Welke huurauto voor het Krugerpark?

Welke huurauto voor het Krugerpark?

Ga je net als ons een mooie road trip maken door Zuid-Afrika en bezoek je het Krugerpark? Dan heb je een huurauto nodig. Maar welke? Hoe zijn de wegen in het Krugerpark? Heb je een 4×4 SUV nodig of is een normale sedan ook voldoende? Wij zijn begin 2018 en in 2023 van Johannesburg naar Kaapstad gereden (nou niet helemaal, maar we namen ook het vliegtuig) en hebben ervaring met verschillende huurauto’s. Ik deel graag mijn tips met je om een goede en goedkope auto te huren in het mooie Zuid-Afrika!

wegen zuid afrika
Links rijden in Zuid-Afrika

Hoe zijn de wegen in het Krugerpark?

Oooooo…. pas op Potholes! Je komt ze gegarandeerd tegen in Zuid-Afrika: Potholes, ofwel enorme kraters in de weg. Maar over het algemeen zijn de wegen verrassend goed! De verbindingswegen naar de grotere steden en toeristische dorpen zijn meestal goed. Met de nadruk op meestal. Op weg van Johannesburg naar Graskop hebben we zeker een uur over een hele slechte weg gereden met enorme kuilen en gaten.

Lees hier meer over huurauto’s in Zuid-Afrika algemeen

Echter zijn de wegen naar de bijzondere accommodaties toe vaak uitdagender. Als je in een natuurpark ligt zoals het Greater Krugerpark (privé reservaat) of het Mlilwane Wildlife Sanctuary (eSwatini / Swaziland) dan zijn de wegen onverhard met veel stenen, kuilen etc. Dat is minder fijn voor je banden en de onderkant van je auto.

SUV Zuid Afrika
Onverharde weg in het Greater Kruger park

In het Krugerpark heb je een goede verharde weg en daarnaast nog onverharde wegen. De verharde weg is prima en de onverharde wegen hebben heel veel ‘ribbels‘ door de grote jeeps die er dagelijks overheen rijden. Wij hadden het gevoel dat onze auto bijna uit elkaar trilde tijdens het rijden – zelfs met een SUV!

Onverharde weg Krugerpark
verharde wegen krugerpark
Onverharde en verharde wegen in het Krugerpark. Beide met grote met obstakels!

SUV, 4×4 (4wd) of normale sedan?

Wij kozen voor het eerste deel van onze autorondreis voor een SUV, ofwel een hogere auto. Een fijne vergelijkingssite vind ik Rentalcars.com en EasyTerra.nl (de goedkoopste).

Het eerste deel van onze rondreis bezochten wij het Krugerpark, de Panoramaroute, Swaziland en St. Lucia. Wat waren we blij met onze keuze voor een hogere auto. Onze Ford Eco Sport was een automaat, maar geen 4wd (4 wheel drive). Naar mijn mening heb je ook geen 4×4 auto nodig. Een hogere auto (SUV) zoals de Eco Sport of de Toyota RAV4 is wel super fijn en comfortabel! Vergeet niet dat je in Zuid-Afrika héél veel in de auto zit, dus comfort is dan zeker belangrijk. Noodzakelijk is een SUV zeker niet, maar het is wel zo comfortabel.

Soms zit je 8 tot 10 uur per dag in de auto!

zuid afrika huurauto 2024
Goed zicht op Wildlife!

Het hebben van een hogere auto heeft de volgende voordelen t.o.v. een normale sedan:

 • Betere banden (groter en kan daardoor meer hebben)
 • De bodem raakt minder snel de grond bij hobbelige wegen
 • Beter zicht doordat je hoger zit. Dieren liggen vaak in het hoge gras, dus goed zicht is wel zo fijn.
 • Je voelt je veiliger en meer beschermd
 • Meer comfort en ruimte
 • Automaat: geen zorgen en verwarring tijdens het schakelen aangezien je rechts zit

Een SUV heeft betere banden! In het Krugerpark wil je écht geen platte band krijgen!

huurauto zuid afrika suv
SUV Ford Eco Sport – 1000 KM op 7 dagen!

Onze SUV heeft ons overal veilig naar toe gebracht. Met bergjes miste hij soms wat power, maar overall was het echt een chille auto!

De goedkoopste huurauto vinden

Als je het echt goedkoop wilt aanpakken, dan kun je in Zuid-Afrika al voor €15 per dag een auto rijden! Zelf wil ik ook altijd zo goedkoop mogelijk huren en ik heb daarom prijzen opgevraagd bij de volgende vergelijkers:

EasyTerra blijkt de goedkoopste kleinere huurauto’s aan te bieden (wij vergeleken de prijzen voor het laatst in februari 2024 bij verschillende aanbieders). Inclusief volledige verzekering, hadden zij het goedkoopste huurauto voor Zuid Afrika. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of tomtom aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Rentalcars.com heeft daarbij de goedkoopste SUV’s (hogere auto’s). Zelf boek ik ook heel vaak via hun en hun service is erg goed. Met de meeste auto’s hun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is.

Sunnycars.nl is iets duurder maar heeft écht de beste service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Een auto huren via Sunnycars.nl is altijd zonder financiële zorgen omdat je weet dat hier alles goed geregeld is, ook eventuele ‘nazorg’.

Zuid Afrika goedkoopste auto huren

Wij vonden het echt geweldig om zelf met een auto door het Krugerpark te rijden! Mocht je vragen hebben over onze ervaring of tips nodig hebben, laat hieronder gerust een reactie of vraag achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hallo Evy,
  Ben jij onderweg gewisseld van type huurauto? Dus na Kruger een lagere auto?

  En hoe was de bagageruimtenin jullie Ford? Wij reizen met 4, vandaar.

  Dank je!

  Liesbeth

  Beantwoorden
  • Hey Liesbeth,

   Klopt, wij hebben de auto in St. Lucia ingeleverd. We hadden de auto toen 2 dagen niet nodig, daarnaast wilden we kosten besparen door een goedkopere auto te nemen. Tenminste, voor ons was dat toen goedkoper. De Ford had voor ons voldoende bagageruimte om: 1 koffer, 1 backpack, 2 kleinere rugzakken in de kofferbak te krijgen. Op de site bij Rentalcars staat bij elke auto erbij hoeveel koffers er in passen. Ze zeggen dus 3 grote koffers en dat komt denk ik overeen met wat wij in totaal hebben meegenomen. Kleine rugzakken zouden jullie natuurlijk tussen de benen of op de achterbank nog kunnen plaatsen.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hallo Evy
  Ik wil in november met mijn kleinzoon naar Zuid Afrika en dan zelf rijden Althans mijn kleinzoon want ik heb nooit een rijbewijs gehad. Ik wil zeker zijn geen onoverkomelijke problemen te krijgen dus wat voor mij heel belangrijk is dat is welke verzekeringen ik moet hebben bij de huurauto want al die afkortingen zeggen me niets. Ik wil geen onnodige verzekeringen maar het moet wel goed zijn. Ik weet van anderen dat verhuurbedrijven je vaak van alles proberen aan te smeren op verzekeringsgebied.

  m. reuser

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *