Hier vind je typisch Belgische gerechten als koninginnehapje, rundsstoofvlees en varkenswangetjes. Ik at er de varkenswangetjes met witloof en frietjes, een typisch Belgisch gerecht!

Waar overnachten?

Tijdens mijn verblijf in de Maasvallei, verbleef ik in het heel erg mooie Terhills Hotel.

Terhills Hotel

Het prachtige Terhills Hotel

Terhills Hotel is een viersterrenhotel en bestaat uit 59 luxe-kamers. Heel bijzonder is dat dit het vroegere hoofdmijngebouw is, een stukje uit het industriële mijnverleden van België, dat bewaard is gebleven en omgetoverd is tot een luxe-hotel. De kamers zijn voorzien van alle comfort en een heerlijk ontbijtbuffet staat elke morgen op jou te wachten. Kijk je naar buiten, dan heb je uitzicht op de betoverende Franse tuinen, inclusief de waterpartijen voor het hotel.

Dit hotel heeft ten opzichte van de bezienswaardigheden een topligging! Je staat op en rolt zo het Nationaal Park Hoge Kempen binnen. De hoofdpoort, Terhills, is vlak naast het hotel. Van hieruit wandel je lekker door naar het Terhills Resort, waar je een dagje kan doorbrengen. Loop je naar de andere kant, dan ben je binnen 300 meter bij Maasmechelen Village. Restaurants Terland en Giuliano zijn op loopafstand en het hotel heeft zelf ook een brasserie, waar je iets kan eten en drinken. Ik heb hier heerlijk geslapen, genoten van de rust en de goede bedden. Een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt, kost je €184 per nacht.

Volzet? Het beste verblijf je in Maasmechelen. Bekijk het hotelaanbod voor Maasmechelen.

Meer lezen over België?

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Met dank aan Toerisme Vlaanderen om dit mede mogelijk te maken. Foto Credits: Chris
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *