Wat te doen in Longyearbyen? Winterperiode

Activiteiten in Longyearbyen

Longyearbyen, ligt op 78 graden noorderbreedte en is hiermee de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. En dit kun je over vele dingen zeggen als je in Spitsbergen bent. Meest noordelijke vliegveld, hotel, pub en ga zo maar door. Longyearbyen is een kleine stad met ruim 2000 inwoners. Je vind hier vele nationaliteiten maar je mag alleen in Longyearbyen wonen als je werkt. Er wonen kinderen in Longyearbyen maar zwangere vrouwen gaan enkele weken voordat ze gaan bevallen naar het vaste land. Ook als je gepensioneerd bent keer je terug naar het vaste land en als inwoners overlijden worden zij niet begraven in Longyearbyen. Dit alles heeft te maken met de extreme weersomstandigheden.

Spitsbergen hoort officieel bij Noorwegen dus er wordt voornamelijk Noors gesproken en je betaalt met Noorse Kronen. Longyearbyen heeft alle belangrijke voorzieningen zoals een ziekenhuis, scholen, een supermarkt, een bank, een postkantoor, een sporthal en hotels.

Sightseeing tour Longyearbyen Spitsbergen

Avontuurlijke activiteiten op Spitsbergen

Ben je op zoek naar spanning en sensatie dan ga je dit zeker vinden in Spitsbergen. In Longyearbyen liggen verschillende touroperators waar je activiteiten kunt boeken. Wil je graag dat alles voor je geregeld wordt dan kun je deze activiteiten ook boeken via Ontdek Spitsbergen. Met vrijwel alle activiteiten ga je de bewoonde wereld verlaten en omdat er meer ijsberen dan mensen leven worden deze activiteiten begeleid door een gids. De kans is klein dat je een ijsbeer gaat zien, maar toch heeft de gids altijd een geweer bij zich. Bij alle activiteiten wordt de transfer van en naar je verblijfplaats geregeld.

Sneeuwscootertocht

Sneeuwscootertocht Longyearbyen Tempelfjorden
Sneeuwscootertocht Longyearbyen Tempelfjorden
Sneeuwscootertocht Longyearbyen

Een vervoersmiddel dat veel wordt gebruikt, met name in de winterperiode, zijn sneeuwscooters. Je kunt via een touroperator vele routes afleggen. Bijvoorbeeld naar de Tempelfjorden, Barentszburg of naar een ijsgrot. Voor de tocht geeft de gids een briefing over de route en uitleg over het gebruik van de sneeuwscooter. Vervolgens ga je je omkleden en dan kan de reis gaan beginnen.
Heb je nog nooit op een sneeuwscooter gezeten, laat je dan van tevoren inlichten over welke route het beste is om mee te beginnen. De ene tocht is moeilijker dan de ander en bij de meeste tochten ben je een hele dag onderweg. Twijfel je om alleen of samen op een sneeuwscooter te gaan, hou er dan rekening mee dat zo’n tocht best intensief en vermoeiend kan zijn. Ga je samen op een sneeuwscooter, dan zijn er genoeg mogelijkheden om tussendoor te wisselen.

Huskytocht

Greendog Husky Longyearbyen, Spitsbergen
Huskytocht Longyearbyen, Spitsbergen
Huskytocht Greendog Longyearbyen, Spitsbergen

Verwelkomt worden door tientallen enthousiaste husky’s die niet kunnen wachten totdat ze aan de rit mogen beginnen. De gids geeft aan welke husky’s aangelijnd mogen worden en deze mag je vervolgens bij hun hok gaan halen. Er worden zes husky’s vastgemaakt aan de slee en je voelt al meteen hoeveel kracht ze hebben. Je kunt met z’n tweeën op de slee, één iemand als passagier en één iemand als bestuurder. Voor vertrek krijg je uitleg over hoe je de slee moet besturen. De rit duurt ongeveer anderhalf uur en op de helft kun je wisselen van bestuurder. Omdat het in de winterperiode vrijwel de hele dag donker is, kun je met een beetje geluk het noorderlicht zien tijdens de tocht.

Bezoek een ijsgrot

IJsgrot Longyearbyen, Spitsbergen
IJsgrot Longyearbyen, Spitsbergen

Prachtige natuurverschijnselen die je kunt bezoeken in Spitsbergen zijn ijsgrotten. Je kunt de ijsgrotten op vele leuke manieren bereiken, met een sneeuwscooter, een snowcat, via een huskytocht of te voet. Als je bent aangekomen bij de ijsgrot dan is het verplicht om een helm op te doen met een hoofdlamp. Daarnaast krijg je eventueel nog stijgijzers voor over je schoenen.
Eenmaal binnen in de ijsgrot kom je terecht in een magische ondergrondse wereld. Je loopt door hoge en smalle gangen en zult af en toe moeten klauteren. Er hangen touwen waar je je aan kunt vasthouden. Omdat er een sneeuwstorm gaande was zijn wij per toeval gaan schuilen in een ijsgrot. Dit stond namelijk niet op de planning, maar was een unieke plek om te lunchen.

Bezoek een kolenmijn

Wil je zelf gaan ervaren hoe een dag in het leven van een mijnwerker eruit ziet? Breng dan zeker een bezoekje aan een kolenmijn. De activiteit duurt ongeveer 3 uur en je begint de activiteit met een rondleiding. De gids vertelt verhalen over het leven van mijnwerkers en daarna krijg je de kans om zelf door een mijnschacht te kruipen. De mijnwerkers waren hier dag in dag uit de hele dag door aan het werk. Sommige van deze schachten zijn maar 30 cm hoog, hierdoor hadden de mijnwerkers nauwelijks ruimte om het werk te kunnen doen.

Andere activiteiten

Even een dagje een minder actief programma is ook zeker mogelijk in Longyearbyen. Neem de tijd om door Longyearbyen te wandelen, een bezoekje aan een museum te brengen of om een sightseeing tour met een bus te doen.

Svalbard museum

Svalbard museum Longyearbyen
Svalbard museum Longyearbyen, Spitsbergen
Svalbard museum Longyearbyen, Spitsbergen

Om een idee te krijgen van de geschiedenis van Spitsbergen kun je een bezoek brengen aan het Svalbard museum. Spitsbergen werd ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Hij bedacht de naam Spitsbergen vanwege de vele spitse bergen. In het museum kom je alles te weten over de ontdekking en er liggen zelfs nog een aantal spullen van Willem Barentsz. Daarnaast kun je nog veel meer leren over de geschiedenis van Spitsbergen, zoals over de walvisjacht en de steenkolenmijnen.
Voor het museum betaal je ongeveer €10,- per persoon. Wil je nog meer te weten komen over Spitsbergen, breng dan ook nog een bezoek aan het Noordpool expeditie museum.

Global Seed Vault

Global Seed Vault Longyearbyen
Longyearbyen Spitsbergen
Global Seed Vault Longyearbyen

In de Global Seed Vault zijn zaden van planten en bomen van over de hele wereld verzameld. In de Vault liggen meer dan 1 miljoen zaden als reserve. Door de permafrost blijven de zaden bevroren ook als de stroom uitvalt. Deze opslagplaats is volledig afgeschermd van de buitenwereld en hier kun je dus ook niet naar binnen. De Global Seed Vault kun je van buiten bezichtigen door deel te nemen aan een sightseeingtour. Je ziet alleen de ingang maar de Vault ligt maar liefst 120 meter in de bergen. Omdat de Vault hoger in de bergen ligt kun je daarnaast ook nog genieten van een prachtig uitzicht.

Poolvos foto excursie

In de winterperiode is er een kleine kans dat je wildlife gaat zien in Spitsbergen. Rendieren zie je vrijwel overal maar er is ook een kans dat je poolvossen kunt zien. Tijdens deze activiteit ga je met een gids naar een gebied waar vele poolvossen leven. Trek hiervoor goede wandelschoenen en warme kleding aan en zorg dat de batterijen van je camera opgeladen zijn. Je gaat wandelen door het prachtige landschap met een grote kans op het zien van poolvossen. Helaas kon deze activiteit bij ons niet doorgaan vanwege een sneeuwstorm.  

Waar overnachten?

Onze hoteltip: Radisson Blu Polar Hotel

Het Radisson Blu Polar Hotel is het meest noordelijk gelegen hotel ter wereld en ligt op loopafstand van de hoofdstraat van Longyearbyen. De kamers zijn ruim en iedere ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet klaar in de ontbijtzaal. Hier kun je ook dineren. Verder kun je gebruik maken van de sauna en jacuzzi en bij de receptie kunnen ze je helpen met het reserveren van activiteiten. Voor één overnachting betaal je gemiddeld €250,-

In een kleine stad als Longyearbyen is er meer dan genoeg te beleven en hoef je je geen moment te vervelen.

Meer over Spitsbergen

Heb je nog vragen over Longyearbyen? Stel ze gerust hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Anne

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

anne reis blogger

Anne Claessens

In 2017 heb ik mijn eerste solotrip gemaakt en sindsdien grijp ik elke kans aan om te kunnen reizen. Het plannen en maken van reizen geeft mij veel energie en daarbij maakt het voor mij niet uit of dit verre reizen, korte reizen, weekendjes weg of dagtripjes zijn. Daarnaast heb ik mijn passie voor fotograferen ontdekt. Mijn foto’s deel ik al geruime tijd met anderen maar nu wil ik ook niets liever dan mijn verhalen en reistips met jullie delen. Ik hoop dat ik jullie net zo enthousiast kan maken.

Meer over Anne Claessens

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *