Reisverzekering voor backpackers
Op reis gaan, het is in de huidige tijd ‘normaler’ dan ooit. En hoe leuk is het om de wereld te ontdekken op jouw eigen manier? Iedereen heeft een andere ‘bucket list’ en vast ook een andere voorkeur om te reizen. Zo kun je erachter komen dat sommige culturen toch echt anders in elkaar zitten dan wij in Nederland meekrijgen, je kunt nieuwe plekken ontdekken die nog niet bekend zijn onder Instagrammers of je kunt erachter komen dat je het thuis toch wel heel fijn hebt. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijke andere reizigers die je kunt ontmoeten! Met zoveel verschillende reizen, bestemmingen, smaken en voorkeuren, is het soms lastig om een geschikte reisverzekering te kiezen. Het inpakken van je backpack is al uitdagend genoeg! Dus hoe kies je de beste verzekering voor je reis? Daar geven we in dit artikel een paar korte tips voor, zodat jij verzekerd op reis kan.
Waar is een reisverzekering voor?
Een reisverzekering afsluiten voor een vakantie op rondreis is zeker niet verplicht, maar het kan wel nuttig zijn er een te hebben. Waar heb je dan een reisverzekering voor nodig? Nou, een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij bijna alle reisverzekeringen en aanbieders bestaat het basis verzekeringspakket uit:
- Nood hulpverlening en de (vervoers)kosten die hierbij komen kijken. Denk aan evacuatie bij aardbevingen, overstromingen, vulkaan uitbarstingen. Een familielid dat plots ziek wordt of overlijdt en je terug naar huis moet. Of dat er tijdens je vakantie iets met jezelf gebeurt waardoor je terug naar huis moet. Hierbij gaat het om noodsituaties waardoor je vakantie onderbroken, veranderd of beëindigd moet worden.
- Bagage en als hier iets aan komt. Zo kan je bagage bijvoorbeeld kwijtraken, beschadigd of zelf gestolen. In Cambodja werd ik ooit beroofd van mijn tas: geld en alles in de tas is dan verzekerd.
Overige dingen die op vakantie kunnen gebeuren zijn niet standaard verzekerd en zo zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Wat is nooit verzekerd via de reisverzekering?
Hoewel je veel aanvullende verzekeringsopties hebt zoals medische kosten, pechhulp, annuleren, wintersport, zijn er ook een aantal dingen die nooit via je reisverzekering verzekerd zijn. Voorbeelden:
- Je krijgt een ongeluk met een gehuurde scooter. Jij als persoon bent mogelijk verzekerd, maar de scooter en de schade hieraan nooit. Dit moet je dan zelf betalen!
- Je huurt een auto op vakantie en de auto raakt beschadigd. Dit valt nooit onder een reisverzekering.
- Je gaat met je eigen auto op vakantie en krijgt autopech. Bepaalde kosten worden (mogelijk) betaald door een reisverzekering zoals extra reiskosten, een vervangwagen of extra accommodatie. De reparatie aan je auto is helaas nooit verzekerd.
- Het annuleren van je reis is een andere verzekering! Vaak kun je die ook afsluiten bij de aanbieder voor de reisverzekering.
Lees altijd goed de voorwaarden van een reisverzekering door zodat je beter kan inschatten welke verzekering je nodig hebt én wat je nog apart moet regelen.
1. Ga je voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering?
De eerste keuze die je hebt ik een kortlopende reisverzekering afsluiten of een doorlopende. Een doorlopende reisverzekering, zegt het al, die loopt door totdat jij de verzekering opzegt. Altijd als je op reis gaat, of dit nu een citytripje of een langere backpackreis is, ben je verzekerd. Een korte verzekering voor je reis, sluit je eenmalig af voor de periode dat je weg bent. Zodra je weer thuis bent, stopt de verzekering. Met een doorlopende reisverzekering ben je op iedere reis die je maakt verzekert. Zeker als je een wereldreis voor langere tijd gaat maken, raden we je aan om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Helemaal als je jezelf de vrijheid gunt om na een tijdje naar een ander land te reizen, of even een paar weken terug te komen naar Nederland, en vervolgens weer een andere reis wilt maken.
Qua prijs is het vaak ook goedkoper om een doorlopende reisverzekering af te sluiten, zeker als je meerdere reisjes per jaar maakt. Een doorlopende reisverzekering sluit je meestal per jaar af en kun je dus ook per jaar opzeggen.
2. Europa of Werelddekking
Nog een keuze die je moet maken tijdens het afsluiten van een reisverzekering is de dekking. Vaak zijn werelddekking reisverzekeringen duurder dan reisverzekeringen die je alleen in Europa zou gebruiken. Het kan handig zijn wanneer je flexibel je ‘werelddekking’ kunt aanpassen. Ook is het belangrijk om voordat je op reis gaat, te controleren of je doorlopende reisverzekering wel op ‘Wereld’ staat als je buiten Europa reist. Het zou erg zonde zijn als je in de problemen komt doordat je dekking alleen voor Europa geldt, maar je in Thailand bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet.
3. Aanvullende dekking
Bekijk goed welke dekking er bij de basis reisverzekering hoort die je overweegt. De basis van een reisverzekering verzekerd lang niet alles, maar voor een kleine meerprijs kun je je aanvullend verzekeren. Zo is een wintersportvakantie geen onderdeel van de meeste reisverzekeringen, en behoort het annuleren van je reis ook niet tot deze verzekering. Ook medische kosten kun je aanvullend verzekeren en worden niet standaard vergoed via je zorgverzekering of reisverzekering!
Let dus goed op de details van elke verzekering. Als backpacker ga je waarschijnlijk veel met het openbaar vervoer reizen, slaap je in hostels, eet je zo goedkoop mogelijk en neem je soms misschien een scooter. Hierdoor loop je bepaalde risico’s bijvoorbeeld op een ongeval of een flinke voedselvergiftiging. Zelf ben ik in India een keer opgenomen geweest in het ziekenhuis omdat ik een flinke voedselvergiftiging had opgelopen. Toen vond ik het erg fijn dat ik de medische kosten ook aanvullend verzekerd had.
4. Verzekering voor een wereldreis
Wist je dat het ook van belang is voor je reisverzekering hoe lang je reist? Niet iedere reisverzekering verzekert langer dan 60 dagen. Je kan per verzekering kiezen tot welk bedrag je bagage is verzekerd, of er annuleringsverzekering bijzitten, en voor hoe lang de reisverzekering geldig is. Ga je een wereldreis maken? Dan is 60 dagen natuurlijk te kort en 90 dagen misschien ook. Een enkele reisverzekering dekt reizen van 180 dagen achter elkaar. Is dit ook te kort? Dan moet je echt uitkijken naar een verzekeraar die zich specialiseert in wereldreisverzekeringen.
Wanneer het gaat om een reisverzekering kan het vaak lonen om een iets duurdere verzekering af te sluiten, zodat je in geval van nood – wat we natuurlijk niet hopen – zeker bent van de benodigde hulp, waar ter wereld je ook bent. We onderschatten vaak hoe lastig het in andere landen kan zijn om goede hulp en zorg te krijgen, en ook vaak hoeveel dit kost in andere landen. Wat dat betreft, zijn we met z’n allen in Nederland best wel (positief) verwend. Wees dus liever niet te zuinig met je verzekering, want dat kan je uiteindelijk juist erg duur komen te staan.