Tips & ervaring: Welke auto huren in Zuid-Afrika?

Welke auto huren in Zuid-Afrika?

Ga je net als ons een mooie road trip maken door Zuid-Afrika? Dan heb je een fijne huurauto nodig. Maar welke? Hoe zijn de wegen in Zuid-Afrika? Heb je een 4×4 SUV nodig of is een normale sedan ook voldoende? Wij zijn van Johannesburg naar Kaapstad gereden (nou niet helemaal, maar we namen ook het vliegtuig) en hebben ervaring met verschillende huurauto’s. Ik deel graag mijn tips met je om een goede en goedkope auto te huren in het mooie Zuid-Afrika!

wegen zuid afrika
Links rijden in Zuid-Afrika

De beste tip die ik kan geven

Huur een degelijke, grote en comfortabele auto. Je zit tijdens een roadtrip door Zuid-Afrika zoveel uren in de auto: tijdens self-drive safari’s, wanneer je van plek naar plek reist. Verder stap je ook meerdere keren per dag in en uit de auto, dan is een hoge instap echt heel fijn! Wij hebben ervaring met zowel een grotere SUV als een kleine Kia Picanto. Hoewel de huurauto een flinke hap uit ons reisbudget was, is het wel een goede investering voor een comfortabele en veilige reis!

Hoe zijn de wegen in Zuid-Afrika?

Oooooo…. pas op Potholes! Je komt ze gegarandeerd tegen in Zuid-Afrika: Potholes, ofwel enorme kraters in de weg. Maar over het algemeen zijn de wegen verrassend goed! De verbindingswegen naar de grotere steden en toeristische dorpen zijn meestal goed. Met de nadruk op meestal. Op weg van Johannesburg naar Graskop hebben we zeker een uur over een hele slechte weg gereden met enorme kuilen en gaten.

Echter zijn de wegen naar de accommodaties toe vaak uitdagender. Als je in een natuurpark ligt zoals het Greater Kruger Park of het Mlilwane Wildlife Sanctuary (eSwatini) dan zijn de wegen onverhard met veel stenen, kuilen etc. Dat is minder fijn voor je banden en de onderkant van je auto.

SUV Zuid Afrika
Onverharde weg in het Greater Kruger park

Hoe zijn de wegen in het Krugerpark?

In het Krugerpark heb je een goede verharde weg en daarnaast nog onverharde wegen. De verharde weg is prima en de onverharde wegen hebben heel veel ‘ribbels‘ door de grote jeeps die er dagelijks overheenrijden. Wij hadden het gevoel dat onze auto bijna uit elkaar trilde tijdens het rijden – zelfs met een SUV!

verharde wegen krugerpark
Onverharde weg Krugerpark
Zowel verharde als onverharde wegen

Je kunt er dus voor kiezen enkel de verharde wegen te nemen in het Krugerpark. Dan heb je niet perse een hogere SUV nodig. Ook voor de onverharde wegen is het niet persé een must, maar wel heel comfortabel.

Is het veilig om zelf te rijden in Zuid Afrika?

Dit is een vraag die ik vaker krijg. Zelf vroeg ik mij dit ook af! Je leest soms hele nare verhalen over geweldadige car hijackings. Deze hijackings gebeuren ’s avonds en het meeste in de regio Gauteng (Johannesburg) en hier ben ik zelf nog geen 24u geweest. De automerken Toyota en Volkswagen worden het meeste gestolen. Verder is het ook belangrijk om aan te stippen dat deze overvallen het meeste gebeuren bij de Zuid-Afrikaanse inwoners, vaak in de straat van de betreffende bewoner, bijvoorbeeld net voor de poort. De overvallers hebben het niet perse voorzien op toeristen en zijn (naar mijn weten) ook veel minder actief in de toeristische gebieden.

Wij hebben ons in Zuid-Afrika erg veilig gevoeld, maar hebben ook geen situaties ‘opgezocht’. Wij zorgden er altijd voor dat wij voor het donker in het hotel waren. Waardevolle spullen deden wij in een rugzak die we altijd meenamen of ‘op’ ons droegen. Soms moet je je spullen in de auto laten liggen, bijvoorbeeld wanneer je naar een uitzichtpunt moet hiken. Dit zijn echter toeristische plekken waar ook veel publiek is en vaak een ‘bewaakte’ parkeerplaats. Nog drie tips voor je eigen veiligheid. 1) Stop nooit voor mensen of kinderen, ook niet als ze hulp nodig lijken te hebben. 2) Houd bij stilstaan altijd voldoende ruimte tussen jou en je voorligger en 3) kijk altijd goed om je heen voordat je de auto uitstapt. En nu alleen nog maar leuke dingen! Zodra je daar bent, voel je vanzelf aan dat alles goed voelt!

Daarnaast is het verkeer ook veilig. Je rijdt links, dat is even wennen, maar qua verkeersdrukte valt het reuze mee. Behalve in Kaapstad, dat is natuurlijk een normale drukke stad.

Reisjevrij.nl heeft meerdere reisbloggers (ofwel échte reizigers) die zelfstandig een roadtrip hebben gepland door Zuid-Afrika. Esmee is in 2023 voor het laatst in Zuid-Afrika geweest en heeft hier ook zelfstandig rondgereden in een huurauto.

SUV, 4×4 (4wd) of normale sedan?

Wij kozen voor het eerste deel van onze autorondreis voor een SUV, ofwel een hogere auto. Een fijne vergelijkingssite vind ik EasyTerra.nl.

Het eerste deel van onze rondreis bezochten wij het Krugerpark, de Panoramaroute, Swaziland en St. Lucia. Wat waren we blij met onze keuze voor een hogere auto. Onze Ford Eco Sport was een automaat, maar geen 4wd (4 wheel drive). Naar mijn mening heb je ook geen 4×4 auto nodig. Een hogere auto (SUV) zoals de Eco Sport of de Toyota RAV4 is wel super fijn en comfortabel! Ook automaat rijden is erg prettig. Vergeet niet dat je in Zuid-Afrika héél veel in de auto zit, dus comfort is dan zeker belangrijk.

Soms zit je 8 tot 10 uur per dag in de auto!

zuid afrika huurauto 2024
Goed zicht op Wildlife!

Het hebben van een hogere auto heeft de volgende voordelen t.o.v. een normale sedan:

 • Betere banden (groter en kan daardoor meer hebben)
 • De bodem raakt minder snel de grond bij hobbelige wegen
 • Beter zicht doordat je hoger zit. Dieren liggen vaak in het hoge gras, dus goed zicht is wel zo fijn.
 • Je voelt je veiliger en meer beschermd
 • Meer comfort en ruimte
 • Automaat: geen zorgen en verwarring tijdens het schakelen aangezien je rechts zit

Een SUV heeft betere banden! In het Krugerpark wil je écht geen platte band krijgen!

huurauto zuid afrika suv
SUV Ford Eco Sport – 1000 KM op 7 dagen!

Onze SUV heeft ons overal veilig naar toe gebracht. Met bergjes miste hij soms wat power, maar overall was het echt een chille auto!

In St. Lucia ruilden wij onze SUV in voor een kleinere auto. Wij deden dit om kosten te besparen… maar volgens mij is dit anno 2023 niet meer mogelijk. Inleveren in Durban kan wel nog. Echter, vanuit St. Lucia zijn wij naar Drakensberg gereden en naar Durban. Hier waren de wegen goed, m.u.v. een aantal hoge drempels en potholes!

Sedan Zuid Afrika
Onze downgrade huurauto!

We kregen een Volkswagen Polo (dezelfde categorie als de Ford Fiesta). Nou dat was even wennen! We moesten nu zelf schakelen en de versnellingspook zit aan je linkerkant. Toen we iets te hard een drempel over reden, raakte de bodem direct de weg. Gelukkig hadden we geen schade. Eén ding wisten we zeker: als we nog eens terug zouden gaan, dan namen we gedurende de hele vakantie een comfortabele SUV! Je zit zoveel in de auto, dus het is de meerprijs waard vind ik.

In Kaapstad hebben we de kleinste auto gehuurd (2 personen en 2 koffers). We kregen een Kia Picanto en die was prima voor Kaapstad! Hier vonden we het juist fijn om met een kleine auto te rijden. Je stapt vaak uit en moet veel parkeren.

De goedkoopste huurauto vinden

Als je het echt goedkoop wilt aanpakken, dan kun je in Zuid-Afrika al voor €20 per dag een auto rijden! Zelf wil ik ook altijd zo goedkoop mogelijk huren en ik heb daarom prijzen opgevraagd bij de volgende vergelijkers:

 • EasyTerra.nl (goedkoopste kleine huurauto)
 • Booking.com / Rentalcars.com (goede ervaringen mee) vaak de goedkoopste SUV
 • Sunnycars.nl (altijd all-risk verzekerd), in sommige maanden de goedkoopste SUV!
 • Direct bij het verhuurbedrijf, IN Zuid-Afrika (veel duurder)!

EasyTerra blijkt de goedkoopste kleinere huurauto’s aan te bieden (wij vergeleken de prijzen voor het laatst in februari 2024 bij verschillende aanbieders). Inclusief volledige verzekering, hadden zij het goedkoopste huurauto voor Zuid Afrika voor zo’n €21,50 per dag incl. verzekering. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of tomtom aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Booking.com / Rentalcars.com heeft dan weer de goedkoopste SUV’s. Rentalcars heeft vaak andere auto’s van EasyTerra en is ook erg goedkoop en betrouwbaar. Zelf boek ik ook vaak via deze site en hun (klanten)service is erg goed. Met de meeste auto’s hun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is.

Sunnycars.nl heeft de beste service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Dat rijdt wel zo prettig! Zeker in Zuid-Afrika kun je beter altijd een verzekering afsluiten voor je auto! De prijs verschilt overigens niet zoveel t.o.v. EasyTerra of Rentalcars. Via Sunnycars heb je auto’s vanaf €30 per dag inclusief all-risk verzekering. Voor een SUV betaal je €62 per dag.

autohuur Zuid-Afrika

De verzekering

Persoonlijk sluit ik altijd een verzekering af wanneer ik een auto huur, tenzij de verzekering duurder is dan de auto zelf… dan waag ik de gok. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze. Mijn tip is wel om direct bij het reserveren van de auto een verzekering af te sluiten! Dan hoef je bij het ophalen van de auto nooit een extra verzekering af te sluiten, ook niet als de balie medewerker van het verhuurbedrijf dat aanbiedt! Bij Sunnycars.nl ben je altijd volledig verzekerd en je hebt zelfs geen eigen risico! Via andere verhuurders kun je de verzekering afsluiten tijdens de reservering van de auto. Je kunt meestal kiezen tussen verschillende soorten dekkingen en inclusief of exclusief het afkopen van je eigen risico.

Goed om te weten is dat – ook al heb je een verzekering afgesloten – je in 99/100 gevallen wél eerst je eigen risico moet voorschieten bij een ongeval of bij diefstal. Deze kosten declareer je vervolgens bij de verhuurder zoals Sunnycars of Rentalcars. Zij betalen je vervolgens de gemaakte kosten terug. Belangrijk is dat je ‘bewijs’ hebt van de gemaakte kosten, maar ook van het ongeval. Bij een ongeluk of diefstal moet je een politierapport voorleggen. Bij schade is het handig om foto’s te maken!

Kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Internationaal rijbewijs

Om de auto te huren in Zuid-Afrika heb je een internationaal rijbewijs nodig! Dit kun je voor €19 halen bij de ANWB.

Verzekering

Je kunt je auto direct verzekeren via Rentalcars of EasyTerra.nl. Mocht je een lekke band krijgen, of andere schade aan de auto, dan ben je volledig verzekerd. Een nadeel is dat de verzekering best prijzig is. Via Sunnycars.nl ben je altijd goed verzekerd. Alle auto’s die zij aanbieden zijn incl. goede verzekering. Zoals eerder toegelicht, schiet je je eigen risico meestal voor bij schade of een ongeval.

Eenrichtingstoeslag

Als je van Johannesburg naar Durban of Kaapstad rijdt, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad. Wij deze dit zelf ook: ophalen in Johannesburg en terugbrengen in St. Lucia (dit lijkt momenteel niet meer mogelijk, dus moet je inleveren in Durban). Sommige verhuurmaatschappijen zoals Budgetcars en Avis, rekenen geen eenrichtingstoeslag! Tenminste niet toen wij er waren.

Crossing border bewijs

Als je de grens overwilt met je huurauto, bijvoorbeeld naar Swaziland of Lesotho, dan heb je een crossing border bewijs nodig. Bij sommige verhuurders krijg je dit gratis. Bij andere moet je er zo’n €25 tot €35 voor betalen! Geef altijd bij het ophalen van de huurauto aan dat je een grens wilt oversteken. Het verhuurbedrijf geeft je dan de juiste papieren mee!

Tolwegen en benzine

De autosnelwegen in Zuid-Afrika zijn vaak tolwegen. De kosten vallen reuze mee! Je betaalt zo’n €4 per tolweg en bent dan wel lekker snel van A naar B. De benzineprijs is ongeveer €1,25 per liter. Bij sommige tankstations kun je kiezen voor een pompbediende, dan is de literprijs wat hoger.

Navigatie

Via de verhuurder kun je een TOMTOM navigatiesysteem of navigatie erbij huren. Vaak betaal je hier een bedrag voor van €40 tot €70 voor de gehele huurperiode. Wij hebben hier in Zuid-Afrika gebruik van gemaakt. Daarnaast is mijn tip om de app MAPS.ME te downloaden. Dit is een offline navigatiesysteem waarbij je wel van te voren de kaarten moet downloaden (hier heb je dan wel internet voor nodig). Dit is gratis. Vind je het fijn om altijd bereikbaar te zijn en ook internet te hebben. Schaf handig en goedkoop een databundel aan via de App Airalo!

Tanken in Zuid-Afrika

Je ‘schone’ auto wordt ongevraagd gewassen in ruil voor fooi.

Tanken in Zuid-Afrika is best een bijzondere ervaring, vandaar dat ik het nog even vermeld. De eerste keer schrokken wij ons rot toen er 3 mannen op ons afgerend kwamen. In Zuid-Afrika wordt er voor je getankt én je ramen worden ook altijd gewassen… Ze verwachten daarna een fooi van een paar Rand. Kijk dus niet vreemd op als je een tankstation in rijdt en er meerdere mensen naar je toe snellen om je te helpen.

Verder is het verstandig om bij een halfvolle tank alvast te tanken wanneer je een tankstation ziet. Ze zijn er genoeg hoor, maar soms kan het toch een tijdje duren voordat je er een tegenkomt. In het Krugerpark zijn ook tankstations bij sommige Rest Camps.

Boetes

Wij zijn in Swaziland aangehouden door de politie. We reden te snel ‘zeiden ze’, maar volgens mij hadden ze wel gelijk. De politie is uiteraard ook om te kopen. Als je aangeeft dat je haast hebt, dan komen ze meestal zelf met een voorstel om de boete af te kopen. Je betaalt de agenten dan in cash… Beter houd je je aan de snelheid, dan kun je ook geen bekeuring krijgen.

Let ook op met parkeren. Als je langs de kant van de weg parkeert, dan moet je met de neus van de auto in diezelfde rijrichting staan. Anders riskeer je ook een boete.

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvang een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. In Zuid Afrika waren wij gelukkig direct aan de beurt omdat wij eerst een nacht in Johannesburg verbleven en niet direct de auto gingen ophalen. Als je wachtrijen zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Bij Sunnycars kun je ook kiezen voor een “fastlane huurauto”. Ideaal. Je kunt dan de wachtrij skippen en wordt direct geholpen!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Heb jij vragen over auto rijden of huren in Zuid-Afrika? Of wil je een eigen ervaring delen met andere reizigers? Laat dan hieronder een reactie achter.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hoe beviel de Ford Ecosport? Wij gaan in augustus naar Johannesburg en dan een rondje richting panoramaroute, kruger, st lucia en drakenbergen. Is dit dan een goede auto? Hoe zit het met de bagageruimte? Wij zijn namelijk met zijn 3-en.

  Kirsten Rebbers

  Beantwoorden
  • Hey Kirsten,
   De ford Ecosport was prima. Het was een automaat en dat was erg fijn (ivm links rijden). Wij waren met zn 2e maar hadden nog veel ruimte over. Bagage paste er goed in hoor, dat moet met zn 3e ook wel lukken. Wij hadden wel een groot koffer en een backpack bij ons. De backpack is natuurlijk wat flexibeler om in te laden.
   Groetjes en heel veel plezier,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hi Evy,
  Voor het eerste stuk van onze reis (Johannesburg, Kruger) huren wij een SUV. Zou je voor de garden route (we rijden van Port Elizabeth naar Kaapstad) ook een SUV aanraden? Of is dan een Volkswagen Golf goed genoeg?
  Groetjes Marijn

  Marijn

  Beantwoorden
  • He Marijn,

   Een SUV is natuurlijk heel comfortabel, maar voor de garden route niet noodzakelijk. Wij hebben het stuk na St. Lucia ook een VW gehad en dat was prima.
   In het Krugerpark is een hogere auto écht fijn! Je ziet de dieren makkelijker en het is heel comfortabel, aangezien je toch wat uren in de auto zit!

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hi Evy,
  Wij gaan in het najaar van Johannesburg via Kruger, Swaziland, St. Lucia en Drakensbergen richting Durban en dan van Port Elizabeth naar Kaapstad via de Garden Route. Je gaf aan dat jullie in St. Lucia de auto hebben omgeruild om kosten te besparen. Ik zat hier ook naar te kijken, maar hoe heb je dit geregeld? Heb je twee aparte reserveringen gemaakt, of dit gecombineerd? Ik zat namelijk te kijken bij Sunnycars, maar dan moet je ook twee keer de oneway-toelage van ongeveer €90 betalen waardoor je niet goedkoper uit bent. Heb je hier tips voor? Alvast bedankt!
  Groetjes, Kirsten

  Kirsten

  Beantwoorden
  • Hi Kirsten,

   Klopt! Wij hadden een grote SUV tot aan het St. Lucia. Die hebben we in Johannesburg opgehaald en in St. lucia ingeleverd. Dit omdat de dagprijs van een SUV vele malen hoger ligt dan een kleine Volkswagen Polo. Je maakt hiervoor inderdaad een aparte reservering. In St. Lucia hebben we geloof ik toen 1,5 dag geen auto gehuurd (ivm tour naar Hluhluwe park). De dag daarna dus de kleine auto gehuurd en die ingeleverd in Durban. Ik geloof dat hier toen bij ons geen one way op zat.

   Heb je ook auto’s vergeleken bij Easy Terra en Rentalcars? Want deze zijn vaak goedkoper dan Sunny, ook incl. verzekering. Al heeft Sunny echt de beste service! Ik denk dat auto’s omruilen alleen zinvol is als je in het Krugerpark en in Swaziland een hogere SUV wilt/nodig hebt voor bijvoorbeeld Mlilwane in Swaziland en het Greater Krugerpark.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hi, ik had een vraagje. Ik ben aan het kijken naar wat het kost om een auto te huren van Johannesburg tot Kaapstad 3,5 weken. De goedkoopste auto, ook kleinste, is de Kia Picanto of Ford Fiesta.
  Is dit te doen? Of raad je dit af? We bezoeken ook het Kruger park en Swaziland.
  Bij een VW T-cross komen we al uit op een prijs van €1450 euro, dat vind ik erg duur.
  Groetjes Lynn

  Lynn

  Beantwoorden
  • Hi Lynn,

   Had je gekeken of je het eerste deel van de reis (tot aan St Lucia bijvoorbeeld) een hogere auto kan nemen? En dan deze auto in St Lucia inleveren en dan een kleinere auto nemen voor de reis van de reis? Een kleine auto is te doen… maar ik raad het toch af, je zit namelijk zoveel uren in de auto… Hoger zitten en comfort is dan toch wel erg fijn. Het Krugerpark is overigens wel echt prima te doen met een kleinere auto. Als je een prive reservaat in wilt, dan is het een ander verhaal. Ook Swaziland vond ik qua wegen een stuk slechter dan Zuid Afrika.
   Maar ik kan me voorstellen dat €1450 erg veel is voor een huurauto, dus een kleinere (lagere) auto is ook prima zolang je niet offroad gaat.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *