Working Holiday in Australië: Hoe krijg je een baan

Hoe krijg je een baan in Australië als Working Holiday Maker + Belastingtips

Heb je besloten om de avontuurlijke stap te wagen voor een Working Holiday in Australië? Fantastisch! Dan is het nu tijd om aan je zoektocht te beginnen naar een baan ‘Down Under’. Het mooie is dat je hier al mee kunt beginnen vanuit Nederland. Populaire platforms voor de zoektocht naar een job zijn onder andere Seek, Linkedin en bepaalde groepen op Facebook. Je kunt hier je CV plaatsen en solliciteren. Ik heb zelf mijn eerste job geregeld voordat ik in Australië aan was gekomen maar de ervaring van vrienden die ik daar heb leren kennen, leert dat langsgaan bij werkgevers op locatie de kans op succes vergroot.

Werken in Australie
Werken in Australië was een unieke ervaring waar ik vele competenties mee vergroot heb

Welke banen kan je aannemen als Working Holiday maker?

Je kunt in Australië als Working Holiday Maker verschillende type banen krijgen, al zitten er wel een aantal voorwaarden aan. Je kunt bijvoorbeeld werken in de horeca, het toerisme, de zorg of bijvoorbeeld op een boerderij zoals ik gedaan heb. Maar houdt er rekening mee dat er voor de meeste banen wel een limiet van maximaal zes maanden geldt voor het werken bij dezelfde werkgever, dan zal je moeten switchen. Verder kan je zowel een fulltime verbintenis aangaan als een 0 uren contract (casual employment), en mag je zoveel uren maken als je wilt. Het kan ook een goed idee zijn om je in te schrijven bij een uitzendbureau en vanuit daar te gaan werken.

Check in de vacaturetekst of de vacataure open staat voor Working Holiday Makers, zodat je niet voor niets solliciteert!

Wil je je visum na een jaar gaan verlengen?

Bij je sollicitaties is het goed om voor jezelf al de vraag te beantwoorden, of je van plan bent je visum na het jaar te verlengen. Zo ja, moet je namelijk voldoen aan de zogenoemde 88 dagen regel. Dit betekent dat je voor 88 dagen een bepaald type werk moet doen. Dit werk wordt gezien als extra maatschappelijke bijdrage en daarom verdien je hiermee een tweede visum. Sommige sectoren vallen hier in zijn geheel onder zoals de landbouw, maar ook als je gaat werken in een winkel in de ‘outback’. De payslips die je ontvangt zijn de bewijzen die je moet overleggen aan de immigration service voor het verlengen van je visum. Je kunt deze 88 dagen op elk moment gedurende het jaar gaan doen.

Dit kun je trouwens nogmaals doen voor een derde visum. Houdt er wel rekening mee dat de periode van 88 dagen voor dit derde visum langer wordt.

Waar moet je op letten bij de keuze van een baan?

Veldcheck Australie.

Er zijn een aantal dingen van belang als je voor een baan gaat kijken in Australië. Zo is natuurlijk in de eerste plaats het uurloon belangrijk. Het leven in Australië is nog duurder dan in Nederland, dus focus je op banen die meer als 30 Australische Dollar per uur betalen. Ik raad ook af om ‘cash in hand’ jobs te doen en alleen officieel bij een werkgever aan de slag te gaan. Mocht er dan namelijk wat gebeuren dan ben je verzekerd! Kijk ook naar de vorm: is het een Fulltime employment of een Casual employment. Verschillen zitten hem in doorbetaling bij ziekte en feestdagen voor de eerste, maar een opslag in uurloon van 25% voor de tweede. De best betaalde banen vind je trouwens in de mijnbouw in West-Australië.

Regel alvast je RSA en/of een White Card voor je Working Holiday

Voor sommige beroepen heb je een extra kwalificatie nodig. Voor in de horeca moet je bijvoorbeeld een RSAcertificering hebben, Responsible Service of Alcohol. Het is een verplicht voor iedereen die werkt in omgevingen waar alcohol wordt geserveerd of verkocht, zoals bars, restaurants, clubs en slijterijen. Als je wilt werken in de bouw heb je dan weer een White Card nodig, om volledig op de hoogte te zijn van alle veiligheidsvoorschriften. En zo zijn er nog wel een paar.

Regel je eigen vervoer

Een working holiday kun je op verschillende manieren invullen. Zo kan het zijn dat je in een stad als Sydney gaat wonen en werken, dan is het OV prima te gebruiken. Maar ga je bijvoorbeeld op een boerderij werken dan doe je er het beste aan om een auto te kopen. Deze bedrijven zijn vaak enorm afgelegen van de bewoonde wereld, dus is het noodzakelijk om een auto te hebben. In de eerste plaats om er te komen maar ook om vervolgens vanaf je accommodatie daar naar het dichtstbijzijnde dorp te gaan en boodschappen te doen.

Het kopen van een auto in Australië 

Er zijn veel backpackers jouw voor geweest, die graag hun auto willen verkopen. Check hiervoor de verschillende Facebookgroepen en de website van Gumtree. Een paar dingen om goed op te letten bij het kopen van een auto zijn de kilometerstand, of er een Roadworth certificate bijgeleverd wordt en Daarnaast is het handig als er een REGO op het voertuig zit, dat betekent dat er wegenbelasting, betaald is en dat je voor een bepaalde periode de weg op mag. Als er geen Roadworth certificate bij zit dan raad ik je echt af om het voertuig te kopen, je erft namelijk een ander zijn problemen.

Plan voor een verkoop van een auto genoeg tijd in om tijdnood en een slechte onderhandelingspositie te voorkomen

Internationaal rijbewijs

Wil je door Australië reizen met een (huur)auto of -camper? Dan moet je naast je gewone Nederlandse rijbewijs een internationaal rijbewijs hebben, IRB model 1949. Voor € 18,95 kun je bij de ANWB winkel een internationaal rijbewijs aanvragen, neem hiervoor wel je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee.

Belasting betalen in Australië

Als je in Australië gaat werken ga je uiteraard ook belasting betalen in dat land. Je bent geen officiële ingezetene van het land maar een temporary worker. Het percentage belasting wat je gaat betalen is afhankelijk van het type visa wat je hebt en de hoogte van het inkomen wat je verdient, maar ga er op het reguliere Working Holiday visum vanuit dat je over het grootste deel van je inkomen grofweg ongeveer 15% inkomstenbelasting betaald. Dit percentage ligt daarmee lager dan in Nederland.

Aangifte doen: belangrijke aftrekposten

Het belastingjaar in Australie loopt van 1 juli tot 30 juni. Belangrijk voor Working Holiday makers, zijn de aftrekposten. Deze kan je inzetten op o.a. gekochte werkkleding, kilometers voor werk met een privevoertuig of je mobiele telefoonabbonement. Een belangrijke grens is 350 AUD, Bedragen hierboven de moet je gaan aantonen met bonnetjes en dergelijke. Als je de aangifte hebt ingevuld zal je waarschijnlijk binnen twee weken bericht krijgen of het is goedgekeurd en de teveel betaalde belasting zal worden teruggestort op het gekoppelde rekeningnummer.

Je werkgever (s) moeten eerst wel jouw Australische jaaropgave hebben gedeponeerd voordat je aangifte kunt doen.

Dit waren mijn tips voor het krijgen van een baan in Australië met een Working Holiday visum. Als je vragen hebt over het solliciteren naar een baan in Australië of het doen van belastingaangifte in Australie zal ik deze graag voor je proberen te beantwoorden!

Have fun en reis je vrij,
Edwin

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

edwin bakker reisverhalen

Edwin Bakker

Met een grote liefde voor reizen ben ik na het afronden van mijn studie in Azië beland, backpack om en gaan! De mensen, het eten, maar ook de waarde van familie en vrienden daar… ik ben er gewoon gek op. Geïnspireerd door de lokale bevolking, andere reizigers, en reisblogs als deze, zou ik uiteindelijk elf landen doen in elf maanden. En het lijkt mij zo onwijs gaaf, om alles wat ik daar gezien en gedaan heb met jullie te gaan delen! Eén favoriet land heb ik niet, omdat écht ieder zijn unieke plekjes heeft. Neem voor deze spots, inclusief logische routes en handige reistips, snel een kijkje op mijn pagina.

Meer over Edwin Bakker

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *