Wat zien en doen in Damaraland, Namibië

Damaraland: 10x leuke activiteiten en overnachtingstips

Damaraland is zonder twijfel één van de mooiste regio’s van Namibië! In het ruige woestijnlandschap wisselen indrukwekkende dieprode rotsen en puntige bergen elkaar af. Naast de prachtige natuur vind je hier ook nog eeuwenoude rotstekeningen, natuurlijke rotsbogen, zeldzame woestijnolifanten en zwarte neushoorns en enkele andere bezienswaardigheden. In dit artikel ontdek je wat je allemaal kan doen in Damaraland, hoe je er komt en waar je best overnacht! 

Waar ligt Damaraland?

Damaraland ligt in het noordwesten van Namibië en strekt zich ruwweg uit van het noorden van Swakopmund (achter de Skeleton Coast) tot aan Etosha National Park. Het is dus een enorm uitgestrekte regio. De beste manier om deze streek te verkennen is met een gewone huurwagen of met een huurwagen met daktent.

Overnachten in Damaraland

Bij alle bezienswaardigheden in Damaraland kan je wel één of meerdere lodges of campings vinden. Ik raad je zeker aan om op meerdere plekken te overnachten, want de afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden zijn enorm groot! Wij verbleven zelf op twee verschillende plekken: één nacht bij Spitzkoppe en één nacht bij Twyfelfontein. Als ik het opnieuw zou doen, zou ik dezelfde locaties kiezen, alleen zou ik in Twyfelfontein een nacht langer blijven (dus twee nachten in totaal). Dat biedt je iets meer rust in de route en geeft je de kans om nog wat extra dingen te doen in de omgeving. Dit waren onze accommodaties in Damaraland:       

Ons verblijf in regio Spitzkoppe: Hohenstein Lodge

Deze lodge ligt aan de voet van de hoogste top van het Erongo gebergte. De kamers (gelegen in bungalows) zijn ruim en smaakvol ingericht (Afrikaanse stijl) en hebben een terras met uitzicht op de vallei en de bergen. Er is een heel mooi zwembad. Verder zijn er meerdere gezellige zitplekjes op het domein, om in alle rust te genieten van de uitzichten en de schitterende zonsondergangen. Het eten (driegangenmenu) wordt bij mooi weer buiten geserveerd en is erg lekker. Een overnachting in een tweepersoonskamer kost 237€ inclusief ontbijt en diner. Deze lodge krijgt op Booking.com een welverdiende 8,9!

Ons verblijf in regio Twyfelfontein: Malansrus Tented Camp

Voor het ultieme ‘Out of Africa’ gevoel ben je in dit exclusieve ‘tented camp’ op het juiste adres! In deze kleinschalige accommodatie (slechts 9 tweepersoonstenten) geniet je van een persoonlijke service. Zo wordt je bed bijvoorbeeld lekker opgewarmd met een warmwaterkruik terwijl je aan het dineren bent! De tent waarin je slaapt is heel ruim en prachtig ingericht, met een en-suite badkamer en privé terras. Supermooi! Maaltijden worden geserveerd in het centrale gedeelte, waar je ook drankjes kan verkrijgen. Verder is er ook een zwembad en kan je hier excursies boeken. Aan deze exclusieve setting hangt wel een hoog prijskaartje: je betaalt 420€ voor twee personen, inclusief ontbijt en diner. Deze accommodatie scoort 9,1 op Booking.com.

Hier vind je nog meer tips voor overnachten in Damaraland!

10x zien en doen in Damaraland

Damaraland is een uitgestrekt gebied, er is dan ook veel te zien en te doen. Ik geef je hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden, gerangschikt van zuid naar noord. Op onderstaande kaart zie je een alvast een overzicht.

Bezienswaardigheden Damaraland

1. Spitzkoppe

Spitzkoppe
Spitzkoppe omgeving
omgeving Spitzkoppe

Spitzkoppe ligt in het zuiden van Damaraland. Deze puntige, granieten berg in de Namib woestijn wordt ook wel de ‘Matterhorn van Namibië’ genoemd en steekt zo’n 700 meter boven het omliggende vlakke landschap uit. Hoe dichter je bij Spitzkoppe komt, hoe indrukwekkender het landschap wordt: overal waar je kijkt, zie je bijzondere rotsformaties. Een niet te missen hoogtepunt is Rock Arch, een grote, natuurlijk gevormde boog. In dit gebied kan je verder ook wandelingen maken, rotsklimmen of de eeuwenoude rotstekeningen van de San (Bosjesmannen) bekijken. Deze vind je bij Bushman’s Paradise en zijn enkel toegankelijk onder begeleiding van een plaatselijke gids (kan je ter plaatse regelen). Om het gebied te bezoeken betaal je inkomgeld, dit bedraagt $120 NAD (ongeveer 6€) per persoon. Dit betaal je bij de receptie bij aankomst.  

Spitzkoppe Rock Arch
Rock Arch

Hoe kom je er?

Spitzkoppe is in 2 uurtjes (150 km) te bereiken vanuit Swakopmund. Je kan dit opnemen in je reisroute of als daguitstap vanuit Swakopmund doen. Om bij Spitzkoppe te geraken, neem je de snelweg (een geasfalteerde weg) naar Usakos. Daarna rijd je via gravelwegen D1918 en D3716 tot aan de ingang van de site.

2. Brandberg

De Brandberg is de hoogste berg van Namibië. Bij zonsondergang krijgt deze berg een oranjerode gloed zodat het lijkt alsof hij in brand staat. Nu weet je meteen waar de naam vandaan komt! De Brandberg regio is verder ook heel bekend omwille van de meer dan 45.000 historische rotstekeningen van de San die hier werden gevonden. De beroemdste tekening is die van de White Lady. Deze kan je enkel bezoeken onder begeleiding van een plaatselijke gids en is te bereiken na een wandeling van 5 km. DE kostprijs hiervoor bedraagt $270 NAD (14€) per persoon. Onderweg vertelt de gids je alles over de flora en fauna van het gebied. Naast het bekijken van de rotstekeningen kunnen avonturiers de Brandberg ook beklimmen. Dit moet wel vooraf geboekt worden.

Hoe kom je er?  

De Brandberg ligt op zo’n 30 km ten westen van het plaatsje Uis.

3. Rotstekeningen in Twyfelfontein

Twyfelfontein
Twyfelfontein rondleiding

Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Damaraland: de prehistorische rotstekeningen in Twyfelfontein. Deze rotstekeningen staan sinds 2007 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je kan ze enkel bezoeken onder begeleiding van een plaatselijke gids, die je rondleidt over de site en je de vindplaatsen van de tekeningen toont. De dieren die door de San (Bosjesmannen) in de rotsen werden gekerfd zijn duidelijk herkenbaar: leeuwen, giraffen, olifanten, oryxen,… leuk om te raden welk dier het is dat de gids aanwijst! De wandeling duurt ongeveer 45-60 minuten en gaat door een prachtig landschap van rode en oranje rotsformaties tussen het groene gras. Een toegangsticket koop je ter plaatse en kost $270 NAD (ongeveer 14€) per persoon.

Hoe kom je er?

Kom je vanuit het zuiden van Damaraland, dan neem je in Uis de C35 richting Khorixas. Vrij snel daarna sla je linksaf op de D2612, richting Twyfelfontein. Vanuit het noorden (Etosha) rijd je richting Outjo, waar je vervolgens de C39 neemt richting Khorixas en tenslotte de D2612 naar Twyfelfontein.  

4. Damara Living Museum in Twyfelfontein

In dit bijzondere openluchtmuseum krijg je een unieke inkijk in de traditionele tradities en cultuur van het Damaravolk, één van de oudste bevolkingsgroepen van Namibië. Je wordt rondgeleid door een dorpje, waar je leert hoe de Damara vroeger leefden, hoe ze wapens en sieraden maakten, hoe ze metaal bewerkten, hoe er vuur gemaakt werd, … Ze zingen en dansen ook voor je, wat erg leuk is! De kostprijs hiervoor bedraagt $130 NAD (ongeveer 6,5€) per persoon. Daarnaast kan je ook mee met een bushwalk, waar de vrouwen je tonen hoe ze planten verzamelen en gebruiken voor voeding, parfum en medicijnen, en de mannen je laten zien hoe ze vroeger op jacht gingen. Voor deze bushwalk betaal je $110 NAD (ongeveer 5,5€) per persoon. Door je bijdrage steun je de Damara in hun levensonderhoud en blijft het culturele erfgoed behouden.

Hoe kom je er?

Dit museum ligt op 10 km ten noorden van Twyfelfontein, langs de D2612.

5. Orgelpijpen en Burnt Mountain in Twyfelfontein

Orgelpijpen
Burnt Mountain
De orgelpijpen (links) en Burnt Mountain (rechts)

Na een bezoek aan de rotstekeningen kan je nog een kijkje gaan nemen bij de orgelpijpen, dit zijn basalt-rotsen die zijn geërodeerd tot een serie zuilen die erg lijken op (tja, wat anders) orgelpijpen. Je passeert ze als je van de Twyfelfontein site naar Burnt Mountain rijdt. Vanaf de parking is het slechts 2 minuutjes lopen. De inkomprijs bedraagt $250 NAD (ongeveer 13€) per persoon. Als je nog verder doorrijdt, kom je bij de Burnt Mountain. Deze berg is 120 miljoen jaar geleden overspoeld door vulkanisch magma, waardoor de hele berg nu zwartgeblakerd is. Het beste tijdstip om deze te gaan bekijken is vroeg in de ochtend of laat in de namiddag, wanneer zonlicht deze zwarte heuvel allerlei kleuren schenkt. Hiervoor moet je eveneens $250 NAD (ongeveer 13€) inkomgeld betalen. Wij bezochten deze natuurfenomenen niet zelf, maar we hoorden van andere reizigers dat deze niet zo veel voorstellen, zeker al niet in verhouding tot de relatief hoge inkomprijs.   

6. Excursie naar de woestijnolifanten

woestijnolifanten
woestijnolifanten

In de droge rivierbeddingen van Damaraland leven enkele kuddes woestijnolifanten. Deze dieren hebben zich perfect weten aan te passen aan het leven in de woestijn en zwerven rond door het gebied. De meeste accommodaties in de regio rond Twyfelfontein bieden een ‘desert elephant’ excursie aan, waarbij je onder begeleiding van een gids op zoek gaat naar deze zeldzame dieren. Meestal vertrekken deze excursies vroeg in de ochtend (wij waren om 7u30 al op pad).

Ga je in onze zomermaanden naar Namibië (=winter daar), dan is het vroeg in de ochtend erg koud en winderig. Voorzie warme kledij! Wij vonden mutsen en handschoenen zelfs geen overbodige luxe!

De tocht voert je door het prachtige landschap, verwacht je hierbij aan een hobbelige rit. De gids speurt de omgeving af naar sporen en leidt je tot vlakbij de olifanten. Bij ons duurde het even vooraleer we ze gevonden hadden, maar wat een onvergetelijke ervaring om ze dan toch eindelijk (van dichtbij!) te zien! Bonus: met wat geluk zie je onderweg ook nog andere dieren, wij zagen bijvoorbeeld een hele kudde giraffen en struisvogels! Wij boekten deze excursie bij onze accommodatie, de prijs bedroeg zo’n 1060 NAD (64€) per persoon. Prijzen kunnen weliswaar variëren naargelang bij welke accommodatie je boekt. De excursie duurt een halve dag.

7. Versteende Woud

Het Versteende Woud (Petrified Forest) is een bijzonder natuurverschijnsel:  hier zie je (delen van) bomen van 280 miljoen jaar oud die in de loop der tijd zijn veranderd in fossielen. De site van dit Nationale Monument bezoek je samen met een gids, dit neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Je betaalt hiervoor $270 NAD (14€) per persoon. Naast de versteende bomen kan je hier ook de beroemde Welwitschia planten zien.

Hoe kom je er?

Het Versteende Woud ligt op 50 minuten rijden vanuit Twyfelfontein in de richting van het plaatsje Khorixas. Vanuit Khorixas rijd je 50 km naar het westen. Volg vanaf de C39 de officiële bordjes ‘Petrified Forest’ om bij de parking te komen. Je bezoekt dit met een guided tour voor $270 NAD (14€) per persoon.

8. Vingerklip

De Vingerklip is een 35 meter hoge rots die als een vinger omhoog wijst op een heuvel in de prachtige Ugab vallei. Je kunt de heuvel beklimmen om de rots te bewonderen en te genieten van de weidse uitzichten op de tafelbergen in de omgeving.

Hoe kom je er?

De Vingerklip bevindt zich tussen Khorixas en Outjo. Vanaf Khorixas is het ongeveer 72 km (1 uur) rijden, vanaf Outjo 100 km (1u10 min). Op de C39 neem je de afslag naar de D2743 en volg je de ‘Vingerklip’ bordjes.   

9. Neushoorn tracking

Neushoorn tracking
Een spannende safari naar de zwarte neushoorns vanuit de Palmwag Lodge (foto: Booking.com)

Sommige lodges in noordelijk Damaraland, zoals de Palmwag Lodge en de Grootberg Lodge, organiseren eveneens neushoorn trackings. Tijdens deze avontuurlijke excursie rijd je in een open safarivoertuig dwars door de bush, op zoek naar sporen van de zeldzame zwarte neushoorn. Wanneer de ‘trackers’ een spoor hebben gevonden, ga je samen met je gids te voet verder. Spanning verzekerd! Tijdens deze safari zie je waarschijnlijk ook ander wildlife. Qua kostprijs moet je rekenen op ongeveer $3000 NAD (ongeveer 160€) voor deze excursie, die bijna een volledige dag duurt. Deze activiteit is mogelijk vanaf 16 jaar. Wil je deze excursie doen, dan boek je best 2 nachten in één van deze lodges.  

Hoe kom je er?

De Palmwag Lodge en de Grootberg Lodge liggen op 1,5 à 2 uur rijden vanaf Twyfelfontein, richting het noorden.

10. Op bezoek bij de Himba’s

Himba Damaraland

Het noordwesten van Namibië, in de regio Kaokoveld en ook in Damaraland, is het leefgebied van de Himba’s, een lokale stam. Van oorsprong zijn zij nomaden die rondtrekken met hun vee. De Himba’s  wonen in zelfgebouwde, traditionele hutjes gemaakt van leem. Ze zijn heel herkenbaar en opvallend qua uiterlijk: vrouwen dragen hun haar meestal in vlechtjes, en ze dragen enorm veel sieraden. De vrouwen staan bekend om het inwrijven van hun lichaam met een combinatie van kruiden, vet en oker, om hun huid te beschermen tegen het extreme klimaat. Dit zorgt voor de typische bruinrode kleur.  

Wil je graag kennismaken met de tradities en gebruiken van de Himba’s, dan kan je op bepaalde plaatsen (zoals bij de Grootberg Lodge en de Palmwag Lodge) een excursie met een lokale gids boeken naar een Himba dorpje. Voor sommige stammen is, naast het houden van vee, het ontvangen van toeristen een belangrijke inkomstenbron.

Dit waren mijn tips voor Damaraland! Heb je nog vragen? Laat hieronder dan een berichtje achter!

Have fun en reis je vrij ,
Sabine

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Sabine, Booking.com, Pixabay
mama blogger reizen

Sabine Vermuyten

Verre reizen maken met mijn gezin is het liefste wat ik doe! Mijn motto ‘Travel is the only thing you buy that makes you richer’ zegt het helemaal: reiservaringen zorgen voor onvergetelijke herinneringen. Bij het uitstippelen van onze reizen zorg ik altijd voor een goede balans tussen zoveel mogelijk zien en doen en toch genoeg tijd hebben om van elke plek ten volle te kunnen genieten. Ik deel graag mijn tips met jou!

Meer over Sabine Vermuyten

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *