Tips & ervaring: Welke auto huren in Thailand?

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Auto huren en rijden in Thailand: tips en mijn ervaring

Denk je aan Thailand, dan denk je misschien niet in de eerste plaats aan een mooie roadtrip. Vele reizigers gaan van Bangkok gelijk door naar Chiang Mai en vliegen dan naar de stranden in het Zuiden. Zonde, want je kan prima een rondreis met de auto maken in Thailand. Of je kan voor een gedeelte van je reis een auto huren en je concentreren op een bepaald deel van dit mooie land. Ten slotte kan je er ook voor kiezen om een auto te huren en vanuit één verblijfsplek uitstapjes te maken met de auto.

Ga je net als ons een mooie road trip maken door Thailand? Dan heb je dus een huurauto nodig. Maar welke? Hoe zijn de wegen? Is het veilig? Heb je een 4×4 SUV nodig? Online vind je ontzettend weinig informatie over het huren van een auto in Thailand. Dit artikel wil daar verandering in brengen. Wij zijn van Bangkok naar Chiang Rai gereden en achteraf kan ik zeggen: dit viel 100% mee, we zouden het niet anders gewild hebben!

De beste tip die ik kan geven

Onze Nissan Qashqai

Huur een degelijke, grote en comfortabele auto als je een roadtrip plant. Thailand is een groot land en soms zal je dan ook wel enkele uren in de auto zitten. Die wil je graag comfortabel doorbrengen, toch? Daarnaast geeft de huurauto de vrijheid om te stoppen waar jij wil. Je stapt dus meerdere keren per dag in en uit de auto, en dan is het fijn om een hoge instap te hebben.

Ook is het gemakkelijker om je koffers of backpacks in en uit de auto te laden. Verder is het zo dat je toch meer ziet van het landschap en het lokale leven in de dorpjes en de steden, als je hoger zit. Zit je lager, dan kost het toch meer moeite om vanuit de auto aan sightseeing te doen.Ten slotte: als je met een gezin reist, is het erg fijn als de kinderen op de achterbank voldoende ruimte hebben.

Hoe zijn de wegen in Thailand?

ervaring auto huren thailand
De wegen zijn goed!

Wel….de Thaise wegen worden verrassend goed onderhouden. Natuurlijk kom je soms een landweg of kuil tegen, maar dit is eigenlijk zelden. Over het algemeen is het asfalt nieuw en is de bewegwijzering goed. Bij vele wegen is het zo dat de linker-en de rechterstrook gescheiden zijn van elkaar. Zo kan je je niet vergissen! Daarnaast zijn er vele wegen met meerdere rijstroken in dezelfde richting, zelfs in het midden van de stad.

Naast dat de wegen prima onderhouden worden, geldt dat ook voor de voorzieningen langs de wegen. Er zijn vele grote tankstations, dikwijls met meer dan één restaurant en altijd met een 7-eleven. Ook zijn er bij elk groter tankstation gratis toiletten en deze zijn schoon. Wel koop je in de 7-eleven best een rol toiletpapier voor onderweg; dit is niet standaard aanwezig.

Tijdens onze roadtrip reden wij één keer over een uitdagende weg en dat was deze naar de Chai Lai Orchid. Dit wisten we tevoren en deze was behoorlijk steil en slecht. Zie je dit niet zitten: zij bieden ook vervoer van en naar Chiang Mai aan (1 uur 15 minuten rijden enkel).

Kan je zomaar overal auto rijden in Thailand?

sai yok noi waterval kanchanaburi
jungle trekking chiang mai thailand
Om de natuur in te trekken, is een auto onmisbaar!

Zelf heb ik ervaring met het huren van een auto op de luchthaven van Bangkok en deze terug inleveren op de luchthaven van Chiang Rai, twee weken later. We hebben dus niet gereden in het zuiden. Hier kan ik dus uit eigen ervaring niet over spreken. Wel is het zo dat er reisaanbieders zijn, zoals Riksja Travel die korte self-drives aanbieden in het zuiden, inclusief Khao Sok. Ik ga er dan ook vanuit dat ook dit prima kan.

Wij doorkruisten met ons gezin zowel de provincie als de stad Kanchanaburi. Een huurauto was hier voor ons onmisbaar om de mooie nationale parken te bezoeken. Auto rijden was een feest met al die groene jungle om ons heen. Vervolgens reden we naar Ayutthaya, prima te doen. Ook rijden in Ayuttahaya zelf ging goed.

Dan ging het naar het noorden. Het verkeer wordt hier schaarser, maar de wegen zijn nog altijd prima, net zoals de voorzieningen. In en rond Sukhotai rijden is dus zeer rustig en relaxt.

Daarna reden wij naar de Chai Lai Orchid. Dit was effe zweten omdat de laatste 4 kilometer over een enorm steile weg vol kuilen gaat. Je rijdt hier immers dwars door een bergdorp. Dit is het enige stukje in de rondreis, wat een uitdaging was, en deze kan je vermijden door van Sukhotai rechtstreeks naar Chiang Mai te rijden en je daar te laten ophalen door de Chai Lai Orchid. Zij bieden dit aan.

Na ons verblijf in het olifantenkamp reden we naar Chiang Mai. Vanuit Chiang Mai kan je prima uitstapjes doen met de auto! Ten slotte reden we dan door naar de provincie en de stad Chiang Rai. Alhoewel deze stad geleidelijk aan meer toeristisch wordt, hadden wij opnieuw het gevoel door een groot dorp te rijden, zo rustig als het hier was. Ook vanuit Chiang Rai kan je prima tochten met de auto doen door het prachtige landschap!

Zijn er dan echt geen stukken die ik zou afraden te doen met de auto? Jawel. Bangkok is een metropool met een ongelooflijk fileprobleem. Het verkeer staat hier meer vast dan het rijdt, en dat resulteert in chaos. Hier zag ik voor de eerste keer gestresste chauffeurs. Rijden hier raad ik dan ook echt af. Het openbaar vervoer is veel efficiënter en meer relaxt. Zoals hierboven reeds genoemd: de Chai Lai Orchid is een uitdaging, die echter ook handig te omzeilen is door de ophaalservice die ze aanbieden.

Verder kan ik alleen maar zeggen: huur een auto en genieten maar!

Is het veilig om zelf te rijden in Thailand?

vervoer thailand

Ja, dat is het! Wij hebben ons geen enkele keer ‘onveilig’ gevoeld. Waardevolle spullen namen we mee wij in onze rugzak. Als je van A naar B rijdt, en je wil graag uitstappen, is het prima om je koffers of backpack gewoon in de koffer te laten. Zorg gewoon dat er geen waardevolle spullen blijven liggen in het zicht. Dit doe je in België of Nederland toch ook niet?

Wel is rijden in Thailand toch iets anders dan je bij ons gewend bent. Stel je hierop in. Zo kan je op de weg volgende dingen tegen komen:

 • Tegenliggers die in een bocht inhalen
 • Zowel rechts als links inhalen
 • Auto’s op de uiterst rechtse rijstrook die remmen omdat ze een u-turn moeten maken
 • Scooters, veel scooters
 • Voetgangers op de weg
 • Honden die oversteken of op de weg liggen te zonnen

Probeer niet in het donker te rijden. Straatverlichting ontbreekt in vele gevallen en ook de achterlichten van sommige auto’s en scooters doen het niet meer. Bovendien kunnen er honden en andere dieren oversteken, net zoals mensen.

Qua verkeersdrukte valt het rijden in Thailand reuze mee. Enkel Bangkok is te vermijden: hier sta je meer stil in de file dan dan je vooruit gaat. Dit is een hele drukke, onoverzichtelijke stad om te rijden. Gelukkig kan je hier prima uit de voeten met het openbaar vervoer.

Wijzelf vonden rijden in Thailand erg relaxt. Geen getoeter, geen drukdoenerij, geen mensen die je met wilde armgebaren proberen duidelijk te maken dat zij voorrang hebben, geen snelheidsduivels op de snelwegen. De Thai is achter het stuur nog steeds dezelfde: relaxt en rustig. Dit vonden wij erg fijn.

Welke verkeersregels zijn er in Thailand?

tips auto rijden thailand
In de steden vind je veel scooters

Een belangrijke opmerking, alvorens ik verder inga op de verkeersregels: Thaise verkeersregels zijn er zeker, maar worden niet stikt nageleefd. Er wordt ook weinig op gecontroleerd door de politie. Vooral scooterbestuurders bepalen hun eigen regels. Daarnaast zijn er ook ongeschreven regels, zoals: de grootste en duurste auto heeft voorrang 🙂

Algemeen geldt het volgende:

 • Verkeersdeelnemers rijden links en halen rechts in.
 • Je stuur zit langs rechts en richtingaangevers en ruitenwissers zitten omgekeerd van wat wij gewoon zijn.
 • Gelukkig zitten gas en rem wel waar wij dat gewoon zijn.
 • De meeste wagens in Thailand zijn automaat, je huurauto zal dat ook zijn. Zo kan jij je concentreren op het verkeer.
 • Op wegen met twee of meer rijstroken per rijrichting, is links inhalen toegestaan.
 • Op wegen met twee of meer rijstroken zijn er U-turns. Op de meest rechtse rijstrook kan het dus dat een wagen erg traag gaat rijden om de U-turn te nemen.
 • Links afslaan bij een rood stoplicht is toegestaan, mits dit veilig kan.
 • Bestuurders van links hebben voorrang.
 • Op de hoofdweg en op een rotonde heb je voorrang.
 • Thailand is op sommige plekken behoorlijk bergachtig. Thaise bestuurders geven voor het ingaan van een bocht een geluidsignaal ten teken dat ze eraan komen.

Zoals reeds gezegd, algemeen gezien is de Thai ook achter het stuur rustig en relaxt. Daar waar wij aan een stoplicht dikwijls zo snel mogelijk willen vertrekken, doen zij het rustig aan. Alert zijn is uiteraard belangrijk, maar ik wil zeker meegeven dat er hier geen stress achter het stuur heerst en dat is een prettige ervaring.

Welke auto kiezen: SUV, 4×4 of normale auto?

ervaring auto rijden thailand
Veel parkeerplek aan een benzinestation!

Wij kozen voor een SUV en daar was ik heel blij mee, al was dit geen must! Hiervoor bekeek ik enkele prijsvergelijkers, zoals Rentalcars.com en EasyTerra.nl. Wij huurden een Nissan Qashqai voor twee weken via Rentalcars.com.

Het hebben van een hogere auto heeft voor mij de volgende voordelen t.o.v. een normale sedan:

 • Betere banden
 • Beter zicht doordat je hoger zit
 • Gemakkelijker in- en uitstappen
 • Je voelt je veiliger en meer beschermd
 • Meer comfort en ruimte, zowel voor de personen op de voorbank, als op de achterbank
 • Automaat: geen zorgen en verwarring tijdens het schakelen aangezien je rechts zit
 • Sommige SUV’s hebben een knop waarmee je van 2WD naar 4WD kunt schakelen, zoals onze Nissan Qashqai

Ik vond dus persoonlijk een SUV voor ons gezin met twee tieners fijner, maar is het een must? Neen, je kan ook prima een normale sedan huren. Dit is wellicht iets goedkoper én je zit niet meteen vast aan een grote wagen. Een gewone wagen brengt je overal naartoe: zowel Kanchanaburi, Sukhotai, Chiang Mai als Chiang Rai zijn goed bereikbaar. Enkel naar de Chai Lai Orchid rijden is uitgesloten, maar zoals hierboven aangegeven, zij bieden pick-up service aan in Chiang Mai.

Omdat de wegen goed zijn, is een echte 4×4 ook niet nodig. Je ziet onderweg wel vele terreinwagens rijden, maar vergeet niet dat hier ook echt alles mee vervoert wordt: levende dieren, oogst van het land, opgestapelde autobanden, mensen….ze nemen allemaal plaats in de achterbak van een terreinwagen. Het is dus een handig vervoersmiddel voor de Thai en ze kunnen er ook off road mee naar hun velden rijden. Dit heb jij als toerist allemaal niet nodig!

De goedkoopste huurauto vinden

Als je het goedkoop wilt aanpakken, dan kun je in Thailand al voor €23 per dag met een huurauto rijden! Ikzelf heb de prijzen vergeleken van de volgende aanbieders, voor een autohuur van 14 dagen, ophalen luchthaven Bangkok, inleveren luchthaven Chiang Rai en kom tot de volgende vergelijking:

 • EasyTerra
 • Rentalcars.com
 • Sunnycars.nl (altijd all-risk verzekerd)
 • Direct bij het verhuurbedrijf. Dit laatste raad ik af. Het is veel duurder en niet noodzakelijk meer betrouwbaar.

EasyTerra blijkt de goedkoopste huurauto’s aan te bieden (wij vergeleken de prijzen voor het laatst in januari 2024 bij verschillende aanbieders). Inclusief basisverzekeringen, onbeperkt aantal kilometers en een extra bestuurder (altijd handig) hadden zij de goedkoopste huurauto voor Thailand voor zo’n €22,93 per dag. Uit de vergelijking kwam ook naar voren dat zij ook de goedkoopste SUV aan boden. Inclusief basisverzekeringen, onbeperkt aantal kilometers, extra bestuurder én de one-way fee komt hun Toyota Fortuner op €59,25 per dag. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of TOMTOM aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Rentalcars.com heeft vaak andere auto’s van EasyTerra en is ook erg goedkoop en betrouwbaar. Zelf boek ik ook vaak via deze site en hun (klanten)service is erg goed. Met de meeste auto’s hun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is.

Sunnycars.nl heeft ook een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Dit is in sommige gevallen niet eens zoveel duurder. Ik vond een huurauto (normale sedan) voor zo’n €34,21 per dag. Hiermee ben je all-risk verzekerd én de eenrichtingstoeslag zit hierbij inbegrepen. Dat rijdt wel zo prettig! Nadeel is dat zij enkel kleinere auto’s aanbieden, prima dus om deze voor een aantal dagen te huren, of SUV’s. Een grote auto (geen SUV) bieden ze niet aan. Dit maakt de keuze beperkt en de SUV’s ook duurder. Mochten wij vanuit één locatie uitstapjes hebben gemaakt, en dus geen koffers hebben moeten meenemen, dan zou ik zeker voor Sunny Cars zijn gegaan!

De verzekering

Persoonlijk sluit ik altijd een verzekering af wanneer ik een auto huur. Een huurauto in het buitenland valt namelijk nooit onder de dekking van je Nederlandse of Belgische autoverzekering. En zelfs de beste reisverzekering zal niet alle schade dekken.

Mijn tip is om direct bij het reserveren van de auto een verzekering af te sluiten! Dan hoef je bij het ophalen van de auto nooit een extra verzekering af te sluiten, ook niet als de balie medewerker van het verhuurbedrijf dat aanbiedt! Bij Sunnycars.nl ben je altijd volledig verzekerd en je hebt zelfs geen eigen risico! Via andere verhuurders kun je de verzekering afsluiten tijdens de reservering van de auto. Je kunt meestal kiezen tussen verschillende soorten dekkingen en inclusief of exclusief het afkopen van je eigen risico.

Wij hebben inmiddels al vele keren een auto gehuurd, en dus ook verschillende ervaringen met balie medewerkers, die al dan niet nog extra verzekeringen proberen aan te bieden. In Thailand zag men meteen dat we een volledige verzekering hadden afgesloten. Niemand probeerde ons bijkomende verzekeringen te verkopen.

Kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Internationaal rijbewijs

Om de auto te huren in Thailand heb je een internationaal rijbewijs nodig! Dit kun je bijvoorbeeld aanschaffen via de ANWB in Nederland. In België schaf je dit aan via het loket van je gemeente.

Verzekering

Je kunt je auto direct bij het boeken online verzekeren via Rentalcars of EasyTerra.nl. Mocht je een lekke band krijgen, of andere schade aan de auto, dan ben je volledig verzekerd. Via Sunnycars.nl ben je altijd goed verzekerd. Hier moet je dus niet wakker liggen van aanvullende verzekeringen en dergelijke. Alle auto’s die zij aanbieden zijn incl. goede verzekering.

Eenrichtingstoeslag

Als je, zoals wij, van Bangkok naar Chiang Rai rijdt, dan zal de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Dit is logisch: je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad. Wij betaalden voor deze afstand een one-way fee van €150. Deze wordt berekend op de afstand tussen beide verhuurlocaties. Breng je de wagen dus terug op dezelfde plek, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Rijd je van Chiang Mai naar Chiang Rai, dan zal de eenrichtingstoeslag een pak minder zijn. Bij onze boeking kreeg ik reeds een indicatie van de kost van de one-way fee, maar je betaalt deze ter plekke aan het verhuurbedrijf, dus niet vooraf bij de boeking.

Tolwegen

Enkel op bepaalde wegen in Bangkok en autosnelwegen 7, 9 en 34 ten zuiden en oosten van Bangkok wordt er tol geheven. Gezien Bangkok echt wel zeer druk is en je meer stil staat dan rijdt, raden we rijden hier af. Toch zal je hoogstwaarschijnlijk een keertje tol moeten betalen om Bangkok uit te rijden, naar je bestemming. De kosten vallen reuze mee en je bent snel van A naar B.

Navigatie

Via de verhuurder kun je een TOMTOM navigatiesysteem of navigatie erbij huren. Je betaalt hier dan extra voor. Wij namen onze eigen TOMTOM mee en hadden tevoren de kaart van Thailand hierop gedownload. Daarnaast is mijn tip om de app MAPS.ME te downloaden. Dit is een offline navigatiesysteem waarbij je wel van te voren de kaarten moet downloaden (hier heb je dan wel internet voor nodig).

Nog meer tips

bergstammen chiang rai
hoogtepunten chiang rai
Nog meer prachtige plekjes die je met je huurauto bereikt!

Inmiddels hebben meerdere bloggers van Reisjevrij en ook ikzelf, echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze extra tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking bevestigen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvang een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. In Bangkok waren wij eigenlijk direct aan de beurt. Wij sliepen eerst een nacht nabij de luchthaven en pikten pas de volgende dag de huurauto op. Zo waren we goed uitgeslapen van onze vlucht. Als je wachtrijen zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Bij Sunnycars kun je ook kiezen voor een “fastlane huurauto”. Ideaal. Je kunt dan de wachtrij skippen en wordt direct geholpen!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Heb jij vragen over auto rijden of huren in Thailand? Of wil je een eigen ervaring delen met andere reizigers? Laat dan hieronder een reactie achter.

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *