Wat maakt Spitsbergen bijzonder? Mijn ervaring

Een poolervaring op Spitsbergen

Longyearbyen Spitsbergen

Februari, de maand waarin er weer langzaam daglicht komt op Spitsbergen nadat er een aantal maanden volledige duisternis is geweest. De bewoners van Spitsbergen kijken er erg naar uit om weer een glimp van het daglicht te zien.

Spitsbergen is een eiland gelegen tussen Noorwegen en de noordpool en hoort officieel bij Noorwegen. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentz heeft deze plek ontdekt en vanwege de vele spitse bergen de naam Spitsbergen bedacht. Spitsbergen ook wel Svalbard is het noordelijkste punt waar mensen wonen. Er leven ongeveer 3000 mensen met 50 verschillende nationaliteiten. Samen met Ontdek Spitsbergen ben ik dit avontuur aangegaan en wat was het een fantastische ervaring.

Drie vluchten naar het meest noordelijke punt

Onderweg naar Spitsbergen
Tussenstop Tromso
Vlucht Tromso naar Spitsbergen

Na drie vluchten kom je terecht in een andere mysterieuze wereld. Het besef dat dit het meest noordelijke punt is waar mensen wonen. Het land waar meer ijsberen leven dan mensen. Wetende dat de kans klein is dat je een ijsbeer gaat zien en toch alert zijn als je naar buiten gaat. De spanning voelen als je tijdens een activiteit te horen krijgt dat bij de lunchplek 3 dagen geleden nog een ijsbeer gezien is. Om je heen blijven kijken en je afvragen of de koning van de noordpool nog in de buurt is of niet.

Op 4 plekken aan de rand van de hoofdstad Longyearbyen staan waarschuwingsborden met pas op voor ijsberen. Na deze borden mag je niet meer zelf rondwandelen zonder gids, omdat je de bewoonde wereld gaat verlaten. Verlaat je Longyearbyen dan moet er iemand een geweer bij zich hebben. In de hoofdstad worden auto’s en huizen niet afgesloten zodat je altijd ergens naartoe kunt, mocht je oog in oog komen te staan met een ijsbeer.

Unieke momenten

Groepsreis Spitsbergen
Noorderlicht Spitsbergen

Weersomstandigheden bepalen hoe je dag eruit gaat zien. En deze kunnen snel veranderen. De ene dag is het een heldere dag en wil je naar de prachtige lucht blijven staren als er weer daglicht verschijnt. De andere dag beland je midden in een sneeuwstorm en zie je nauwelijks iets om je heen. Je begeven in temperaturen van – 25 graden en het nauwelijks koud hebben vanwege alle indrukken, al het moois dat Spitsbergen te bieden heeft. Dit zijn de unieke momenten die je wilt meemaken als je in Spitsbergen bent.

Februari is een goede maand om het noorderlicht te kunnen zien. De snel wisselende weersomstandigheden maken het wel vaak lastig om het noorderlicht te voorspellen. Voor vertrek kunnen de voorspellingen heel goed zijn en daar kun je geluk hebben als je iets te zien krijgt. Maar als je dan opeens tijdens een huskytocht onverwachts het noorderlicht ziet, maakt dit het extra bijzonder. Dit zijn van die kippenvelmomenten die je nooit meer gaat vergeten.

Sneeuwscootertocht Spitsbergen
Huskytocht met noorderlicht Spitsbergen

Tijdens een sneeuwscootertocht of huskytocht de vallei in rijden waarbij de adrenaline door je lijf giert. Het geluid van de sneeuwscooters en husky’s om je heen horen maar tijdens een pauze een momentje voor jezelf nemen. De omgeving en de ongerepte natuur in je opnemen en beseffen waar je bent. De rust die er heerst op dit eiland is ongekend.

Op Spitsbergen leef je in het moment, in het nu. Het besef van dagen en tijd raak je kwijt, even helemaal afgezonderd van de rest van de wereld. Je komt op plekken waar niet veel mensen komen. Het zou zelfs zomaar kunnen dat er eerder nooit iemand geweest is.

Uitzicht Tempelfjorden Spitsbergen
Daglicht keert terug in Spitsbergen

In een korte periode heb ik al veel van deze bijzondere momenten mogen meemaken, en het smaakt naar meer! Het roept steeds meer vragen op: Hoe is Spitsbergen in de andere seizoenen? Hoe is het om 24 uur daglicht mee te maken? Hoe ziet het landschap er dan uit? Is het nog steeds net zo bijzonder als ik langer dan 1 week verblijf?

Je hoort de verhalen van inwoners over hoe ze in een korte tijd verliefd zijn geworden op deze plek. Spitsbergen heeft iets gedaan met ze. Je wilt voelen wat zij voelen, het zelf gaan ervaren en meer gaan ontdekken van dit prachtige land. Mijn nieuwsgierigheid naar Spitsbergen wordt alleen maar groter en groter…

Ben jij er klaar voor om een echt poolavontuur te gaan beleven?

Meer over Spitsbergen

Heb je nog vragen over mijn ervaring op Spitsbergen? Stel ze gerust hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Anne

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

anne reis blogger

Anne Claessens

In 2017 heb ik mijn eerste solotrip gemaakt en sindsdien grijp ik elke kans aan om te kunnen reizen. Het plannen en maken van reizen geeft mij veel energie en daarbij maakt het voor mij niet uit of dit verre reizen, korte reizen, weekendjes weg of dagtripjes zijn. Daarnaast heb ik mijn passie voor fotograferen ontdekt. Mijn foto’s deel ik al geruime tijd met anderen maar nu wil ik ook niets liever dan mijn verhalen en reistips met jullie delen. Ik hoop dat ik jullie net zo enthousiast kan maken.

Meer over Anne Claessens

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *