Workation: Waarom en hoe mensen op vakantie werken
Het “nieuwe werken” heeft niet alleen meer thuiswerken met zich meegebracht. “Workations” komen ook steeds meer voor. Wat drijft deze verandering? En wat houdt een workation eigenlijk in? In dit artikel beantwoorden we niet alleen deze vragen, maar ook wat de voordelen en uitdagingen zijn van workations en speculeren we over de toekomst van werk.
Waar komt de workation-trend vandaan?
Het concept van de “workation”, of werkvakantie, is vrij nieuw en erg populair. Werknemers zaten voorheen 5 dagen in de week op kantoor zaten en keken uit naar aantal weken vakantie in de zomer en rond de kerst. Nu we mobieler zijn en ons werk meer en meer digitaal is, veranderen ook onze vakantiepatronen. Meer dan een derde van werknemers zegt in de nabije toekomst een werkvakantie te plannen.
Een werkvakantie is een combinatie van werk en vakantie op een locatie naar keuze. Het is daarmee anders dan een werkuitje. Voor een workation kies je zelf. Deze trend wijkt sterk af van traditionele werk/vakantie-modellen met een strikte scheiding tussen werk en vrije tijd. De workation combineert deze twee, waarbij productiviteit en vrije tijd samenkomen.
De keuze om werk en vakantie te combineren is niet beperkt tot een klein groepje “digital nomads” maar omvat freelancers, ondernemers, consultants en flexibele werknemers. De motivatie komt voort uit het verlangen naar een andere omgeving, een betere werk-privé balans en productiviteitspatronen die goed gedijen zonder de traditionele 9-5 structuur.
Werkvakanties bieden unieke voordelen, die we later zullen bespreken, maar deze nieuwe werkwijze brengt ook uitdagingen met zich mee. Het is belangrijk om de mogelijke valkuilen niet te negeren nu we de traditionele grenzen tussen werk en vakantie verleggen.
Uitdagingen van Workations
Werken tijdens vakanties trekt steeds meer professionals aan, maar er zijn uitdagingen waar je bewust van moet zijn.
- Het vinden van de juiste balans tussen werk en vrije tijd kan lastig zijn. De aantrekkingskracht van je vakantiebestemming is verleidelijk, maar toewijding aan je werk is essentieel om echt te profiteren van een werkvakantie.
- Betrouwbare en veilige connectiviteit is cruciaal, maar kan problematisch zijn in afgelegen gebieden of in hetbuitenland. Zorg voor een goede VPN verbinding op je vakantieplek. Maar wat betekent VPN eigenlijk? Het staat voor Virtueel Particulier Netwerk en betekent dat je altijd verzekerd bent van een beveiligde internet verbinding, waar je ook bent.
- Het navigeren door verschillende tijdzones kan ook lastig zijn. Digitale hulpmiddelen zoals automatische e-mailreacties en gedeelde agenda’s kunnen helpen.
- Het risico van overwerken is een andere uitdaging. Als de grens tussen werk en vrije tijd vervaagt, kan overbelasting optreden. Stel duidelijke grenzen en behoud de vakantiesfeer. Dit kan betekenen dat je je elke dag op een bepaald uur afmeldt of dagen reserveert voor pure ontspanning.
De voordelen van workations
Workations, de groeiende trend van werkvakanties, bieden tal van voordelen. Hieronder lees je de meest voordehand liggende voordelen:
- De flexibiliteit is een grote aantrekkingskracht. Met een laptop en internetverbinding, kan men overal werken, zelfstandig schema’s opstellen en werk en vrije tijd in balans houden. Zo kan een schrijver bijvoorbeeld rust en inspiratie vinden in een tropisch uitje, waar werk en ontspanning samengaan.
- Workations kunnen ook productiviteit verhogen. Een nieuwe omgeving kan creativiteit stimuleren en frisse perspectieven bieden, wat de kwaliteit van het werk ten goede komt. Een software engineer kan bijvoorbeeld innovatieve algoritmen ontwerpen tijdens wandelingen in de bergen.
- Workations verbeteren niet alleen de efficiëntie, maar ook de mentale en fysieke gezondheid. In stressvrije omgevingen vinden professionals een betere werk-privé balans, wat hun emotioneel welzijn bevordert. Het niet constant achter hetzelfde bureau zitten is bovendien goed voor de fysieke gezondheid.
- Werkgevers profiteren ook. Ze zien een hogere werknemerstevredenheid – de vrijheid om werkomstandigheden aan te passen kan leiden tot een gelukkiger personeelsbestand. Deze verhoogde tevredenheid kan de prestaties verhogen, wat bijdraagt aan het succes van het team en de organisatie.
Een werkvakantie moet zowel een verjongende pauze bieden als de flexibiliteit om professionele verplichtingen na te komen. In het volgende deel geven we praktische tips voor een succesvolle werkvakantie.
Succesvol op werkvakantie gaan
Het is essentieel om een goed plan op te stellen voor een succesvolle workation-ervaring.
Een cruciale eerste stap is de keuze van de bestemming. Betrouwbaar internet is onmisbaar voor efficiënt werk. Een afgelegen hutje in het bos kan aantrekkelijk klinken, maar kan ook betekenen dat je geen betrouwbaar Wi-Fi hebt. Het is belangrijk om bestemmingen te onderzoeken die betrouwbare high-speed Wi-Fi bieden.
Goed timemanagement is daarnaast fundamenteel voor productief werken. Hoewel workations de traditionele 9-tot-5-structuur uitdagen, kan een routine voorkomen dat werk en vrije tijd overlappen. Het is cruciaal om werktijden en activiteiten af te bakenen, zelfs op een nieuwe locatie.
Goede communicatie met collega’s of klanten is ook essentieel. Informeer je team voor vertrek over de verwachte werktijden in de nieuwe tijdzone en de geplande vrije tijd. Dit zorgt voor een beheersbare werkdruk en stelt collega’s gerust dat het business as usual is, ondanks de verandering van omgeving.
Door deze stappen te volgen, kan je succesvolle werkvakanties realiseren, waarbij productiviteit en ontspanning worden gecombineerd op een manier die met traditionele werk- of vakantiemodellen niet mogelijk is.
De toekomst van werk(vakanties)
Gezien de populariteit van workations is het belangrijk om na te denken over de toekomst van deze trend. Deze trend kan immers gevolgen hebben voor de scheiding tussen werk en vrije tijd.
Gezien de toenemende mogelijkheid om op afstand te werken, kunnen bedrijven vaker een beleid voor thuiswerken invoeren. Techreuzen als Twitter en Facebook hebben al permanente thuiswerkopties voor hun werknemers aangekondigd. Kleinere organisaties zouden dit voorbeeld kunnen volgen, inspelend op werknemers voorkeuren en de bewezen levensvatbaarheid van thuiswerken tijdens de pandemie.
De toeristische sector kan ook inspelen op deze trend. Voorzieningen zoals snelle WiFi, rustige werkruimtes en geïmproviseerde kantoorkamers kunnen standaard worden in hotels. ‘Vakantiebestemmingen’ kunnen ‘werkbestemmingen’ worden vanwege hun aantrekkingskracht op telewerkers.
Het samengaan van werk en vrije tijd kan leiden tot een herwaardering van de werk-privébalans. Workations doorbreken de strikte scheiding tussen werktijd en vrije tijd, en moedigen een flexibele levensstijl aan.
Zolang de voordelen opwegen tegen de uitdagingen, en zolang individuen en bedrijven bereid zijn om zich aan te passen, kunnen workations blijven bestaan. Ook de grote reisorganisaties zien deze trend doorzetten.
Conclusie: zo ga je op werkvakantie
We hebben uitgelegd wat een workation is: het combineren van werk en vakantie op een locatie naar keuze. We hebben ook de voordelen onderzocht, zoals grotere werkflexibiliteit, hogere productiviteit en een betere werk-privébalans die bijdragen aan het emotionele welzijn.
Hoewel workations niet zonder valkuilen zijn, zoals het risico op vervaging van werk-vrije tijd grenzen, technische storingen en zelfs burn-out, hebben we stappen gedeeld om deze uitdagingen aan te gaan.
De workation-trend kan ons helpen werk niet als een belemmering te zien, maar als een extra element van onze vakantie. Met de juiste planning kan een workation een ideaal alternatief zijn voor traditionele vakantie- of werkmodellen, waarbij je een nieuw evenwicht tussen werk en privé kunt vinden.