Yosemite National Park: bezienswaardigheden, hoogtepunten en tips!

Yosemite National Park: bezienswaardigheden en tips voor 3 dagen!

Yosemite National Park is een van de grootste nationale parken in Amerika en is met ruim 4 miljoen bezoekers per jaar ook een van de drukstbezochte nationale parken. Dit is ook niet zo gek want het park is prachtig! Het is bekend vanwege de prachtige groene natuur, de vele watervallen, hoge bergen, diepe valleien en adembenemende vergezichten. Dit nationale park is dus zeker een bezoekje waard! Met een oppervlakte van ruim 3000km2 is het soms lastig om een goede planning voor je bezoek te maken. Plan minimaal 2 volle dagen om Yosemite National Park te bezoeken, maar blijf zeker langer als je de tijd hebt. Graag geef ik je mijn tips voor de hoogtepunten voor Yosemite National Park.

Yosemite NP Bezoeken

De meeste bezienswaardigheden vind je in en dichtbij Yosemite Valley, wat centraal in het park ligt. Dit gedeelte bezoek je als eerste wanneer je het park vanuit San Francisco bezoekt (3,5 uur rijden). Wanneer je maar 1 of 2 dagen in het park bent kun je het beste de hoogtepunten van Yosemite Valley bezoeken.
Net wat noordelijker vind je de Tioga Road die het westen en oosten van het park verbindt. Via deze weg kom je het park binnen wanneer je van Death Valley af komt (4,5 uur rijden).
In het zuiden vind je Mariposa Grove waar je de grote Seqoia bomen kunt zien. Dit gedeelte bezoek je als eerste wanneer je vanaf Los Angeles het park bezoekt (4,5 uur rijden).

Helaas hebben wij deze trip niet kunnen maken vanwege het coronavirus. Omdat wij onze trip wel al gepland hadden en veel uitgezocht hadden, heb ik besloten deze info toch te delen. Dit artikel is gebaseerd op veel informatie van de officiële website van het Yosemite National Park.

Yosemite national park bezienswaardigheden
Yosemite National Park Valley View

Tips ter voorbereiding op je bezoek

1. Beste reistijd

Yosemite National Park bezoek je het beste tussen mei en oktober. In het voorjaar (mei / juni) komt de natuur in het park weer tot leven en zijn de watervallen het krachtigst. In de zomer komen veel watervallen bijna of helemaal droog te staan. Het kan zijn dat de Tioga Road in mei en eind oktober gesloten is. Deze weg is in de winter vanwege hevige sneeuwval gesloten en opent pas in het voorjaar. Het hoogseizoen in Yosemite NP is in juli en augustus.

2. Plan je route

Als je het Yosemite National Park bezoekt doe je dit waarschijnlijk in combinatie met een aantal andere fantastische plekken in Amerika. Bekijk dus vooraf welke plekken je wilt bezoeken en plan vooraf je route. Combineer Yosemite National park bijvoorbeeld met San Francisco, Highway 1, Los Angeles en Las Vegas, Grand Canyon en Death Valley.

3. Reserveer je hotel / camping

Wil je in Yosemite valley overnachten in een hotel of met je camper op een campground dan is het heel verstandig om te reserveren. De campground plaatsen zijn binnen enkele seconde uitverkocht, vergelijkbaar met de verkoop van populaire festival tickets! Wees er dus op tijd bij. Campgrounds kun je 5 maanden vooraf op de 15e van de maand reserveren. Ook hotelkamers moet je op tijd boeken.

4. America the beautiful pass

Je betaalt voor alle nationale parken in Amerika entree, dit is gemiddeld tussen de $ 10 en $ 25 en geldig voor één voertuig inclusief inzittenden. Bezoek je meerdere nationale parken (4 of meer) dan kun je beter de America the beautiful pass kopen. Deze nationale parken pas kost $ 80,- en is 1 jaar geldig, voor één auto met inzittenden. Je koopt de pas bij het nationale park of vooraf online. Omdat de pas 1 jaar geldig is wordt de pas ook vaak voordelig via Marktplaats verkocht.

5. Neem een creditcard mee

In Amerika wordt heel veel met de creditcard betaald. Je kunt op veel plekken niet betalen met een gewone bankpas. Neem dus een creditcard mee en vergeet je pincode niet.

Overnachten in Yosemite NP

Slaap je in een hotel of in een camper/tent? Er zijn verschillende campings en verschillende fijne hotels te vinden in Yosemite Valley. Verblijf minimaal 2 hele dagen en bij voorkeur 3 of zelfs 4 dagen in Yosemite National Park! 

Hotel tip: Yosemite Valley Lodge

Wil je midden in het nationale park overnachten dan is dit hotel de perfecte uitvalsbasis. Het is een populaire plek om te overnachten. Een kamer boek je voor gemiddeld € 240,- per nacht. Boek wel op tijd want de kamers zijn ver van tevoren uitverkocht.

Voordeliger overnachten doe je vanaf € 50,- per nacht bij Yosemite Bug Rustic Mountain Resort.

De populairste campgrounds van Yosemite Valley zijn: Upper Pines, Lower Pines en North Pines. Je kunt ze 5 maanden vooraf reserveren en je betaalt $ 26 voor een plek zonder elektra en water aansluiting. Let op, deze campground plekken zijn binnen enkele seconden uitverkocht. Misschien nog wel sneller dan populaire festival tickets. Bereid je dus goed voor!

Meer informatie over alle campgrounds in Yosemite NP vind je in dit artikel.

kamperen in Yosemite national park

Bezienswaardigheden Yosemite NP

Er is zoveel te zien en te doen in Yosemite National Park! Het is dus slim om vooraf uit te zoeken wat je wilt zien en doen. Op dit kaartje vind je de populairste bezienswaardigheden van Yosemite Valley.

Hoogtepunten Yosemite National Park

Tioga Road

De Tioga Road verbindt het westen en oosten van het park en deze weg is volgens veel Amerika liefhebbers een van de mooiste wegen van Amerika. Achter iedere bocht schuilt weer een fantastisch mooi uitzicht. Van bergmeren tot uitgestrekte weides en granieten pieken. Het hoogste punt van de route is Tioga Pass dat ligt op 3031 meter. Neem de tijd voor deze route van ruim 60 km en stop regelmatig om de mooie plekjes op deze route te bewonderen.

Stop bij de volgende plekken:

 • Tioga Lake
 • Tuolumne Meadows: uitzichtpunt op uitgestrekte weide
 • Tenaya Lake
 • Olmsted Point: uitzichtpunt op o.a. Half Dome
 • Tuolumne Grove: bos met Sequoia bomen
 • Merced Grove: bos met Sequoia bomen
Camperreis door Amerika
Tenaya Lake

Let op, de Tioga Road is vanaf november tot en met eind mei gesloten vanwege de sneeuwval

Uitzichtpunten North- & Southside drive

Bij een bezoek aan Yosemite Valley kun je de Northside Drive en Southside Drive niet missen! Het uitzicht is fenomenaal en geeft je direct een goede indruk bij het binnen komen of verlaten van dit deel van het park. Let op, de Nortside en Southside drive zijn beide eenrichtingsverkeer.

Tunnel View geeft je in een oogopslag een spectaculair uitzicht. Vanaf Tunnel View heb je uitzicht op links El Capitan en rechts Bridalveil Fall en Half Dome op de achtergrond. Dit uitzichtpunt ligt aan het nabijgelegen Wawona Road. Bezoek het wanneer je het park binnen komt.

Hoogtepunten Yosemite National Park
Tunnel View

Yosemite Valley View geeft je wederom een fantastisch uitzicht met de Merced River op de voorgrond en een gedeelte van El Capitan zichtbaar. Het beste bezoek je dit uitzichtpunt als je het park verlaat.

El Capitan Meadow geeft je een direct uitzicht op El Capitan, een van de grote rotsformaties in het park. Deze rotsformatie is zo’n 900 meter hoog en is erg populair bij klimmers. Bezoek dit uitzichtpunt als je het park verlaat.

Het laatste deel van de van de Southside drive en Northside drive bestaat uit het centrum van Yosemite Valley en bestaat uit veel hotels, campgrounds en winkeltjes. Je vindt er ook het visitor centrum. In dit deel vind je nog een prachtig uitzichtpunt, namelijk Sentinel bridge. Vanaf deze brug over de Merced river kijk je uit op de Half Dome.

Glacier Point

Glacier Point ligt bijna 1000 meter hoger dan Yosemite Valley. Vanaf dit uitzichtpunt heb je een prachtig uitzicht op een groot deel van Yosemite Valley. Zo kun je bijvoorbeeld Vernal Falls, Nevada Falls, Upper Yosemite Falls en Lower Yosemite Falls zien, maar ook Tenaya Creek en Half Dome. Veel mensen kopen een enkel busticket ($ 28,50) en wandelen terug naar Yosemite Valley via de Panorama Trail en de Vernal en Nevada Falls, een route van 16 km.

Watervallen

Yosemite National Park heeft ontzettend veel prachtige watervallen. De bekendste zet ik op een rijtje.

De Upper en Lower Yosemite Falls liggen dichtbij elkaar en stromen ongeveer van november t/m juli. Vanaf augustus staat de waterval meestal droog. Deze twee watervallen kun je ook gemakkelijk via een wandeling bezoeken.

De Nevada Falls en Vernal Falls liggen ook relatief dichtbij elkaar en kun je tijdens dezelfde wandeling bezoeken. Deze watervallen stromen het hele jaar door en zijn het sterkst eind mei.

Watervallen in Yosemite National Park
Vernal Fall

De Horsetail Fall is populair vanwege het feit dat deze waterval in brand lijkt te staan wanneer midden februari de oranje gloed van de zonsondergang reflecteert. Deze waterval stroomt van december t/m april.

De Bridalveil Fall is vaak de eerste waterval die bezoekers zien wanneer ze vanaf de Wawona Road het park binnen komen. In het voorjaar stroomt het water met geweld naar beneden, daarna is het vaak maar een klein stroompje.

Rotsformaties

Half Dome en El Capitan zijn de twee bekendste rotsformaties van Yosemite National Park. Beide zijn populair bij klimmers. Bij wandelaars is de Half Dome Trail (24 km) erg populair. Je hebt er wel een permit voor nodig en trek hiervoor de hele dag uit.

Yosemite national park
Half Dome vanaf Glacier Point

Reuze Sequoia´s

De grootste mammoetboom is de General Sherman Tree in het zuidelijker gelegen Sequoia National Park. Deze boom is 83 meter hoog en heeft een omtrek van maar liefst 31 meter!

In Yosemite National Park kun je deze gigantische bomen op een aantal plekken bewonderen, namelijk bij Mariposa Grove, Tuolumne Grove en Merced Grove. Deze laatste twee vind je langs de Tioga Road en zijn beide kleiner en rustiger dan Mariposa Grove.

Yosemite national park bezoeken
Mariposa Grove

Doen in Yosemite NP

Een groot deel van de bezoekers van Yosemite National Park houdt het bij de uitzichtpunten of een korte wandeling. Als jij verder het park in gaat, kom je in ieder geval minder mensen tegen! Let trouwens wel op de beren die je onderweg tegen kunt komen. Informeer bij het Visitor Center wat je moet doen als je een beer tegen komt.

Een aantal mooie wandelroutes zijn:

Je kunt niet alleen wandelen in het nationale park, maar ook fietsen, paardrijden, zwemmen, klimmen of raften. Er zijn tours met een gids en er zijn Ranger programma’s waar je bij kunt zijn. Voor ieder wat wils en ga dus doen wat jij leuk vindt!

Vervoer in Yosemite NP

Yosemite National Park is ontzettend populair en daardoor is het er, zeker in het hoogseizoen, ontzettend druk! Parkeren kan erg lastig zijn. Laat je auto of camper dus staan en bezoek het park zoveel mogelijk met de gratis Shuttle Bus. Deze bus stopt bij alle populaire bezienswaardigheden in Yosemite Valley. Daarnaast rijden er (betaalde) bussen naar uitzichtpunten zoals Glacier Point en Tuolumne Meadows. Een andere optie is om fietsen te huren en zo het park te verkennen!

Dagindeling voor 3 dagen in Yosemite NP

Er is zoveel te zien en te doen in Yosemite National Park en daarom is het handig om een goede planning te maken. Ik geef je een voorbeeld voor een dagindeling.

Dag Tiago Road, Tunnel View & Bridalveil Fall

Wanneer je de route van Denver naar San Francisco volgt dan begin je met je bezoek aan de Tioga Road en de bijbehorende stops. Je komt Yosemite Valley binnen via de Southside Drive. Maak eerst een stop bij het Tunnel View uitzichtpunt en rijd vervolgens verder naar Bridalveil Fall en bezoek daarna het Visitor Center voordat je naar je accommodatie gaat.

Dag Hiken

Neem vandaag de bus naar Glacier Point en wandel via de Panorama Trail en de Vernal en Nevada Falls terug naar Yosemite Valley. Wanneer je nog energie over hebt kun je ook nog genieten van het uitzicht bij Sentinel Bridge.

Dag Watervallen en uitzichtpunten

Bezoek vandaag de Upper en Lower Yosemite Falls. Als dit je laatste dag is in het park stop dan bij het verlaten van het park op de uitzichtpunten langs de Northside Drive: El Capitan Meadow en Yosemite Valley View. Rijd daarna verder naar Mariposa Grove voor de Sequoia bomen.


Heb je nog vragen over jouw bezoek aan Yosemite National Park of je rondreis naar Amerika? Stel je vragen gerust, ik help je graag!

Have fun en reis je vrij ,
Esther

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Booking.com Unsplash & Pixabay
esther blogger reisjevrij

Esther Jacobs

Tijdens mijn eerste backpack reis in 2011 ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en ga zo maar door! Voor een reisje midden in de natuur mag je mij 's nachts best wakker maken. En weet je wat top is? Je hoeft niet eens ver weg om te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft, want in Europa kun je ontzettend veel mooie plekjes vinden! Ik deel graag mijn reistips met jou! Lees je mee?

Meer over Esther Jacobs

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hoi, met veel interesse je verhaal over Yosemite gelezen. Wij zijn daar een middag/avond, 1 hele dag en avond en 1 ochtend. Reizen vanuit El Portal door naar Visalia (bij Sequoia NP). Welke bezienswaardigheden zou je adviseren te doen? Wij zijn een gezin met 2 tieners die wel willen wandelen maar niet al te lang/ver.

  Nicole

  Beantwoorden
  • Hoi Nicole,
   Super leuk dat jullie binnenkort met het gezin in Yosemite NP zijn. Ik zou sowieso de uitzichtpunten op de North & South side drive gaan bekijken. Verder zou ik zelf voor een aantal watervallen gaan. Vraag even bij het Visitor Center welke watervallen het mooiste/grootste zijn op het moment dat jullie er zijn. Vaak zijn er verschillende wandelingen (kort en lang) naar zo’n waterval toe. Bekijk even wat voor jullie een goede lengte is. Ik kijk altijd op Alltrails.com voor de verschillende routes. Als de kinderen een keer wat anders willen doen dan zou je ook nog kunnen overwegen om te gaan raften of klimmen. Voor meer info kun je deze link van Yosemite NP volgen: https://www.nps.gov/yose/planyourvisit/things2do.htm
   Succes met de voorbereiding!

   Groet, Esther

   Esther Jacobs

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *