Waterprobleem Kaapstad | Wat merk je als toerist?

Save water, drink wine!

Day zero komt steeds dichterbij. In mei is er geen water meer in Kaapstad. Dat betekent dat er geen water meer uit de kraan komt. Het water is dan gewoon op! Kaapstad heeft eigenlijk al jaren een waterprobleem. De stad heeft een enorme aantrekkingskracht op veel mensen. Elk jaar werd de stad groter en Kaapstad is inmiddels uitgegroeid tot een miljoenenstad (3,8 miljoen zoiets). Al die mensen verbruiken nogal wat water op een dag.

Het waterniveau is nog nooit zo laag geweest. Door de extreme droogte wordt de watervoorraad ook niet aangevuld. Tijdens ons verblijf in Kaapstad werden wij ook continue geconfronteerd met het watertekort. En dat is goed! Every drop counts! Daar word je je wel bewust van.

Wat merk je als toerist van het watertekort?

Zodra je landt in Kaapstad word je gebombardeerd met reclame uitingen: Every Drop Counts! Day Zero … May! Na het toilet bezoek kunnen we onze handen niet wassen. De waterleidingen zijn afgesloten. Als dat het ergste is. Het gaat hier om mensenlevens! Want wat gebeurt er met de arme mensen die geen flessen water of frisdrank kunnen kopen? Wat moeten zij drinken?

Helaas kunnen wij als toeristen weinig doen aan het watertekort, behalve zelf zo zuinig mogelijk omgaan met water:

 • Sla de douche gerust een paar dagen over
 • Vang al het water op als je gaat douchen, dit kan hergebruikt worden
 • Na het plassen handen NIET wassen
 • Neem desinfecterende handgel mee
 • Kleine boodschap? Dan hoef je niet door te trekken
 • De grote boodschap kun je wel doorspoelen
 • Verbruik niet onbewust en onnodig kraanwater

Nog een goede tip uit Stellenbosch: Save water, drink wine!

Blijf niet weg!

Blijf zeker niet weg uit Kaapstad. Het toerisme is een grote bron van inkomsten voor heel veel mensen. Als jij wegblijft, dan betekent dit dat een ander ’s avonds niet kan eten. Het enige wat je kan overkomen is dat je een paar dagen niet kan douchen. Als dat alles is…

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hoi wij willen naar zuid arika in Julie maand wat kan wij doen om water te besparen en waar koop jij water om te drinken, mag jij in jouw bagage disinfectend gel meenemen

  Maria

  Beantwoorden
  • He Maria,

   Het water tekort geldt vooral in Kaapstad en niet zozeer in andere delen van Zuid-Afrika. Je kunt dit doen om water te besparen (daar):
   – Niet douchen
   – Als je gaat douchen, kort en vang al het water op
   – Na het plassen handen NIET wassen
   – Neem desinfecterende handgel mee (dit mag)
   – Kleine boodschap? Dan hoef je niet door te trekken
   – De grote boodschap kun je wel doorspoelen
   – Verbruik niet onbewust en onnodig kraanwater

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *