Tips: Welke auto huren in Zuid-Afrika?
Huurauto krugerpark

Welke auto huren in Zuid-Afrika?

Ga je net als ons een mooie road trip maken door Zuid-Afrika? Dan heb je een huurauto nodig. Maar welke? Hoe zijn de wegen in Zuid-Afrika? Heb je een 4×4 SUV nodig of is een normale sedan ook voldoende? Wij zijn begin 2018 van Johannesburg naar Kaapstad gereden (nou niet helemaal, maar we namen ook het vliegtuig) en hebben ervaring met verschillende huurauto’s. Ik deel graag mijn tips met je om een goede en goedkope auto te huren in het mooie Zuid-Afrika!

Wegen Zuid-Afrika
Links rijden in Zuid-Afrika

Hoe zijn de wegen in Zuid-Afrika?

Oooooo…. pas op Potholes! Je komt ze gegarandeerd tegen in Zuid-Afrika: Potholes, ofwel enorme kraters in de weg. Maar over het algemeen zijn de wegen verrassend goed! De verbindingswegen naar de grotere steden en toeristische dorpen zijn meestal goed. Met de nadruk op meestal. Op weg van Johannesburg naar Graskop hebben we zeker een uur over een hele slechte weg gereden met enorme kuilen en gaten.

Echter zijn de wegen naar de accommodaties toe vaak uitdagender. Als je in een natuurpark ligt zoals het Greater Kruger Park of het Mlilwane Wildlife Sanctuary (Swaziland) dan zijn de wegen onverhard met veel stenen, kuilen etc. Dat is minder fijn voor je banden en de onderkant van je auto.

SUV Zuid Afrika
Onverharde weg in het Greater Kruger park

Hoe zijn de wegen in het Krugerpark?

In het Krugerpark heb je een goede verharde weg en daarnaast nog onverharde wegen. De verharde weg is prima en de onverharde wegen hebben heel veel ‘ribbels‘ door de grote jeeps die er dagelijks overheenrijden. Wij hadden het gevoel dat onze auto bijna uit elkaar trilde tijdens het rijden – zelfs met een SUV!

Onverharde weg Krugerpark
Onverharde weg met obstakel in het Krugerpark!

SUV, 4×4 (4wd) of normale sedan?

Wij kozen voor het eerste deel van onze autorondreis voor een SUV, ofwel een hogere auto. Een fijne vergelijkingssite vind ik Rentalcars.com.

Het eerste deel van onze rondreis bezochten wij het Krugerpark, de Panoramaroute, Swaziland en St. Lucia. Wat waren we blij met onze keuze voor een hogere auto. Onze Ford Eco Sport was een automaat, maar geen 4wd (4 wheel drive). Naar mijn mening heb je ook geen 4×4 auto nodig. Een hogere auto (SUV) zoals de Eco Sport of de Toyota RAV4 is wel super fijn en comfortabel! Vergeet niet dat je in Zuid-Afrika héél veel in de auto zit, dus comfort is dan zeker belangrijk.

Soms zit je 8 tot 10 uur per dag in de auto!

huurauto zuid afrika
Goed zicht op Wildlife!

Het hebben van een hogere auto heeft de volgende voordelen t.o.v. een normale sedan:

  • Betere banden (groter en kan daardoor meer hebben)
  • De bodem raakt minder snel de grond bij hobbelige wegen
  • Beter zicht doordat je hoger zit. Dieren liggen vaak in het hoge gras, dus goed zicht is wel zo fijn.
  • Je voelt je veiliger en meer beschermd
  • Meer comfort en ruimte
  • Automaat: geen zorgen en verwarring tijdens het schakelen aangezien je rechts zit

Een SUV heeft betere banden! In het Krugerpark wil je écht geen platte band krijgen!

SUV Huurauto Zuid afrika
SUV Ford Eco Sport – 1000 KM op 7 dagen!

Onze SUV heeft ons overal veilig naar toe gebracht. Met bergjes miste hij soms wat power, maar overall was het echt een chille auto!

In St. Lucia ruilden wij onze SUV in voor een kleinere auto. We deden dit om kosten te besparen… Vanuit St. Lucia zijn wij naar Drakensbergen gereden en naar Durban. Hier waren de wegen goed, m.u.v. een aantal hoge drempels en potholes!

Sedan Zuid Afrika
Onze downgrade huurauto!

We kregen een Volkswagen Polo (dezelfde categorie als de Ford Fiesta). Nou dat was even wennen! We moesten nu zelf schakelen en de versnellingspook zit aan je linkerkant. Toen we iets te hard een drempel over reden, raakte de bodem direct de weg. Gelukkig hadden we geen schade. Eén ding wisten we zeker: als we nog eens terug zouden gaan, dan namen we gedurende de hele vakantie een comfortabele SUV! Je zit zoveel in de auto, dus het is de meerprijs waard vind ik.

In Kaapstad hebben we de kleinste auto gehuurd. We kregen een Kia Picanto en die was prima voor Kaapstad!

De goedkoopste huurauto vinden

Als je het echt goedkoop wilt aanpakken, dan kun je in Zuid-Afrika al voor €10 per dag een auto rijden! Zelf wil ik ook altijd zo goedkoop mogelijk huren en ik heb daarom prijzen opgevraagd bij de volgende vergelijkers:

  • Rentalcars.com
  • Sunnycars.nl
  • Direct bij het verhuurbedrijf, IN Zuid-Afrika!

Rentalcars.com heeft daarbij de goedkoopste auto’s. Zelf boek ik ook altijd bij hun en hun service is erg goed. Met de meeste auto’s hun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Sunnycars.nl heeft ook een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering.

autohuur Zuid-Afrika

Kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Internationaal rijbewijs

Om de auto te huren in Zuid-Afrika heb je een internationaal rijbewijs nodig! Dit kun je voor €19 halen bij de ANWB.

Verzekering

Je kunt je auto verzekeren via Rentalcars. Mocht je een lekke band krijgen, of andere schade aan de auto, dan ben je volledig verzekerd. Een nadeel is dat de verzekering best prijzig is.

Eenrichtingstoeslag

Als je van Johannesburg naar Durban of Kaapstad rijdt, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad. Wij deze dit zelf ook: ophalen in Johannesburg en terugbrengen in St. Lucia. Sommige verhuurmaatschappijen zoals Budgetcars en Avis, rekenen geen eenrichtingstoeslag! Tenminste niet toen wij er waren.

Crossing border bewijs

Als je de grens overwilt met je huurauto, bijvoorbeeld naar Swaziland of Lesotho, dan heb je een crossing border bewijs nodig. Bij sommige verhuurders krijg je dit gratis. Bij andere moet je er zo’n €25 tot €35 voor betalen! Geef altijd bij het ophalen van de huurauto aan dat je een grens wilt oversteken. Het verhuurbedrijf geeft je dan de juiste papieren mee!

Tolwegen en benzine

De autosnelwegen in Zuid-Afrika zijn vaak tolwegen. De kosten vallen reuze mee! Je betaalt zo’n €4 per tolweg en bent dan wel lekker snel van A naar B. De benzineprijs is ongeveer €1 per liter.

evy-reisjevrij-reisblog

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de auteur

client-photo-1
Evy van Kan
In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Reacties en vragen

Kirsten Rebbers
4 juli 2019
Hoe beviel de Ford Ecosport? Wij gaan in augustus naar Johannesburg en dan een rondje richting panoramaroute, kruger, st lucia en drakenbergen. Is dit dan een goede auto? Hoe zit het met de bagageruimte? Wij zijn namelijk met zijn 3-en.
Evy van Kan
5 juli 2019
Hey Kirsten, De ford Ecosport was prima. Het was een automaat en dat was erg fijn (ivm links rijden). Wij waren met zn 2e maar hadden nog veel ruimte over. Bagage paste er goed in hoor, dat moet met zn 3e ook wel lukken. Wij hadden wel een groot koffer en een backpack bij ons. De backpack is natuurlijk wat flexibeler om in te laden. Groetjes en heel veel plezier, Evy
Marijn
25 september 2019
Hi Evy, Voor het eerste stuk van onze reis (Johannesburg, Kruger) huren wij een SUV. Zou je voor de garden route (we rijden van Port Elizabeth naar Kaapstad) ook een SUV aanraden? Of is dan een Volkswagen Golf goed genoeg? Groetjes Marijn
Evy van Kan
27 september 2019
He Marijn, Een SUV is natuurlijk heel comfortabel, maar voor de garden route niet noodzakelijk. Wij hebben het stuk na St. Lucia ook een VW gehad en dat was prima. In het Krugerpark is een hogere auto écht fijn! Je ziet de dieren makkelijker en het is heel comfortabel, aangezien je toch wat uren in de auto zit! Groetjes, Evy

Stel hier je vraag of geef een reactie.